Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Рекламационни претенции за iPhone към Мтел


Иван Шопов

Recommended Posts

Някой от Вас сблъсквал ли се е с фирма "Булграм" при предявяване на рекламация за iPhone, закупен от Мтел?

Ако не сте - ще Ви разкажа една история от последните дни.

Преди 3 дни предявих рекламационни претенции за iPhone 5,16GB, закупен от Мтел още на официалното представяне в МОЛ "Сердика" (вежливо ме поканиха и си го закупих).

Лично занесох телефона си във фирма "Булграм" за да спестя от времето за куриери между офис на Мтел и гаранционния сервиз. Предавайки телефона има дадох и 2 страници с конкретни описания на проблемите.

Ето ги накратко, а по-нататък ще прикрепя и pdf ако реша, че има смисъл:

1. 3G GPRS интернет

- телефона работи бавно, батерията се срива както е описано в раздел "Батерия";

- при 3G изписан на екрана често се налага да рефрешна 4-5 пъти една и съща страница за да я зареди. През останалото време казва, че няма връзка с интернет.

2. WiFi

- апаратът трябва да е в непосредствена близост до рутъра (3-4метра) за да поддържа стабилна връзка;

- преди седмица, докато бях на почивка в Турция, в лоби бара на хотела буквално трябваше да гушна рутъра за да имам интернет. В същото време iPhone 5 (на съпругата ми и закупен на същата дата) и 2 iPhone 4 (на децата ми) имаха чудесна връзка и на 10-15 метра от рутъра;

- често връзката с рутъра (различни рутъри) прекъсва и се налага ново свързване след неопределено време.

3. Телефония

- често се случва апарата да показва пълно покритие, но на хората, които ме търсят се казва "Няма връзка с този номер";

- в същото това време аз мога да избирам и да говоря с часове;

- отново в Турция другите три апарата намираха 6 мобилни оператора едновременно (3 гръцки и 3 турски). Моят при обикаляне на комплекса, плажа, басейна и т.н. в най-добрия случай намираше 2 едновременно. Пълно покритие не намери на нито един оператор.

4. Батерия

- сривове в батерията (6-7 пъти), от около 40% капацитет директно на 0 и изключване на телефона;

- за разговор от 9 минути с *88 от центъра на София, загубих 16% капацитет на батерията;

- при ползване на мобилен интернет (3G, в центъра на София и пълно покритие според апарата) за 7-8 минути губя около 15% от капацитета на батерията;

- при ползване на мобилен интернет за минута на същото място, телефона остава горещ в рамките на 4-5 минути (пари през дънките дори).

Любезно ме посрещнаха, издадоха протокол за приемане и зачаках резултат. На следващия ден след обаждане от моя страна (уговорката беше, че сутринта ще има резултат, но до обяд нямаше нищо) се появи и така чаканият статус. Той гласеше "VMI,SW Restore. Проблем с издръжливостта на батерията-пада бързо, изпратен към външен сервиз- B8AiOS diagnostic test, Battery Health test: Fail, Проблем с батерията".

Дотук чудесно с леки изключения. Нямам претенции, че батерията е пътник, но защо по ангелите нямаше и думичка за останалите проблеми? Обадих се в сервиза и любезно попитах дали са направени и другите тестове. Те ми обясниха, че заради батерията се получават и всички останали проблеми. А стига бе!

Я да помислим... Батерията теоретично се срива и хората не могат да се свържат с мен. Как тогава аз мога и говоря с часове? Зададох им въпроса "Ако у Вас гледате телевизия, виждате БНТ, но не и BTV и Ви кажат, че проблема е в контакта ще повярвате ли?". Е, естествено казаха, че не е възможно. Оказва се, че в моят случай не само е възможно, но и това е мнението на техника им.

Очевадно телефона ми е с нещо по-различен от всички други апарати. О,чудо! Лоша връзка, кофти WiFi, тегаво 3G и това заради батерията. Нищо, че с часове мога да си цъкам игрички, да пиша мейлове, да говоря и какво ли още не. Гениално!

Любезно се опитаха да ме качат на черешата искайки да им заплатя 180лв, да почакам 1 седмица и да получа нов гаранционен апарат. Проблема бил в батерията, тя не била гаранционна, обаче те батерии не сменяли и затова трябвало да плащам. Сигурно аз съм виновен, че една камара сервизи извършат тази услуга срещу 50лв, но не и те, та трябва да им платя за замяна. Естествено отказах, защото за мен лично проблема не е само в батерията. Ама нали е простичко - имаме процедура за батериите, пускаме клиента по пързалката, пък другите ядове няма да ги гледаме.

Поисках писмен отговор (с подпис и печат), в резултат на което получих на мейла скрийншот на същата дивотия, но в разширен вид. Оказа се, че след разговора ни техника е променил становището. Новото гласеше "Повишено вътрешно съпротивление.При натоварване напрежението на батерията пада и от там произлизат всички проблеми описани от клиента. За да работи коректно (за всеки един процес WIFI,провеждане на разговор, връзка с интернет) на апарата е необходим ток а батерията не може да предостави този ток, като пример (изтощен акумулатор на кола през зимата - акумулатора има напрежение но няма достатъчно ток за да зЪпали колата)". Правописа е запазен.

Оказа се, че техника дори не може да различи сила на тока и напрежение, камо ли да пише грамотно. Естествено твърденията му са пълна глупост от техническа гледна точка, особено при дадения пример. Написах им дълъг и обширен мейл, в който обясних, че дори и да има подобен срив (както при автомобила през зимата), батерията ми няма щампа "Дейвид Копърфийлд" и няма как да се самовъзстанови от въздуха за да продължа аз да набирам други хора и да ползвам телефона си още 7-8 часа.

Помолих за среща с техника и отново писмено становище. Изявих готовност да си платя час за консултация по техните ставки за да ми обясни този гений на физиката и електротехниката как е възможно това. Беше ми отказано. Поисках го отново в писмен вид с подпис и печат и естествено не получих нищо.

Ескалирах случая в Мтел и вчера сутринта се обадих да поискам отново официален документ, който да внеса заедно с жалбата в Агенцията за защита на потребителите. Започнаха оправдания, Мтел трябвало първо да кажат и тяхното становище и прочее бла-бла. След като любезно им разясних, че законово ми дължат подобно становище/протокол кандисаха в 13.30ч. да го получа в офиса.

Естествено отидох навреме. За моя изненада бе повикан да разговаря с мен именно техника, за когото твърдяха, че е невъзможно да отдели време за това. Бях готов да си платя за което както споменах по-горе.

Зададох му същите въпроси, отговори нямаше, а само мън-мън. Не ми обясни какъв е този полтъргайст в моята батерия, който я възстановява от въздуха, когато си пожелае. Не ми отговори и защо при примера с автомобила един акумулатор след такъв срив губи напрежение от 12.3 до около 7-9V и не се самовъзстановява, а батерията го прави. Не ми обясни и защо телефона работи с часове, щом при подобен срив дори лампичките в колата с консумация под 0.02 ампера не светят. Донесе принтван теста на батерията, за който както споменах нямам претенции. Е, поисках и тестовете на GPRS,3G & WiFi. Оказа се, че такива няма.

Отговорите:

1. GPRS & 3G

- "Ами те не се тестват на компютър и няма как да ги принтваме.". Ок, поисках скрийншот. Не било възможно. Ок, дайте ми писмените показания от теста - издадени от уреда или записани от Вас. Отговора - "Той уреда не ги помни, а аз не съм ги записал". Хубаво - как тогава изобщо ще ми докажеш, че си правил тестове и на другите компоненти и защо резултатите не се пазят? Отговор - мън-мън... Шефа ми е забранил... Ок, викни шефа. Мън-мън... Нямаме такава практика, иначе не ни е забранено.. Я, две взаимоизключващи се твърдения в рамките на минута! Станаха и три, четири и т.н.

2. WiFi

- "Ами ние нямаме уред за тестване и такъв не съществува. Аз пуснах телефона и го вързах към нашето Wifi и значи всичко е наред и работи!". Това било тест на ел. компонент?Евала! Обещах му, че цяла България ще му се посмее на "техническите и специални тестове, които отнемат 6-7 часа".

Не даде нито един отговор (на нито един въпрос, както и този за батерията и избирателната и работа), отказа собственоръчно да напише това, което казва и да се подпише. Дори изнагля, че щял да върне телефона от Мтел за да направи втори тест и чак тогава. Не му се получи. Дойде време и за прекият му ръководител.

Дълги тиради, повтаряне на едно и също, а аз исках само едно - протокол с тяхното официално становище, подписан и подпечатан. Ще го преведа за моя сметка и изпратя до Apple, ще сезирам компетентните органи и ще се постарая всички да разберат какви служители обслужват законовите ни претенции.

В един момент се появи още една служителка и ни сюрпризира, че "има чудесна новина. От Мтел ще сменят телефона безплатно, защото съм техен дългогодишен и ценен клиент". Усмихнаха се, че и пляснаха с ръце. Благодарих любезно за информацията (заслугата за това не е тяхна) и помолих да се върнем на въпроса с протокола. Останаха изумени защо продължавам да го искам, щом ще получа такъв апарат.

Отговора е прост - мразя да ме мамят, да ме лъжат в очите и да ми губят времето. За тях може би е евтино, но аз си го ценя.

Още 20 минути в надприказвания, помолих за последно за протокол, в който да са описани точно зададените и връчени им точки с проблеми и под всеки от тях да напишат "Проблема е причинен от батерията!". Там, където няма статистика от тестовете да напишат "Нямаме статистика от тестовете и не можем да я предоставим на клиента". Това са техните думи в крайна сметка и не исках нищо различно от това. Е, отказаха - не можело да се пишат такива неща, защото щели да имат проблеми после. Така де, нали затова говорим? Компенсацията за моето загубено време и нерви е началният стадий на дълъг процес. Както ни учеха едно време "Всяко действие си има и противодействие!".

Тотален отказ. Ок, момчета и момичета. Вижте сега какво правя - взимам си каската за мотора, която стоеше там през цялото време и си спирам екстремната камера (те самите бяха разбрали, че внасям подобни продукти и го споменаха преди това).

"Аууу, ама Вие сте ни записвали?!". Разбира се, щом няма писмено, ще има аудио и видео. Опитаха се да ми обясняват кое е законно и кое не, на което любезно отговорих, че законите са еднакви за всички и ако желаят могат да ме съдят, осъдят и т.н. Обещах да им предоставя и копие от записа и ще удържа на думата си. 46 минути цирк, струва си!

Веднага мнението им се промени, изявиха готовност да съставят протокол, още веднъж повторих думите им, попитах дали са верни и след потвърждението им поисках да ги напишат. Обещаха да го направят и вчера вечерта ми изпратиха мейл. Сега четете внимателно!!!

1. Батерия:

- Направен е "iOS diagnostic test", който показва, че батерията е дефектирала.

2. 3G,GPRS,интернет:

- Телефонът е тестван в реален режим на работа в мобилната мрежа на Мтел, при което не показва описаните от клиента дефекти

3. WiFi:

- Телефонът е тестван в реален режим на работа в WiFi мрежата на Булграм, при което не показва описаните от клиента дефекти

"Поради това, че телефонът е тестван в реален режим на работа не можем да предоставим документи от диагностика!"

Направо изумях от тази наглост! Трима човека ми обясняваха 46 минути някакви неща, а няколко часа написаха нещо различно!!! Лъгаха, че Мтел са правили тестове (за 1 час куриер взе телефона, занесе го на Мтел, те го тестваха и дадоха становище), лъгаха, че е тестван с уреди, а написаха друго. Няма такава наглост и безочие! И това при положение, че знаят, че имам всички техни становища до момента писмено, на скрийншоти, имам аудио и видеозапис!!! Нещо повече - много е просто да се установи дали апарат с IMEI xxxx се е свързвал с мрежата на Мтел, кога, от кой номер, от коя карта, как е използва и т.н.!

10 минути преди да си тръгна се появи и млада дама, която имаше проблем с телефон "поправян от тях". Поканиха я да каже за какво е дошла, но тя заяви, че ще изслуша първо разговора, защото е имала подобни проблеми, но не е знаела какво да прави.

В крайна сметка Мтел знаят за случая (претенции към тях нямам, постъпиха и реагираха бързо и коректно), в понеделник имам среща с управителката на "Булграм", на която ще предоставя и видеозаписа.

След срещата ще преценя какво точно да напиша в жалбата си до Мтел и Агенцията за защита на потребителите, както и доколко ще разпространя клипа (социални мрежи, моята видеогалерия, медии и т.н.).

От написаното дотук (а за верността му отговарям напълно, мога да приложа скрийншотове на становищата, имейл кореспонденция и т.н.) има ли някой, който да смята, че подобно "техническо твърдение" може да е обосновано и защо?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 108
 • Created
 • Последен отговор

Топ автори в тази тема

 • Иван Шопов

  41

 • Alxx®

  14

 • mirror

  10

 • dessyteneva

  6

Освен едно голямо ЕВАЛА, не знам какво друго да кажа.

Ако всички хора си знаеха и търсеха правата, като Вас, господине, едва ли щеше да съществува тази тема. :)

Респект!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Охо, Ванка, точно преди малко четох това във ФБ и се чудех дали да го постна тук с препратка.

Ти си свършил черната работа, като гледам (пак), ама ще мина тия дни да видя видеоматериала, че той ми е по-интересен. :tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Teхникът май си е заминал... http://www.jobs.bg/f2321669 :D Важно условие за кандидатите е да Ability to work under pressure.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сериозна база за работни места има там в интерес на истината, та вероятно си набират персонал.

Саше, мини утре ако искаш - тези дни тъкмо се бях сетил, че не съм те чувал отдавна. А за черната работа - умирам някой да се прави на по-човек, ако ще баща му да е Папата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Как да ти кажа, прочетох доста от поста ти, но няма как да желаеш невъзможното.

За телефонът ти, ако не греша отговаря Мтел, като гаранционно обслужване.

Ако ти напиша, колко супер невежи, лъжци и измамници са служителите и техниците в Apple Store ще се шашнеш, както казват :D. Взимай си новият телефон и му се радвай. Apple са "обучили" много добре всички оператори как да се държат според клиентите, част от тях печелят, а за други е ходене по мъките. Нещо, като супер реклама - половината свят разказва шедьоври за супер доброто обслужване на Apple, а други за недоволство и всички вярват на първите. Твоят случай е различен, но все пак.

Доброто е, че ще ти го сменят с друг, аз на твое място бих се върнал още 5 пъти и пак да ти го сменят, почти съм сигурен, че няма да откажат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (редактирано)

Кое точно от желанията ми наричаш невъзможно? Аз търся и защитавам собствените си законни права и нищо повече. Не съм инвестирал някоя дискотечна сума за публикуване и популяризиране на клипа, както и не съм използвал контактите си в медиите. И знаеш ли защо? Защото ми е жал за останалите и вероятно честни хора работещи в същата фирма и нямащи вина за наглостта и некадърността на колегите си. Е, ако в понеделник продължат с глупостите и това ще стане (не изнудвам, просто мисля, че ще ме оперират рязко от "жал").

Телефона ще бъде сменен и това е окончателно решение на Мтел от преди 24 часа. Реагираха бързо, точно и адекватно, въпреки че съм срещал и коренно различно отношение от тях. Както казах и на симпатягите от "Булграм" - "Проблемът с апарата е решен, но това не ме кара да приема мисълта, че някой може да ми се подиграва в очите безнаказано!". Нещо като вятърна мелница, която обаче е достижима за всеки, който иска да прочете някой закон, да загуби някой и друг час или ден в разправии, има здрави нерви и чуство за чест.

Прав си за гаранцията и Мтел и предполагам затова са реагирали толкова бързо и коректно. Това не значи, че техният партньор не може да отнесе санкции, нали?

А, да за повторните рекламации... Батерията на 5-цата на съпругата ми също прави номера, но ще предявя рекламация след седмица - две. Не може цялото щастие на земята да се случи в един ден, нали? :p

Редактирано от Иван Шопов
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всички тия нерви ако имаха положително предназначение, България щеше да е доста по хубаво място да живеене!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Иван Шопов, Като те чета се успокоявам, че не съм сам в борбата срещу неправдта. Мога да изпиша страници с премеждията по замяна на телефони в гаранция. Различна е фирмата. "Креатив център" но схемата е същата. Еди от случаите ми ужасно много прилича на твоя. Само мястото на Мтел бе заменено с Apple.

Направил съм десетки замени във въпросната фирма все на приятели и познати.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Днес бях на среща с управителите на фирмата.

Обещаха да вземат отношение и разнищят случая подробно. Обясниха ми на дълго и на широко каква техника им липсва и какви тестове се правят.

Помолих за срок, в който ще имат крайни изводи и конкретни наказания за да реша сам за себе си дали това ме устройва чисто морално или следва да публикувам видеозаписа.

Оказа се, че техникът Валери К. (човекът поставил "диагнозата") случайно е излязъл в отпуск с неясна продължителност (седмица или две). Обещаха до сряда (тогава трябва да си получа новия телефон от офиса им) да ме уведомят кога се връщат и да определят окончателен срок за техния отговор. Увериха ме, че държат на качествено свършената работа и ми благодариха за разбирането ми да изчакат във времето.

Е, не знам кое и доколко е искрено, пък и това няма значение. Времето ще покаже дали честно са обещали и постъпили или не.

Ето и пълният текст (колкото и да е дълъг) на документа, който предоставих заедно с телефона си при предявяване на рекламацията:

Рекламационни претенции за iPhone 5,IMEI.......
Собственост на Иван Тодоров Шопов, живущ в гр. София

Батерия.

1. При ползване на 3G-GPRS интернет в центъра на София и пълен обхват, за около 7-8 минути губи около 15% от пълния капацитет (100%) на батерията.
2. След използване на 3G-GPRS интернет на същото място за около минута, телефона е горещ в рамките на 4-5 минути (усеща се през джоба на панталона дори).
3. При провеждане на разговор, например на 08.06.2014г. с *88 и продължителност от 9 минути, телефонът загуби 16 % от пълния капацитет (100%) на батерията си. Разговорът се проведе от гр. София, „Лозенец” с чудесно покритие на мрежата.
4. При използване на WiFi интернет и браузване чрез Safari, за около 30 минути губи около 50% от пълния капацитет на батерията.
5. Имаше около 6-7 срива на батерията, при които телефона показва между 30 и 48% наличен капацитет на батерията, а след секунда се изключи поради „слаба батерия”. Телефонът не можеше да бъде включен преди батерията да бъде заредена.

I. 3G GPS интернет.

1. При използване на 3G-GPRS интернет, телефона работи бавно, посещаваните страници се отварят бавно, а батерията се срива, както е описано по-горе.
2. Често явление е при изписано 3G покритие да се наложи да рефрешна 3-4 пъти една и съща страница за да бъде отворена. В останалите случаи показва, че няма интернет връзка, което противоречи на 3G показанията на екрана.

II. WiFi.

1. Телефонът трябва да бъде в непосредствена близост (2-3 метра) до рутер за да поддържа стабилен интернет.
2. В периода от 31.05.2014г. до 06.06.2014г. бях със семейството си в Бодрум, Турция. В лоби бара на хотела имаше WiFi мрежа като:
• 2 апарата iPhone 4 (използвани от сина и дъщеря ми) имаха пълно покритие в целия лоби бар;
• 1 апарат iPhone 5 (използван от съпругата ми и закупен от Вас) имаше пълно покритие в целия лоби бар.
Рекламационният апарат iPhone 5 много рядко и трудно намираше изобщо WiFi мрежата. Използването на интернет през другите апарати беше лесно и бързо, а през рекламационния – с непрестанни прекъсвания на връзката с рутера, като за да използвам интернет изобщо ми се налагаше да стоя на не повече от 2 метра от рутера. Рестартирането на апарата и изчистването на старите Network Settings не помогна. В продължение на 7 дни проблемът остана нерешен.

III. Телефония.

1. Често се случва телефона да показва пълно покритие на Вашата мрежа, а в същото време да е невъзможно да получа входящо повикване. Хората, които ме търсят получават съобщение, че съм извън обхват.
2. Често не се получават смс-и при пълно покритие. Понякога се получават няколко накуп, като част от тях са изпратени преди часове, а последният – току що.
3. В роуминг апаратът трудно намира всички налични оператори. За сравнение отново давам гореописаният случай от Бодрум, Турция, при който 3 апарата iPhone (2бр. iPhone 4 и 1бр. iPhone 5) имаха пълно покритие от 6 мобилни оператора (3 турски и 3 гръцки). Рекламационният апарат рядко имаше пълно покритие дори от един турски оператор, а така и не намери всичките 6 на нито едно място. В най-добрия случай стигаше до 2-3 видими мобилни оператора едновременно.
Използвам апарата от около 18 месеца (Ваш коректен клиент съм повече от 15 години), като го закупих още при представянето Ви на iPhone 5 в България, на което бях поканен. Чрез него поддържам фирмената си мейл кореспонденция, администрирам фирмената фейсбук страница и следя състоянието на онлайн магазина си.
На базата на гореописаното, моля рекламационният апарат да бъде поправен или заменен с нов в максимално кратки срокове, за което благодаря предварително.


10.06.2014г. С уважение:........................
Гр. София /Иван Шопов/

Бях го подготвил още докато смятах да мина през офис на Мтел. Това е причината да се споменава "Вашата мрежа" и "Ваш клиент". Смятам, че на всеки му е ясно за какво съм претендирал и какви проблеми съм срещнал при ползването на апарата.

За да няма неразбирателства по-долу давам препратки към сканираните становища и констативния протокол (прекалено са големи за тук и ще разпъват ненужно форума).

Становище 1 (издадено онлайн в деня след приемането на апарата).

Становище 2 (издадено онлайн в деня след приемането на апарата и след проведеният разговор, в който поисках обяснение защо не са тествани всички модули).

Констативен протокол (издаден след всичките разправии и около два часа след като ги уведомих, че имам видеозапис).

Както сами може да забележите, сервизиралият апарата Валери К. два пъти дава едно и също становище. В близо едночасов разговор в офиса на фирмата, той и още двама служители ме уверяваха, че проблемът е в батерията, а всички проблеми, които съм описал са следствие на това.

Два часа по-късно, официално ми предоставиха документ, в който пише, че "не показва описаните от клиента дефекти". Оказа се, че единият от управителите, с които разговарях днес лично го е подписал и попитах кое от всичкото е вярно - това, което твърдяха служителите и официално е изпратено до Мтел или констативния протокол, който той е подписал. Конкретен отговор естествено нямаше.

Оставям на Вас да прецените дали описаните от мен проблеми са плод на батерията, дали някой се е опитал да ме излъже,заблуди,измами или както искате да го наречете и т.н.

Утре предстои внасяне на жалбата в КЗП (комисия за защита на потребителите), като там ще представя обяснение и всички документи, с които разполагам.

А, да... Днес официално подарих Микро СД с преход на управителите на фирма "Булграм" с 46 минутния запис на разговора с техните служители. Както се казва - на гости с празни ръце не се ходи. :unsure:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нали ще ти го сменят?! За какво подаваш жалба? Какво очакваш повече? Какво мислиш, че ще направят КЗП?

КЗП ги интересува клиента да бъде удовлетворен чрез: замяна, ремонт и възстановяване на сума!

КЗП ще търсят отговорност от МТЕЛ, а не от сервиза.

ПРИМЕР: Ако от сервиза предоставят становище, в което пише, че стоката не работи и следва да бъде заменена по канален ред, то това е достатъчна информация за КЗП и няма да изискват по-подробни данни за това как е бил тестван уредът и т.н.

Тъпо е... ама...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Очаква да се вземат някакви нормални мерки.

Сменят му го защо са видели на къде отива работата.

Разправяй се до дупка,мен ако питаш.

Минал съм през хиляди разправии с операторите,дори най-накрая излезе и дата за делото срещу Мтел (въпреки,че сега сме отново техни клиенти и съм доволен) ще си ги тормозя до дупка,защото така е редно.

Имаш едно голямо браво от мен за нервите,които си късаш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Mirror, ще ти отговоря.

КЗП влиза на проверка в цялата фирма и не следи само за моя случай. Факт е, че в такива случаи обикновено следват редица предписания и актове за извършени нарушения. Налице е документна измама, по която могат да вземат отношение ако преценят.

Не си прав, че могат да имат претенции само спрямо Мтел, защото двете фирми са свързани на базата на техния договор.

Какво още искам и какво ще получа ли?

Телефона ми е през долуподписания, приятелю. Факт е, че мога да си позволя и да заплатя подобен ремонт, така че него го забравям.

Искам утре ти, аз, съседа или леля Гошо от Павликени като отиде там да я посрещат с уважение! Да си вършат работата съвестно и да не си позволяват лукса повече да мамят никого. Дали ще се случи - не знам. Знам само, че ако като стадо агнета си търпим тоягите нищо добро няма да излезе за никого. Мразя да ме лъжат в лицето, мразя да ме мамят, мразя "всяка коза за свой крак".

Някак си не ме кефи идеята да съм "европеец", само когато трябва да си плащам данъците.

Ако с действията си постигна нещо мъничко утре всички да се чувстваме по-добре и "по-бели граждани" на България-аз ще бъда доволен. Ако с това съм накърнил разбиранията ти - извинявай, но аз преценявам как да изразходвам времето,нервите и парите си.

Надявам се, че отговорът ми те удовлетворява.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няколко пъти съм се срещал с КЗП като жалбоподател и въпреки удовлетворените ми жалби, не съм очарован от тяхната работа.

Желая ти сполука!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сега зачетох протоколите. От видяното и споменатия iOS diagnostic test съм наясно, че единственото което са направили е, че са пратили оплакване до Епъл, при което те(както им е практика) са изпратили изпълняващ се прикачен файл по мейла, който тества дали работят всички компоненти на апарата(но, не и дали работят както трябва) и чете пауър лог-а на батерията, вследствие на което дава определение има или няма проблем с нея. "Много работа" са свършили...

Има начини да се тестват предавателите и мрежата без специални инструменти, както и да се направят скрийншотове на теста, ама нали ментел все "подготвени специалисти" си подбират за подизпълнители?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (редактирано)

Днес подадох жалбата и получих уверение от служителите на КЗП, че случая ще бъде разгледан.

По повдигнатите въпроси:

- Фирма "Булграм" ще бъде проверена обстойно от КЗП заради документна измама. Правото да изискате това е описано в сайта наКЗП;

- Въпреки, че имам правни взаимоотношения с "Мтел" ЕАД, при гореспоменатата документна измама фирма "Булграм" търпи санкции и не е вярно, че мога да предявя претенции само към търговеца.

Ако някой има нужда от помощ за подобна жалба, ще публикувам документите, които внесох днес с пълния им текст.

Между другото, попаднах на интересни брошури в КЗП. Ще ги потърся в електронен вид, а ако ги няма ще ги препиша и публикувам в сайта си, както и тук. Струва ми се, че повече хора трябва да знаят какво може и какво не.

Такам...

Сутринта се обадих в "Булграм" (днес беше определената от тях и "Мтел" ЕАД дата за смяна на телефона) с въпрос в колко часа очакват да посетя офиса им. Не за друго, а за да си планирам времето. Нямаха информация кога точно апарата ще е при тях, увериха ме, че ще е днес и обещаха да звъннат.

В 11.30ч. се обадиха и казаха, че не е ясно дали днес ще се случи, но ще направят всичко възможно.

В 15.30 разговарях с *88. Направиха проверка е казаха, че нямат "swap" телефони в България, но се надяват до края на седмицата това да се случи.

Попитах защо тогава са се ангажирали за днес и каква точно е разликата между "swap" и телефон, продаван в мрежата им.

След нова проверка и изминали 5 минути ми казаха, че телефонът ще бъде заменен още днес, до края на деня. На въпроса откъде точно се появи този апарат, който го няма в България получих отговор, че "информацията не е била осъвременена". За разликата между "swap" и нормален телефон обещаха да ми обяснят от техническият отдел.

Още преди приключване на разговора на втора линия получих повикване от гореспоменатият отдел.

Помолих за подробни разяснения, защото в Закона за защита на потребителите изрично е записано, че или се възстановява сумата или се заменя стоката с нова.

За тези, които не знаят - рекламационните апарати се връщат на "Apple", където дефектиралите елементи, както и тези със следи от употреба се заменят с нови и апарата се връща в търговската мрежа. Дали това е "swap" - мога само да гадая и предполагам - нямам документ, твърдящ го със сигурност.

Предупредих, че при проверка по IMEI лесно се разбира кога е произведен телефона, към кой партньор е предаден и т.н., та с две думи - искам ново устройство, а не "частично рециклирано" и за да бъда убеден ще извърша проверка. Ако се окаже, че апаратът не е чисто нов ще поискам нова замяна. Всичко това естествено намирам за излишно губене на време, но ако се наложи - и през това ще мина.

Последва още една проверка и ме уведомиха, че "swap" апаратите пристигат в жълти и запечатани кутии, апаратите не са активирани и "Мтел" ЕАД нямат никаква друга информация. Следва да изчакам обаждане от "Булграм" (днес) и да си получа апарата.

Помолих за изричен протокол, че устройството е ново и очаквам да го получа.

Предупредих "Мтел", че съм внесъл жалба в КЗП и в знак на коректността и бързото обслужване, което получих миналата седмица съм склонен да им предоставя копия от жалбата, становищата и видеозаписа. Това разбира се, само ако го считат за необходимо и в тяхна полза за да се убедят в качеството на услугите, предлагани от техните партньори.

При приключване на деня ще добавя подробностите.

Получих апарата, в момента връщам бекъп.

Някой ако има идея за максимално точен валидатор с пълна история по IMEI или сериен номер може да го сподели.

Утре ще донапиша какво,защо,как и ще дам повече информация за правата на потребителите.

Редактирано от Иван Шопов
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Най - точният валидатор за дата на активация и дали е ползван, е сайтът на Епъл ;)

https://selfsolve.apple.com/agreementWarrantyDynamic.do

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (редактирано)

Мдам... Той казва, че е изтекла едногодишната гаранция на Apple, което ще рече, че телефона е на повече от година.

Другият възможен вариант е да е заради изтеклата едногодишна гаранция на стария, а при замяна с нов тя не се удължава (тоест пак се брои от датата на покупка).

Подобен спор ще е интересен, но трудно доказуем... Хммм...

Идеи?

Редактирано от Иван Шопов
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дали са ти рециклиран апарат. От една страна го пише в договора за гаранция от Епъл, а от друга - ти ползваш търговска такава от ментел(т.е. условията на Епъл не те интересуват) и според ЗЗП, са длъжни да получат твоето изрично съгласие да приемеш рециклирана стока. Бой по каската!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това го знам Алекс.

Опасявам се, че е трудно доказуемо обаче.

Давам ти прост пример:

1. В сайта на Apple пише, че едногодишната гаранция е изтекла;

2. Мтел казват, че съгласно законите на Република България, при замяна на рекламационно устройство, то се заменя с ново (ако не може да бъде ремонтирано), но гаранционният срок не се удължава (това не са го казали, но законът е такъв и вероятно това ще е становището);

3. Мтел заявяват, че Apple са предупредени от тях, че апаратът се заменя и има само остатъчна национална (а не международна) гаранция и затова и в сайта на Apple устройството е без гаранция.

Това ми хрумва на прима виста като оправдание (а със сигурност има и по-умели) и би било трудно доказуемо.

Така или иначе сагата си продължава, а днес вероятно ще добавя видеото в моята галерия и ще го препратя към няколко скромни медии.

Искате ли да дам линк или ще се брои за неоторизирана реклама?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма ядове, давай линк.

П.П. Под "не се удължава" разбирай няколкото дни в сервиза няма да се компенсират. Иначе си продължава до двете години. За ново устройство, проверката ще ти покаже "нот активейтед", не "изтекла". Отношенията Епъл - ментел не те бъркат никак, както Епъл не ги касаят твоите с ментел. Законът е ясен относно овъзмездяването и рециклираните уреди. Пък и нов уред идва запечатан,пълен комплект от който ти не би трябвало да получиш аксесоарите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм момчета (не съм толкова глупав, колкото изглеждам).

По-скоро хвърлям поглед в бъдещето и проточването на цялата дандания.

Така или иначе, доколкото сте прочели написаното от мен, сте разбрали какъв е начина ми на мислене.

От час и нещо чакам да ми се обадят от "Мтел" точно по този въпрос. Още вчера си вързах гащите, като в записваният разговор със звездата предупредих за подобна вероятност и заявих, че ако телефонът е рециклиран се връщаме в изходна позиция.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако си глупав, нямаше да стигнеш до тук :) Писаното е от полза - освен, че си говорим, потребителите четат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Разглеждащи в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.×
×
 • Добави ново...