Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Съвет/няколко питания относно МacBook


DreamcatcheR

Recommended Posts

Oбмислям да взема МacBook (последния unibody polycarbonate модел). Досега не съм ползвал Мак и просто ми се иска нещо ново след дълги години на ползване на Уиндоус.

Предполагам лаптопа няма да има проблеми с Photoshop, DreamWeaver?

Интересно ми е с това видео, дали ще успее да подкара някоя-друга Windows-ка игра (не, че това ми е главна цел де), като например Titan Quest, PES 2010, някое НФС. Разбира се говорим за подкарване поне на минимум детайли.

Как стои въпросът с пиратския софтуер за MacOS? Нещата като при Windows ли са?

Насочил съм се към MacBook, защото има сега добра промоция на този модел в България, а всички Про-та ми идват бая като пари.. Ако ще взимам Про - ще е от предишното поколение 17" - те май най си заслужават, поне по това което гледах като съотношение цена/качество. В eBay се намират за по 3600-3700. Но 3600 са си 2 MacBook-a :)

От друга страна гледам, че за 2 бона може да се вземе едно доста прилично VAIO.. Все пак наистина ми се иска нещо с MacOs, а и вече имаме един лаптоп в къщата с Уиндоус.

пп. новите Про-та са с доста добри характеристики, но на малко баснословна цена... 3 бона за най-ниския базов 15"-ов модел.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

3 бона за най-ниския базов 15"-ов модел.
- и, вярвай че заслужава всяка стотинка!

Има много добри оферти, за мак бук про 2,66 15.4" - Гоце си взе такъв.

Различно е от уин-а, не е правилно да ги сравняваш. По-бързо, по-стабилно и по-лесно за употреба/ модване. Дали е по-добро - въпрос на пари, нерви и вкус, просто е различно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

E този е най-добрият, да. С i7 процесор е. Ама аз лично много добри оферти не намирам. Най-евтино в ebay - 3565 лв с доставка, гаранция и т.н. Поне моята логика е, че aко давам толкова пари, по-добре дам 100-200 отгоре за 17"-овия - и той е с 512 видео, но i5, a не i7.

A този: 2.4GHz i5, 320 GB, 4GB DDR3 RAM, 15.4 inch, Intel HD Graphics and NVIDIA GeForce GT 330M - 2990.

И все пак някой има ли впечатления от oбикновения MacBook? Как се държи с по-тежък софтуер като Photoshop и там Apple-ските програми като Apperture...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

Виждам желанието ти да смениш платформата, но така също и да не ти обърква бюджета. Искаш "MacBook" и в същото време да работиш с "Dreamweaver", "Apperature", Photoshop и т.н. По принцип няма проблем, но дефакто е несериозно, защото за професионална работа хората са имзислили друг модел носещ названието "Про". "Dreamweaver" - забрави! - скачай в дълбокото и сядай на ракетата - "Flux-2". Примерно, ако един корпоративен сайт ти отнеме около 30 дни, то с "Flux" си решаваш проблемите за около седмица. За хора като мен, които ги е мързяло да учат на времето решението е "Rapidweaver".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В novmac имат много изгодни оферти за "старите" Macbook Pro(тези преди i5/i7). Разгледай ги!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Oт всички оферти в България (било то по форуми или магазини), единственият, който си заслужава, е MacBook от магазин за 1754 лв.

Вече за всички останали, включително новата генерация - eBay. Мисля сега да наддавам на един търг за 17" 2.8 GHz Core2Duо 4GB 500 HDD, неотваряна кутия с доста софтуер към него. Ако не успея да го спечеля ще избирам м/у MacBook и този:

http://cgi.ebay.co.uk/NEW-Apple-Macbook-Pro-2-4GHz-2-4-GHz-15-Intel-Core-i5_W0QQitemZ380226596686QQcmdZViewItemQQptZUK_Computing_Apple_Laptops_ET?hash=item5887456f4e Ясно е кой е по-добрия, но парите ме спират засега..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нали знаеш, че е ако е от щатския ибей, те чакат 20% ДДС като дойде? И доста разправии по митниците, включващи EORI номер и тоневе допълнителна простотия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Знам, да. Досега рядко съм пазарувал от щатите, и то винаги съм гледал да е до 45 евро вкл. доставка, за да не се обмитява. Доколкото знам обаче, от началото на годината тази стойност е станала 15 евро (разбира се не само щатите, а също така всяка страна извън ЕС). Специално за Mac - от Англия. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мда, 15 евро го направиха и разправиите са ужасни. Аз си извадих постоянен EORI номер заради това.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мога да ти предложа моя за 1800лв. MBP -15"; 2.5 - 2008

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за предложението, а и за информацията по-горе, но засега ще откажа. Иска ми се да е нова машина..

А какво ще кажете - кой е по-добър от тези двата (ако примерно струват 3000 всеки):

MacBook Pro 17" 2.8 GHz Core2Duо, 500GB, 4GB RAM с матов дисплей.

или

Macbook Pro 15" 2.4 GHz Intel Core i5, 320GB, 4GB RAM.

т.е. старото поколение 17-ка или новото 15-ка базовия модел. Мен лично ме влече 17" най-вече заради дисплея и резолюцията. Но ако процесора е наистина много по-добър, може би все пак 15"-овия е по-добър избор..

Редактирано от DreamcatcheR
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Като те влече отиваш и си го купуваш. Да не избираш жена, че да го мислиш толкова :D

Аз съм с Core i7 2.66Ghz и реално няма чак такава видима разлика в нормалните действия.

Ето ти линк да видиш разликата: MacBook Pro Benchmarks (April 2010)

Conclusions

It’s no surprise the new laptops are faster. It’s interesting to note, though, that the slowest Core i5 is faster than the fastest Core 2 Duo processor despite running at a much lower frequency (2.40GHz vs 3.06GHz). This is a result of the architecture improvements in the i5 and the i7. For example, Turbo Boost and Hyper-Threading provide a nice boost to processor scores; single-threaded workloads benefit from higher processor frequencies while multi-threaded workloads benefit from extra hardware threads. Memory scores (especially Stream scores which measure raw memory bandwidth) are higher due to the integrated memory controller on the i5 and i7.

What people have been asking me, though, is whether they should get the i5 or the i7 MacBook Pro. Personally, I think the low-end i5 is more than sufficient for most tasks (it’s about 15% slower but costs 25% less). Granted, it’s got less drive space and less video card memory but it’s still zippy. If, however, you want the fastest MacBook Pro available then go ahead and get an i7; you are paying a premium for the performance but at least it’s not a steep premium!

Редактирано от ThUnDeR
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пред този избор определено 17-ката. Дори да оставим настрана предимството на по-големия дисплея скоростта на 2.8 C2D ще е в най-лошия случай равна на i5 2.4. Негативна разлика ще има в живота на батерията общо взето, но така или иначе старата 17-ка беше рекордьор и не мисля, че е голям компромис

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Geekbench Overall Performance:

MacBook Pro (15-inch 2010) Intel Core i5 M 540 @ 2.53GHz : 4994

MacBook Pro (17-inch 2009)Intel Core 2 Duo T9600 @ 2.80GHz 3904

20%

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

Всички знаем, че Мак се купува с една единствена цел-работа! Зависи за какво ще го полздаш. Всички фотографи, художници, дизайнери биха избрали матовия дисплей без да се замислят. Останалите ...... нали се сещаш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Nistel, извинявай, но това, което казваш, е абсолютна глупост. Научете се най-после, че честота не винаги е най-важното за бързината на процесора. Що не си купиш Pentium-4 на 3.4GHz тогава? Core i серията са уникални процесори, особено Core i7 и честота им е най-малкото предимство, а да не говорим, че те се овърклокват сами при сериозно натоварване. Съветвам всички "експерти" и "специалисти" да попрочетат първо малко ревюта, ако нямат възможност лично да ги тестват и тогава да дават съвети. Разликата между Core 2 Duo 2.8GHz и Core i5 2.4GHz ще е поне 20% в полза на Core i5, а при рендер или видеоконвертиране - много повече. В крайна сметка Баба Гана е най-прав - всичко зависи от това за какво смяташ да го използваш. Това и трябва да предопредели изборът ти.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

от около 3 месеца ползвам MacBook 13,3" първоначално му инсталирах и Win7 но впоследствие форматирах дяла на Boot Camp. Запърви път ползвам Mac OS и се влюбих, може да е само 13,3" но докато съм вкъщи ползвам и 21"овия монитор посредством mini displayport, това за мен беше най практичното решение относно средства.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Надявам се не изхождате единствено от синтетични тестове и сайта на Apple. Реалните тестове са доста далече от розовата истина, която се опитва да изкара синтетиката а.к.а. Geekbench

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В сайтът на Епъл дори не съм влизал. Всичко, което твърдя, е от тестове, извършени в офиса ми. Това е част от професията ми.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Nistel, имам стария unibody 15" на 2.8 и новия 15" с Core i7 2.66 и при нормални действия не се усеща съсщественна разлика (browse, email, skype...), но при multithreaded операции (компилиране, конвертиране и всичко което ползва Grand Central Dispatch) разликата е 2х. Скоро ще излязат и приложения, които ще ползват OpenCL и тогава ще се усети допълнително разликата (едната е с 32 CUDA cores, а другата с 48).

Редактирано от ThUnDeR
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

При всяко положение резултата от Geekbench е доста съмнителен.

Иначе при други тестове на другата платформа са на кантар:

http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.2436.0.html дори Т9600 е с минимална преднина пред i5 520M

В крайна сметка и аз бих избрал пред двата процесора i5-цата, но в случая 17-ката смятам, че е много по-добър избор.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, пич, казваш следното:

Надявам се не изхождате единствено от синтетични тестове и сайта на Apple. Реалните тестове са доста далече от розовата истина, която се опитва да изкара синтетиката а.к.а. Geekbench

След като двама души ти казваме, че сме го тествали в реална работа, ти ни затапваш със същите тези синтетични тестове, които отхвърляш в предишния си пост. Не схващам логиката, честно казано, но разликата в процесорите е много голяма. Core i7 e най-добрия процесор, който съм пипал досега.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това успях да намеря документирано .. а и става дума за най-слабия i5 а отзивите ви са от i7 както и да е щом на синтетика няма разлика в реалния живот няма как да има.

Моите впечатления са на РС платформа за съжаление, но разликата между най-бързите C2D до най-слабите i5 e много малка в реални условия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Чета и виждам че подхождате професионално по темата, а аз ще подходя емоционално. Няма по добро от мак, въпреки че нищо не разбирам нито от едното нито от другото. Но тоя мак дето го имам ме кефи от всякъде, и никога, повтарям никога няма да погледна уиндос. Ако искате ми се смейте, това е положението. Бъдете здрави.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...