Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Няколко проблема с MacBook Pro


DreamcatcheR

Recommended Posts

Става въпрос за последно поколение МБП - 4gb ram, i5 2.4. С всички последни ъпдейти - 10.6.5.

1) Първият проблем е свързан с това, че забелязвам от известно време как доста се забавя при стартиране на програми, а и понякога работа с програми. Говоря за някакви елементарни функции. Примерно отваряне на нов линк във Firefox или при скролиране. Излиза spinning rainbow-a и седи няколко секунди, докато 'зацепи'. Имам инсталиран iStat и следя в реално време как стоят нещата с паметта и процесора. Процесорът почти не се натоварва - рядко ползвам дори 10% от възможностите му. Но самата РАМ малко ме притеснява. Ето тук е с пуснати firefox, skype, aperture, pages, word 2011, transmission, istat, nukit, hyperdock:

Free ram-та е много малко, но тази, която е inactive (1гб) всъщност ползва ли се в момента? И каква е разликата м/у wired и active? Интересно ми е също самата Mac OS X колко ресурси заема.

Виждаше ми се, че 4гб са предостатъчно за рам, но май ще се наложи да ъпгрейдна на 8, което ще излезе 200лв. Въпросът ми е, заслужава ли си и ще се усети ли подобрение в бързината?

Имам въпрос и относно sdd дисковете - може ли на една машина да има инсталиран един ssd (примерно 64/128 гб), който да се ползва за ОС-а и отделно да имам 500/640/1000 gb за storage? Някъде бях чел, че ако се махне dvd-drive-a е възможно. Въпреки, че не го ползвам често, ми се иска да не се стига дотам.

Иначе идеята ми е ако купувам нови части да са от ebay или други неофициални места. Как стои въпросът с гаранцията, ако сам си сложа хард диск/РАМ? Трябва ли задължително да го направя в оторизиран сервиз или не?

2) Другият проблем е свързан с wifi. На рутера съм сложил dd-wrt. На статус страницата ми излиза signal quality-то и забелязвам, че на лаптопа е по-ниско, отколкото на всички други wifi устройства. Ето пример:

Понякога дори мака стига до 15%. Рутерът се намира на долния етаж. Интересното е, че playstation-a е на 3 метра по-далече от рутера, отколкото лаптопа, а има по-добър сигнал.

Странното е, че когато сложих лаптопа на 1 метър от рутера - сигналът беше на 60%, а очаквах да е поне 90!

Четох в интернет, че и други хора имат проблем с wifi на последното поколение MBP. Дали наистина проблемът е хардуерен или е нормално? Ако го нося на сервиз - къде? Има гаранция + apple care.

3) Има и още нещо. (there's one more thing :) ) Понякога ОСа не се стартира коректно. Чакам около 3-4 минути и накрая ми излиза safe boot, където си въвеждам паролата и тръгва. След това правя рестарт и всичко е нормално.

Това ми се е случвало 5-6 пъти досега.

Иначе правя 1-2 пъти месечно поправки на disk permissions + проверка на хард-диска.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега,

относно рамта колега виж този линк, би трябвало да ти се изясни цък.

Малко по-подробно тук.

Отговаряйки на твоя въпрос се замислям и аз, по коледа си поръчах 17 инчовия MacBook Pro модел със i7 и 4Gb памет. По всичко личи, че и аз трябва да взимам 8-те гиги.

Относно зависването при стартиране, при мен се наблюдаваше леко забавяне също на MacBook Air и вчера ми замина хард диска геройски (не е SSD). Почти съм сигурен, че твоя проблем е свързан със харда по един или друг начин. Ако можеш да го клонираш на външен такъв и да пробваш да поработиш с него, може и да се окаже, че не бави така, както с вътрешния.

Относно въпроса ти за SSD, съм виждал още едно решение. Някъде из форумите видях вариант със хибриден хард диск, но не съм търсил повече информация. Според мен освен да чакам да паднат цените, друго не ми остава, все още са скъпи.

Относно проблема ти с WiFi, при мен не се наблюдава по-слабо качество сравнено с други машини. Аз също ползвам DD-WRT за фирмуеър на WRT54GL рутера ми, но не очаквай да видиш 90% качество никога, дори и да влезеш със лаптопа вътре в рутера. Можеш да опиташ да вдигнеш малко мощността на крайното стъпало с няколко десетки миливата, аз в момента съм на 84 mW и съм закачил 9 dB антени и сигнала си е трепач. Въпреки това, когато съм на сантиметри от него с Мака, не съм виждал повече от 70%, така е и другия хардуер, който имам. Направи няколко спийд теста с някой сайт, на различни разстояния от рутера, според мен дори и на 20% качество би трябвало да няма много спад на скоростта. Дано проблем да не се наблюдава при последното поколение MacBook Pro, че го взимам под мишница и отивам в стора да ги млатя в главите, 17-ката е тежка и ще ги боли :naughty3: Напоследък каквото и да взема от Apple, все излизат разни проблеми, които се мъчат да закърпват с различни фирмуеър ъпдейти.

Мисля си, един тотален преинстал на операционната система не си ли обмислял?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Имам абсолютно същата конфигурация и съм имал проблеми с "плажната топка" единствено с firefox. Определено проблемите не са ти от малко памет.

Що се касае до диска, потърси Anthony - той има добри цени точно на такива хибридни дискове. Няколко човека от форума ползват такива и са много доволни.

Преди да го носиш в официалния сервиз на Apple за БГ му направи чиста инсталация, защото така или иначе първото нещо, което ще те питат е това.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сещам се и друго, ако искаш да наблюдаваш дали те чака ъпгрейд на рама, наблюдавай колко page-outs прави системата, колкото повече, толкова повече пъти компа ти е оставал без физическа памет и е местил данни към харда и съответно е добре да ъпгрейднеш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1. Понеже съм имал подобни проблеми. Част от тях не са от диска ами от глупостите на Firefox-a. Пробвай да си архивираш и премахнеш профила. След това възстановяваш само отметките и си готов.

2. Нямам идея.

3. Прочети в конзолата какво пише... НЕ Е нормално.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

techo91, благодаря за линковете. За wifi на мен ми е на 71 mw. Не знам на моя рутер дали може да му се слагат външни антени (wrt320n). Би ли препоръчал нещо добро, ако си запознат? При скоростта определено си има разлика. Тествам със speedtest и data.bg (теглене на файлове). В момента е 14/18 d/u. А като съм близо до рутера - 35-40/35.

Мака го ползвам от 6 месеца. Колко на често е добре да се преинсталира ОС-а? Мислех, че при МакОС не е като при Уиндоус с 2-3 преинсталирания годишно :)

ammcfc, Тези хибридни дискове и аз ги забелязах наскоро в някой сайт за компютърни компоненти. Как точно работят - когато се инсталира ОС излизат като 2 диска ли? Т.е. ако взема такъв и мога ли да инсталирам само ОСа на ssd дяла? Този, който гледах (500гб) не ми се видя много скъп, но не знам.. Някой с отзиви от такива - как се държат, имало ли е проблеми?

bgdn, по 1) кой профил и как да го архивирам? По 3) не помня кога последно ми се случи, но ако стане пак ще проверя в конзолата какво пише.

За клониране на диска в/у външен кой софтуер ще препоръчате? Или timemachine да ползвам?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление този модел е с вградени антени и не можеш да си ги смениш. Има няколко варианта да подобриш малко скоростта и силата на сигнала:

1. За бога, отиди по близо до рутера :biggrin: (шега, но работи);

2. Засили малко усилването, трябва опитно да установиш на колко миливата работи добре, някои собственици твърдят, че над 84 не се държи стабилно, но аз имам наблюдения, че при мен на 251 mW си работи добре.

3. Вземи си втори рутер, но този път избери такъв, който да може да се "ъпгрейдва" (образно казано), и ги вържи в "бридж", като по този начин усилваш обхвата на първия рутер. Ако държиш да е "n" стандарт, да е Linksys и да е с външни и сменяеми антени, WRT160NL не е лош вариант. Естествено и да е линукс базиран и да поддържа Third party firmware като DD-WRT.

За преинсталирането определено не е като бозата, но при някои случаи може да се направи, все пак тя стои на хард диск, който би могъл да направи проблем (лоши сектори, механични повреди).

За копирането можеш да ползваш "Carbon Copy Cloner" мисля че се казваше, може да прави копието на харда "bootable".

Редактирано от techo91
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хибридният диск представлява диск с много голям кеш. Като последната е изпълнена на базата на SSD технологията. Иначе като поведение и разпознаване няма разлика от стандартните дискове.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай това преди да ходиш където и да е: http://support.apple.com/kb/ht1379

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Както винаги баба ти Гана е много права. ;) Ресетването на PRAM и NVRAM е задължително при странно поведение на хардуера.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дано при теб да помогне, при мен нищо братче.

Като ми попадна в полезрението понятието хибриден диск, потърсих в ибей да видя цена и ето какво изрових цък.

SSD частта обаче е 4 Gb.

Редактирано от techo91
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

cmd+option+p+r също съм го пробвал, ама явно не помага. Пак да кажа, проблемите със зависване не са постоянни. Може наистина да се дължи на диска или да е нужна преинсталация.

В крайна сметка при тези хибридни дискове усеща ли се наистина скок в бързината или всичко е маркетинг? Ако ще е все тая, няма ли да е по-добре един обикновен 1тб-ов? Също за лаптоп кое бихте препоръчали 5400 или 7200 rpm. Ясно, че вторият е по-бърз, но това доколкото знам е за сметка на ток и шум. Въпросът е в какви количества :)

И пак да питам - има ли възможност (т.е. място) в едно unibody да се сложат два диска - ssd и hdd?

techo91, този, който си го дал нещо не ми допада с тая доставка от щатите :) А и като сменям харда, ще търся колкото се може по-голям, че в момента тези 320 не ми стигат, защото десктоп компютър повече не ползвам, а имам и бууткамп..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е да, но има и версии до 750 гиги. Аз чакам машина с 7200 оборота/мин. хард и може да споделя какво съм видял. Би трябвало да дойде утре. Този лаптоп от който пиша сега е с такъв хард и какво да ти кажа, чува се леко, но ако ми е по-бърза машината заради това не ми пука, по скоро лек проблем е, че пие малко повече от батерията, но пък ти ако закичиш 8 гиги рам, значи това не те притеснява много. :biggrin:

Мога да ти споделя какво чета в момента за тези хибриди, понеже не съм го дочел, давам линк да четеш и ти цък.

Едно видео:

Редактирано от techo91
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Понеже имах вземане-даване с хибриден диск... скороста не е много по-голяма отколкото 7200 - има около 5% разлика (може да стане и повече).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А м/у 7200 и 5400?

Ако някой е тествал каква е разликата в скоростта примерно с един по-голям файл 1гб и отделно с малки файлове (например 500)?

Изтеглих една програма за сканиране на диска - diskradar.

Ето какво изкара за disk health:

Има ли място за притеснения?

За wifi-a може би е нормално, т.к. с рутера ме дели един етаж. Маковете с wifi-n поддържат ли 5ghz? Понеже като зададох рутера да работи в такъв режим, лаптопа не намери мрежата.. Играх си с настройките и каналите и като че ли най-добре работи на: wifi mode: NG mixed, ch 8, 84mw, 20mhz. Като за защита ползвам само филтриране по мак, и като видя, че някой 'чужд' се е джойннал, го добавям в списъка. Това достатъчно ли е според вас? Не ми се добавят пароли, защото наблюденията са ми, че скоростта допълнително пада. А съм на последен етаж в кооперация и колкото и съседи да се свържат, все ще свършат по някое време :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За харда нямам още наблюдения, аз поне не виждам нищо тревожно. За WiFi-то защо не филтрираш на обратно? Тоест, към списък добавяш само тези, които имат право да ползват мрежата, а другите да бъдат отхвърляни. Иначе да, поддържат 5 Ghz, аз в момента така се връзвам, но имай предвид, че на тези честота голяма част от рутерите демонстрират по лош обхват за сметка на добрата скорост сравнено с 2,4 Ghz. Разбира се не е задължително случая при теб да е такъв, но аз съм го виждал на практика. Можеш опитно да тестваш само на 2,4 ghz за да си сигурен поне.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За филтрирането по мак, преди го правех, точно както казваш. Но все имах проблеми с рутера, преинсталирах fw-и и ми писан всеки път да въвеждам ръчно по 10 мак адреса, та вече реших по този начин.

Ще пробвам отново с 5гх режим, но този път ще сваля лаптопа до рутера - може наистина да няма сигнал.

Относно 3-ия ми проблем по-горе, днес като го пуснах пак така стана. Този път направих клипче и изрових какво пише в конзолата. Самото стартиране продължава повече от 2мин, но съм изрязал ненужните части:

http://www.youtube.com/watch?v=kVyHhrANuzE

Ето инфото от console:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има автоматичен начин за въвеждане на MAC адресите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Колега, виж тук цък

Много цикли, когато се опитва да монтира буткамп партишъна, плаче, че няма къде да го монтира.

ammcfc, удобно ли е да попитам, какво точно имаш предвид?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Имам предвид следното. Пуска се свободно рутера и след като се свърже устройството, под неговия адрес излиза линк "wi-fi filter" (или нещо подобно). Като се цъкне на линка автоматично те препраща в листата за мак филтри и там само му даваш "add'. Тоест, не е необходимо на ръка да се "боцкат" MAC адреси.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът със safe-boot-a разбрах кога ми го прави. След като съм пускал Уиндоус през бууткамп и съм изключил машината. При следващо пускане - safe boot.

Нещо и аз се замислих за този хибриден диск. Единственото, което ме спира засега е, че са по максимум 500гб. Кога се очаква и по-големи да се появят по магазините?

А на сийгеит хибридния 500гб-ов модел го намирам за 232лв в един магазин на 5-10 мин. от мен. Ще пиша и на Anthony, щом казвате, че продава такива.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз май ще сменям тактиката, днес за пореден път ходих до Апъл стора и разцъквах MacBook Air-а и ти казвам, че SSD-то си е истината. Ще махам CD-то и ще наплющя един SSD и това е. Един 80 Gb мисля, че ще ме задоволи докато паднат цените.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А по принцип къде могат да ми махнат СД-то и да ми сложат ССД диск на негово място (който предварително съм си купил разбира се :) ) и срещу каква цена приблизително? Всички ли ССД-та са съвместими с МБП?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Процедурата е горе-долу елементарна и най-добре да си я направиш сам. Ето видео:

Колкото до SSD-то, много хора препоръчват тези цък или тези цък

Аз обаче може и да ползвам тези цък

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хм, не изглежда сложна процедурата. Обмислям обаче да го взема този хибридния сийгейт и да го сложа на мястото на СД-то, защото засега цените на ССД-дисковете ми се струват прекалено високи.

А някой да има впечатления от тези РАМ-памети: http://www.supertalent.com/products/apple.php

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...