Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

iOS vs. Android


mirror

Recommended Posts

Битката за сърцата на потребителите продължава. Предимствата и недостатъците на двете платформи

Автор: ДЕСИСЛАВА КРЪСТЕВА

120_0.gif

Борбата за пазарно надмощие между двете водещи мобилни платформи iOS на Apple и Android на Google е един от най-обсъжданите въпроси в света на технологиите. Споровете между феновете на Apple и на Android коя платформа е по-добра са безкрайни, ожесточени, неразрешими и често изпадат в цитиране на технологични спецификации. Феновете на Apple са лоялни до фанатизъм, а тези на Android имат голям избор от устройства, чиито качества да изтъкват. Между двете групи от твърди фенове са всички останали потребители, които просто искат да знаят кой телефон и коя операционна система ще им вършат най-добра работа във всекидневието.

В следващите редове обобщаваме за вас някои от плюсовете и минусите на двете платформи от потребителска гледна точка.

Персонализация

Една от най-съществените разлики между iOS и Android e възможността за персонализация. Apple предоставя отлично потребителско преживяване, което обаче не може да бъде лесно променяно (освен ако, разбира се, не се прибегне до хакване). Ако потребителите искат безкрайни възможности за промяна на почти всичко в интерфейса на операционната система, е добре да се насочат към устройство с Android. От голямо значение е не само гъвкавостта на самата операционна система, но и добрият избор на т.нар. лаунчери – софтуер, с който може да бъдат променяни например стартовият екран на Android устройството, изгледът на операционната система и т.н. С тях е възможно дори да направите така, че вашият Android да изглежда и да се държи като iOS или Windows. Накратко, платформата на Google дава широко поле за изява на потребителите. Разбира се това малко усложнява поддръжката и като минимум изисква отделянето на време за персонализиране на устройството. Не всеки е склонен на това. Ако нямате желание да се занимавате с настройки и инсталиране на допълнителни приложения, вашият избор е iOS.

Приложения

Броят на приложенията, достъпни във всеки от онлайн порталите на двете платформи (Google Play и App Store), наскоро надхвърли 1,2 млн. Разбира се качеството е по-важно от количеството. Apple налага сериозни ограничения на разработчиците, които искат да публикуват приложения в App Store и дава одобрение значително по-бавно и трудно, отколкото Google Play. Основната част от разработчиците работят за създаването на приложения за iOS. В крайна сметка по-голямата сигурност, по-добрият интерфейс и по-малкото на брой нискокачествени и неизползваеми приложения са сериозно преимущество за Apple.

Предимството на Android е, че е отворена платформа (за разлика от iOS) и в резултат приложенията може да бъдат изтеглени не само от официалния магазин Google Play, но и от всяко място в интернет, където са публикувани .apk файлове (инсталационните файлове за Android приложения). Потребителят може свободно да си изтегли и инсталира произволен .apk файл, както при Windows. При iOS това не е възможно – единственият (легален) начин за инсталиране на приложения е чрез App Store.

Потребителско изживяване

Важно предимство на iOS е прословутото усещане за бързина и плавност при работа с устройства на Apple. В същото време оплакванията за забиващ телефон или таблет са по-често срещани при Android потребителите. Справедливо е да се каже, че постигането на гладко потребителско изживяване е по-лесно за Apple, които имат пълен контрол върху софтуера, хардуера и върху всеки отделен компонент, касаещ потребителите. Обратно, опитът на потребителите с Android зависи от много фактори извън контрола на Google, включително качеството на хардуера и софтуерните добавки от всевъзможни производители и мобилни оператори. В същото време Android има едно безспорно предимство спрямо iOS – работата с файлове. За разлика от операционната система на Apple, Android предлага пълна свобода в това отношение – от записа на файлове върху вградената памет, през прикачването на документи към email, до споделянето в интернет.

Актуализации

Навременното актуализиране на операционните системи е от ключово значение за потребителите. Никой няма да бъде особено щастлив, ако неговият нов, купен преди по-малко от година телефон изведнъж се окаже без поддръжка за актуализациите на операционната система. За съжаление, това се случва на мнозина. Актуализирането на устройствата с Android зависи от волята на конкретните производители (като Samsung, HTC и LG). Ситуацията се затруднява от огромното разнообразие на устройствата , както и от промените в потрбителския интерфейс, направени от компаниите. В резултат чакането за „ъпдейт“ на Android може да продължи с месеци, години или вечно. Производителите просто спират актуализациите за по-старите си телефони и таблети. Google полага усилия, за да подобри ситуацията, но фрагментацията си остава проблем. Редовни и навременни актуализации на Android получават само устройствата с марка Nexus.

В същото време iOS се актуализира всяка година, като всички устройства по света получават ъпдейта почти едновременно. В резултат от всичко това според актуални данни на компанията за анализи Mixpanel 90% от потребителите на iOS са с последната версия iOS 7. За сравнение – едва 8% от потребителите с Android ползват последната версия на Android – 4.4 KitKat. В крайна сметка вариантите за потребители, които държат да разполагат с най-новия мобилен софтуер, са два – iOS или Nexus устройствата на Google. Има и трети възможен, но скъп вариант – смартфонът да бъде сменян достатъчно често с най-новия „флагман“, оборудван с най-новата версия на Android.

Цени и избор

По отношение на разнообразието и ценовия диапазон превъзходството на Android е смазващо. Платформата предлага зашеметяващ избор от устройства във всички възможни ценови категории, размери и хардуерни спецификации, от компромисни бюджетни устройства до бляскави флагмански модели, претъпкани с най-новите мобилни технологии. В същото време при iOS изборът се ограничава от няколко разновидности на iPhone като смартфон и на iPad като таблет. По отношение на достъпността Android също е безспорен победител. Като правило цената на новите модели Apple устройства е значително по-голяма от еквивалента им в хардуерно отношение с Android.

Хардуер

Ако трябва да бъдат сравнени хардуерните спецификации на актуалния iPhone 5S и на последните модели Android смартфони, числата не са в полза на Apple. Например Samsung Galaxy S5 превъзхожда iPhone 5S в почти всяко хардуерно отношение и може да се похвали с по-висока резолюция на екрана, повече мегапиксели на камерата, повече RAM и вградена памет, по-голяма батерия, както и с устойчивост на прах и влага. В същото време фокусът в презентациите на Apple е върху подобренията спрямо предишните поколения iOS устройства, както и върху рафинирането на потребителското изживяване. Дори ако губи по спецификации, Apple компенсира с интеграция между софтуер, хардуер, дизайн и качествена изработка.

Примерите за потребители, преминали от едната към другата операционна система, са безброй. Има много хора, които заменят гъвкавостта на Android с комфорта на iPhone или iPad и едва ли някога ще се върнат назад. Има обаче и достатъчно бивши фенове на Apple, които са се отказали от удобството за сметка на възможностите за персонализация и контрол, които им предлага платформата на Google.

В крайна сметка обаче по-важният въпрос е какво наистина искат потребителите от своите устройства, какво време са склонни да им отделят и какви компромиси са готови да направят.

сп. Мениджър

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Aууу, какво предстои.. Затворете темата да не се коментира, докато е време!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ник'ви такива. Такава ще е, каквато си я направите ;)

П.П. Миро каква е подпаликъщичка…:tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Статията е добра, макар и с малко неточности, като напр. цената на топ моделите. Иначе, ключовата фраза е последното изречение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тамън ще има какво да дъвчем до 9-ти ;)

Сигурно ли е, че ще представят на 9-ти?

Иначе и аз харесах написаното. Като че ли някои модели с Андроид се подобриха. Ползвам като втори телефон HTC One mini 2. Засега се държи доста добре, няма лаг, качеството е на ниво и е приятен за ползване, а и батерията се държи прилично.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За да се почне трябва да се появи луд фен на андроид, но какво ли ще търси такъв тук... нищо няма да почне.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Докато сме по темата, едно сравнение между нововъведенията в двете, очаквани скоро, издания на платформите:

и малко по-детайлен анализ, който нямам време да преведа в момента, но обобщено:

Доста функциии на системите се дублират и уеднаквяват,а кой от кого копира е отдавна завързан спор.

Да си призная вече почва да ми е грозно и скучно: губи се нещото революционно, едновременно се добавят услуги (автомобилна интеграция, телефонни обаждания към компютър), продават ни едно и също в различни опаковки.

Статията е добре написана, на разбираем за общата публика език. Ориентировъчна за хора, които се колебаят в избора на първи смартфон. Казва достатъчно с малко думи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

До iOS4 можеше да има спор, но сега е безсмислен, iOS кърти по всичко и във всичко, ако говорим за "по-добрата" платформа. Андроид е около 5 години назад, може и повече, не съм се замислял :p

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За да се почне трябва да се появи луд фен на андроид, но какво ли ще търси такъв тук... нищо няма да почне.

Не е и нужно, току що се появи един iOS такъв ... въпрос на време е да се почне.

Статията ми хареса, но авторката е пропуснала много неща, между които и една много важна точка: Сигурност!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Статията горе долу я бива. Неутрална е. Вече някои писаха, че има малки неточности.

Аз искам да обърна внимание на предпоследното изречение и по-точно на думата "контрол" в него. Какъв контрол има потребителя на Андроид, при положение че е задължен да даде на дадено приложение всеки достъп, което то поиска, за да го инсталира? Ако не желае да дава достъп - не може да инсталира приложението.

Битката за сърцата на потребителите продължава. Предимствата и недостатъците на двете платформи

Автор: ДЕСИСЛАВА КРЪСТЕВА

120_0.gif

Има обаче и достатъчно бивши фенове на Apple, които са се отказали от удобството за сметка на възможностите за персонализация и контрол, които им предлага платформата на Google.

сп. Мениджър

Ако мога да отговоря и на Alxx за цените на устройствата. Авторката е написала, че цените на Apple са доста по-високи за "еквивалента им в хардуера с Андроид". Случайно или не това твърдение е вярно. На хартия, Андроид смартфони и таблети с хардуер идентичен на iPhone и iPad са доста по-евтини. Флагманите, които са на приблизително еднаква цена са с много по-надути спецификации...на хартия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не знам кой е писал статията, но ще е някой форумен писач или от тези модерните последно време "разказвачи".

С две думи некадърник, iOS7 е смразяващо по-яка визуално, толкова много, че шефа на Андроид я копира цялата в "новият" Android L и взе да говори несвързано за Mercedes-Benz етс.

Нека не се заблуждаваме господа, и 100 ланчера да му сложиш на Андроид с по 100 widget пак си е същото и визуално не достига изживяването, което получаваш с iOS7.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Точно за интерфейса не съм съгласен. Набират скорост - факт. Сенс ЮИ на ХТЦ е доста напред по принцип. Единственото, което ми чупи хатъра е мъртвородената виртуална машина и начинът на работа в хемороид-а. Антон спомена какво е "контрол" в андроид - просто се съгласяваш "информирано" да ядеш Х*я, докато в iOS имаш реален контрол. Отделно, не съм чул още iOS юзър да е бил набутван с смс-и по 5лв без знанието му(или със, все тая, факт е, че гугъл се дъни откъм сигурност).

П.П. УинМо е слаб, но не трябва да се изхвърля от надпреварата - гласовият асистент Кортана е много силен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кортана е брюнетка за разлика от Сири. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Набират скорост - факт.

Ох да, 5 години "набираха скорост", докато не изгониха целият ръководен състав на Android включително и тези от Nexus. Сегашният пак "набира скорост" с копирането на iOS7 и нотификациите на iOS.

Сега ще чета пак некадърните анализатори, че дори и нотификациите са много добри при Android.

Всичко си върви по старо му - цял свят включително Google печелят пари на гърба на Apple Inc.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цял свят печели пари на гърба на Apple ;). Те печелят на наш гръб :D.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма друг начин. Apple не може сама да задоволи нуждите на консуматорското общество. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сигурност… :unsure:

Да предположим, че някой краде дивайс и иска да злоупотреби със съдържанието му. Чий дивайс е защитен повече, как? По какъв начин и може ли да се заобиколи защитата? Питам специалистите, разбира се ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Passcode на iPhone не се прескача(има бъгове, но не са пълноценни за пълен пробив). Отпечатъкът обаче, може да се възпроизведе. Нещата коренно ще се променят, ако се появи експлоатация на буутром-а(както при iPhone 4 и назад).

Лично за мен, очакваният технологичен скок при новите iPhone ще е използването на TLC type Flash memory(SSD) и появата на File vault.

P.S. Да подплювна(ако може :) ) : прехвалената "защита" на цамцунг жалъкси еш5, се кърти за около 200 секунди.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мдаммммм… добри хора ме посъветваха да не си сменям дивайса за сега. Ето и още една причина :rolleyes:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пълна сигурност няма, но при някои е доста добра. iPhone и Blackberry все още водят(и ще водят, поради фирмена политика и същина на ОС) в това отношение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...