wolf Публикувано Юни 29, 2009 Публикувано Юни 29, 2009 Имам познат с нокиа Е71 който е с Гармин навигация и хваща сигнал на 3м от прозореца вътре в офиса на втори етаж,а другият ми колега с Е71 пък непременно трябва да е навън както и аз с iphone . Мисля че е слабичък GPS на нашите телефони. Нямам никакво намерение да хваля нокиа, най малкото Е71. Цитирай
mirmidon Публикувано Юни 29, 2009 Публикувано Юни 29, 2009 Нямам думи. Сигурно TomTom има карта на апартамента ти. Разбирам ви, като се заговори за TomTom в България и всички го плюват ... няма карта! mirmidon не разбирам какво общо има hardware със software? Или май не си много на ясно какво говориш!Това дали ти намира сигнал в стаята или не със сигурност не зависи от програмата която си качил! Software-a управлява Hardware-а. :mrgreen: Това клипче го нрапвих днес, за да ви показа, че не говоря празни приказки. Можете сами да видите как TomTom намери сигнал вътре в стаята за около 1 мин. и след това го подържа постоянно като го губи само за секунди и след това бързо пак го намира. Цитирай
tenchoto Публикувано Юни 29, 2009 Публикувано Юни 29, 2009 С лек сарказъм, хората се опитват да ти кажат, че в този случай програмата няма нищо общо. Намирането на сигнал зависи от GPS-ът на телефона без значение какъв софтуер, служещ за навигация си качил. Цитирай
Severus Публикувано Юни 29, 2009 Публикувано Юни 29, 2009 Ти да не живееш в каравана? Гледам, че по едно време потегли. Цитирай
peerless Публикувано Юни 29, 2009 Публикувано Юни 29, 2009 mirmidon пак се изказваш неподготвен, GPS чипа дава информацията на софтуера, а не обратното! Друг е въпроса как е написан софтуера и през колко време прави pull на данните (ако изобщо комуникацията е изградена чрез pull, а не на event), но повярвай това няма да се изрази в интервал от минути, а секунди! Защо ги показваш тези филмчета? Не разбра ли, че в този форум и в частност, това обсъждане е за софтуер работещ с iPhone Hardware (Начало форум » Мултимедийният свят на iPhone & iPodTouch » Програми), а не на GPS устройствата като цяло на пазара?!? Цитирай
mirmidon Публикувано Юни 30, 2009 Публикувано Юни 30, 2009 mirmidon пак се изказваш неподготвен, GPS чипа дава информацията на софтуера, а не обратното! Друг е въпроса как е написан софтуера и през колко време прави pull на данните (ако изобщо комуникацията е изградена чрез pull, а не на event), но повярвай това няма да се изрази в интервал от минути, а секунди!Защо ги показваш тези филмчета? Не разбра ли, че в този форум и в частност, това обсъждане е за софтуер работещ с iPhone Hardware (Начало форум » Мултимедийният свят на iPhone & iPodTouch » Програми), а не на GPS устройствата като цяло на пазара?!? Нещо май поста ти няма логика ... :mrgreen: Ти май не разбираш, че само спамиш темата! Цитирай
peerless Публикувано Юни 30, 2009 Публикувано Юни 30, 2009 Ми явно не си много умен (да не използвам други думи) щом не разбираш! Цитирай
mirmidon Публикувано Юни 30, 2009 Публикувано Юни 30, 2009 mirmidon пак се изказваш неподготвен, GPS чипа дава информацията на софтуера, а не обратното! Ти май четеш между редовете. Всичките ти постове нямат логина с моите! Друг е въпроса, че грешиш. Като говориш като цяло за софтуер, замисли ли се, че софтуера е разделен на нива. Май не си наясно с това :question: Как ще работи един GPS без да има софтуер който да го оправлява дори да е от по-ниско ниво (така нареченото долно програмно ниво). Друг е въпроса как е написан софтуера и през колко време прави pull на данните (ако изобщо комуникацията е изградена чрез pull, а не на event), но повярвай това няма да се изрази в интервал от минути, а секунди! Това изречение няма нищо общо с реалността! Свалянето на данните (или pull) се изразява точно в минути :mrgreen: Приемането на сигнала е цяла редица от прецоеси: - избиране на преносната честота. Всеки сателит използва по две преносни сигнала в микровълнов обхват (сантиметров обхват). Така наречените L1 и L2. L означава L-Band: 1000 - 2000 MHz Цивилните GPS приемници използват L1 честота с 1575,42 MHz и дължина на вълната от 19,05 cm и L2 честота 1227.60 MHz с дължина на вълната от 24,45 cm. L1 пренася както навигационните данни така и SPS кода (стандартен позициониращ код) от своя страна L2 пренася само P кода и се използва предимно от устройства с необходимост от PPS ( прецизно позициониращ код). Предимно воените устойства използват двата сигнала едновременно. - моделиране на преносният сигнал чрез C/A и P-код. Преносните фази се моделират чрез три различни бинарни кода към един C/A код (груба настройка). Този код е дълъг 1023 "chip" (chip същото като bit, единица или нула) и се пранася с 1023 MHz . По принцип се казва chip, а не bit, защото тук не се пренася инфомация! Чрез този код се модулира преностният сигнал. - развиране на PRN номера чрез който се индетифицира саталита. За да работи цялостната система по цялото земно кълбо са необходими 24 сателита в орбитата, но те са доста повече като най-големи и известни са 32 от тях, затова от 0-32 са числата на най-големите саталити, а останалите по-незначителните са с номера над 32. PRN кодовете са разбирасе случайни числи с брой от 2 на 1023 степен на възможните комбинации за PRN код. http://img269.imageshack.us/img269/8990/gpssignali.th.gif' alt='gpssignali.th.gif'> Сигналът от данни е изграден от 37500 bit и за пълното му пренасяне от сателита до GPS приемника са необходими около 12,5 мин. при скорост 50 bit/s. Това е времето необходимо на GPS приемника да започне да работи за първи път ако няма никаква предишна информацип от спътника или ако предишната инфомацип е било изтрита. От друга страна информацията е устроена в 25 блока (frames) по 1500 bit и време на пренасяна от 30 сек. за всеки. Тези 25 блока за изградени от още по-малки 5 подблока (subframes), които съдържат 300 bit 6 сек. всеки, които пък от своя страна са разделени на още по-малки блокове с големина от 10 думи 30 bit 0,6 сек. Всяка първа дума от най- малките блокове се нарича TLM (телеметрична дума). Съдержанието на тази дума информира за състоянието на ефемеридните данни. Втората дума се казва HOW (ръка над света), коята съдържа броят на пресметнатите Z-Epochen. Общо взето в тези две първи думи съдържа информация от последното време на стартиране на GPS приемника от всяка предишна неделя в 0:00 чеса. Останалите данни от първата част на първият подблок (subframe) съдържат информация за състоянието и точността на сателита, както й корекция на времето. Вторят и третият подблок съдържат така нареченият параметър "ефемерид". Четвърти и пети подблок съдържат така наречените календарни данни, които в опростена форма информират за траекторията или орбитата на сателита, техническото състояние, моментната конфигурацип, идентификационният номер и т.н. Във всеки от 25-те блока, първите три подблока (subframes) са еднакви, където на всеки 30 сек. се предава най-важната информация за определяне на позиционирането. Може да се напише още много по тази тема, но сега нямам време. Надявам се да е написано на разбираем език! Цитирай
Severus Публикувано Юни 30, 2009 Публикувано Юни 30, 2009 И най-важното, че това което е превел, няма нищо общо със смешните му твърдения. Но както и преди казах, поне е забавен. Цитирай
peerless Публикувано Юни 30, 2009 Публикувано Юни 30, 2009 mirmidon толкова си зле че няма хич да ти отговарям... те хората си правят извода.. а тея текстове дето си ми пейстнал... кой ти говори за код на ниско ниво?!? И да си махнеш тоя аватар че не ти отива 1 Цитирай
ioff Публикувано Август 5, 2009 Публикувано Август 5, 2009 След като на пазара вече се появи iGo това ли е най-добрата за България Turn By Turn навигация? Цитирай
vcohen Публикувано Август 7, 2009 Публикувано Август 7, 2009 здравейте, как се ползва реално GPS през 3G и 3G S? ако не се качи софтуеър а се ползва google maps то тогава реално ползва ли се GPS или не блаодаря предварително Цитирай
Grievous Публикувано Август 8, 2009 Публикувано Август 8, 2009 Според мен е излишно да се пускат подобни теми, коя програма е по добра. Както е казано всеки е с глава на раменете и може сам да прецени. Слагаш, тестваш и като не ти харесва в коша. Подобни на гореспоменатите почти винаги завършват с Big Mama Scandal. Цитирай
genie Публикувано Август 8, 2009 Публикувано Август 8, 2009 Понеже ми предстои пьтуване до Банско,забелязах,че Sygic има по подробна карта(база данни) от iGO,за града.Затова сьм си качил и двете програми. Цитирай
Anthony Публикувано Август 8, 2009 Публикувано Август 8, 2009 Понеже ми предстои пьтуване до Банско,забелязах,че Sygic има по подробна карта(база данни) от iGO,за града.Затова сьм си качил и двете програми. Машала В този мегаполис Баснко с всичките му 2-3 улици като нищо ще се загубиш без навигация Цитирай
The Shaman Публикувано Август 23, 2009 Публикувано Август 23, 2009 http://i285.photobucket.com/albums/ll46 ... son-ch.jpg http://i285.photobucket.com/albums/ll46 ... ison-2.jpg http://i285.photobucket.com/albums/ll46 ... ison-1.jpg Цитирай
Severus Публикувано Август 23, 2009 Публикувано Август 23, 2009 Точно за 12 секунди ми зарежда iGO. Какви са тези 38сек не знам. Сигурно тестовете са с 3G. Верно е, че има един бъг и трябва да се прави врътка, защото понякога не зацепва. Цитирай
AlexPPC Публикувано Август 26, 2009 Публикувано Август 26, 2009 Преди месец тук в тази тема, изразих личното си мнение, базирано на тестове из Европа и у нас, че ТoмТом е по-добрата програма от iGo. Изразих надежда,че след като ТомТом стане наличен и за iPhone, всички във форума ще се убедим в това. Мнението ми обаче беше изтрито, вероятно поради използвания 'нелитературен' израз: '..изчекат отван..". Вярно - копирах го, не е мой, но все пак е малко жаргон. Извинявам се за което. (Дано да е заради това, а да не е заради лични пристрастия на модераторите към iGo). Сега, когато ТомТом за iPhone е вече факт, няма да предоставям отново резултати от тестовете ми, а просто ще посоча линкове на всички интересуващи се към някои сравнителни таблици, правени от професионални оценители. Всеки сам да си избере. http://news.cnet.com/8301-17938_105-10306460-1.html http://www.brighthand.com/default.asp?newsID=12259 http://www.pocketgpsworld.com/iphone-na ... xr5133.php ДА, някои от сравненията са правени вероятно между версиите за Windows, но все пак програмите в основата си са същите. Поздрави: Alex Цитирай
Severus Публикувано Август 26, 2009 Публикувано Август 26, 2009 Откога някакво лапе с дръпнати очи от китайско списание става професионален оценител?! :mrgreen: Той навигация сигурно само докато е с колелото е пускал. Тук не сме малоумни. Всеки сам в автомобила си може да оцени коя навигация му върши работа и коя не. Цитирай
bguser Публикувано Октомври 14, 2009 Публикувано Октомври 14, 2009 Колеги, въпрос в контекста на темата, ако не на заглавието й. Знае се, че iPhone притежава GPS приемник разширен с 'assisted' фукционалност (т.н. A-GPS). Но ми се струва, че някои GPS програми го ползват без този assisted enhancement? Питам ви защото ми прави впечатление, че Google Maps наистина изглежда намира моята локация и вътре в жилището и то веднага (т.е. явно ползва готови локационни изчисления пренесени 'безплатно' в GSM сигнала, както ammcfc един път насочваше в друга тема), докато на iGO му трябва ясно небе и поне около минута за да прихване сателитите и си направи изчисленията сам (сиреч не се възползва от assisted възможностите). Цитирай
Alxx® Публикувано Октомври 14, 2009 Публикувано Октомври 14, 2009 Maps винаги има нужда от нет. Най - малко защото тегли картите в реално време, докато IGo - не. Естествено ако пуснеш първо maps да те локализира с асистенцията, и после пуснеш айгоу - ще те намери веднага и без открито небе. По принцип айгоу по време на работа НЕ "изисква" от телефона никаква асистенция, но "прочита" location cache от Maps. Ползвам външна блутуут антена,която е много по- чувствителна и приема повече канали от вградената - при силна облачност и на закрито ме локализира без проблем. Цитирай
bguser Публикувано Октомври 14, 2009 Публикувано Октомври 14, 2009 Интересно ако е така, т.е., ако първо отворя Maps за да ме локализира с асистенция (вътре в сграда с WiFi за да си точи картите), после iGО би трябвало да ме намери веднага под покрив, като си намира сателитите и триангулацията от кеша на Maps (друг е въпроса как/кога iGO валидира, че кеша и сегашното положение са едни същи)? Но това уви не го потвърждавам при мене: Отварям Maps под покрив с WiFi и веднага ми показва къде съм (като преди 2 часа бях на съвсем друго място - значи наистина се усеща). Затварям Maps и отварям iGO от същото помещение но той си стои успан на 0 от 4 сателита... По интересно е че излиза (вече по темата), че "най-добрата навигация" трябва да управлява приемника по A-GPS а не само по GPS, както iGO изглежда все още прави. Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.