Публикувано Септември 30Септ 30 За МакОс и часовниците беше обявено че има, но за айПад АЗ ПОНЕ не видях да е анонсиран някъде ...
Публикувано Септември 30Септ 30 преди 1 час, chorlav написа:След вчерашния ъпдейт на macOS, макбука ми вече има опция да се отключва с face ID!Как точно става отключването с Face ID, щом нито един мак няма такъв хардуер, или имаш друго предвид?
Публикувано Септември 30Септ 30 Отключването става както на iphone през notch на macbooka. По същия начин ми сканира лицето и след това вече го отключва през notch.Sent from my iPhone using Tapatalk
Публикувано Септември 30Септ 30 Според мен се бъркаш нещо, Мак не може да се отключи само с камерата, тъй като тя е просто камера, няма хардуера като на айфон/айпад и не може да се направи сигурно отключване по този начин. Проверих и няма такъв ъпдейт, нито такава настройка. Можеш само с Touch ID или с часовник, ако имаш.Няма изобщо меню - да ти се сканира лицето за FaceID в настройките на Мака
Публикувано Септември 30Септ 30 Маковете нямат LiDAR и съм на мнението на robot, че не биха могли да могат да ползват FaceID. Аз снощи ъпдейтнах моя Макбуук про и нямаше такава опция (а е актуалният модел с М5Про)
Публикувано Септември 30Септ 30 При мен работи довечера ще ви демонстрирам. Пропуснах да кажа, ме съм с US акаунт и за това при вас да не излиза като опция!Sent from my iPhone using Tapatalk
Публикувано Септември 30Септ 30 Да, ще ми е интересно да видя какво точно ти излиза. Иначе и аз съм с US аканут на Мака. Дори като си вържа айпада като дисплей към Мака, пак не ми излиза опция за Face ID.
Публикувано Септември 30Септ 30 И при мен не излиза с US акаун. С часовника си се отключва без проблем
Публикувано Септември 30Септ 30 Пичове, оказа се, че съм ви подвел. Вчера заедно с ъпдейта съм инсталирал едно приложение за notch на macbook-a "Notchy" и днес ми излезе опция за отключване с face id. Като се съм се заблудил, че е от ъпдейта, а се оказа, че е от приложението.
Публикувано Септември 30Септ 30 Току що инсталирах приложението и Face ID наистина работи!!! Моя Мак е 14 инчово Про с М1 Про проц!
Публикувано Септември 30Септ 30 Да, но това не е истински Face ID, а обикновено и не-сигурно лицево разпознаване, почти Фейк ID - тъй като МАК няма нужния хардуер за това. Не ви съветвам така да си защитавате устройствата и данните.
Публикувано Септември 30Септ 30 То това е ясно. Идеята е, че щом тези пичове могат да го направят, значи не е проблем и Епъл да направят нещо подобно но с официално приложение. Но явно не ги устройва, защото в обозримо бъдеще ще загубят пари, когато решат да пуснат истинско Face ID за Мак! Редактирано Септември 30Септ 30 от Veselin Panov
Публикувано Септември 30Септ 30 Според мен няма как Apple да пуснат нещо подобно, защото ще им се смеят. Това реално не прави нищо, не е истинска защита, и няма никакъв смисъл в реалността, тъй като не защитава по никакъв начин. Лицево разпознаване без биометрия и без LiDAR = 0% защита. Ще може да се отключи със снимка или ако си умрял примерно.
Публикувано Септември 30Септ 30 Технологията на Face ID по дефиниция включва LiDAR скенер, инфрачервена камера и обикновена камера. Никога няма да пуснат лицево разпознаване само с камерата, защото това не е Face ID и не дава никаква защита. Буквално можеш да насочиш към камерата снимка от телефона си и мака ще се отключи.
Публикувано Четвъртък в 06:345 дни преди 11 часа, kal1ch написа:Технологията на Face ID по дефиниция включва LiDAR скенер, инфрачервена камера и обикновена камера. Никога няма да пуснат лицево разпознаване само с камерата, защото това не е Face ID и не дава никаква защита. Буквално можеш да насочиш към камерата снимка от телефона си и мака ще се отключи.Не мисля, че FaceID и LiDAR имат общо. Лидар има само на скъпите модели и доста след появата на фейсид, отделно лидар е наличен за задните камери ако не се лъжа. За фейсид се ползват отделни сензори. И да, маковете ги нямат.
Публикувано Четвъртък в 06:395 дни Да, прав си, не ползва LiDAR a TrueDepth camera която е налична само по телефоните. Маковете нямат такава камера и не могат да ползват FaceID какво се ползва на телефона. Дори и да има написано приложение за Мак, то ще ползва обикновената камера, която ще си има своите минуси.
Публикувано Четвъртък в 07:135 дни преди 38 минути, zlia написа:Не мисля, че FaceID и LiDAR имат общо. Лидар има само на скъпите модели и доста след появата на фейсид, отделно лидар е наличен за задните камери ако не се лъжа. За фейсид се ползват отделни сензори. И да, маковете ги нямат.Ти може да не мислиш така, но TrueDepth камерата или т. нар. dot projector работи точно на принципа на LiDAR.Edit: Gemini ме коригира, че е некоректно да назовавам TrueDepth камерата като LiDAR, въпреки че работят на сходен принцип. Но основния аргумент за Face ID си остава - технологията за лицево разпознаване на Apple има нужда от метод за валидиране на 3D образ, освен визуалната прилика. Редактирано Четвъртък в 07:185 дни от kal1ch
Публикувано Четвъртък в 08:205 дни Толкова години в тази общност, следите новите технологии от Епъл и пак разчитате на Гемини, а не на собствените си разсъждения.
Публикувано Четвъртък в 08:445 дни Офтопик: джемини е трагедия. Мога да ви кача негово умуване по един казус с мак - ще си изпочупите бюрата от смях
Публикувано Четвъртък в 08:465 дни И аз съм го хващал много пъти, че плещи глупости, но в този случай не е сбъркал, нали?
Публикувано Четвъртък в 08:515 дни Сбъркал е генерално. Лидар-ът е лазер за отмерване на точна дистанция и се ползва в задните камери от iPhone 11 Pro или 12 Pro нагоре, по спомен. Фейс-а работи с TrueDepth технология(камерата е по-специален чешит създаващ триизмерна графика на лицето с инфрачервени лъчи) и я има от Х насам. Джемини баце - бие соске-пилота по тъпотия P.S. Обяснението е от документация за дивелъпъри на хардуер и софтуер за управлението му:The system is a cluster of sensors in the notch or Dynamic Island area:Dot projector: Projects over 30,000 invisible infrared dots onto your face in a known pattern.Infrared camera: Photographs how that dot pattern looks once it lands on your face.Flood illuminator: Floods your face with IR light so the system can also capture a regular IR image, even in the dark.Proximity sensor and ambient light sensor: Detect that something is close and when to wake the system.Front RGB camera: The normal selfie camera, used with the depth data for effects.How it differs from other 3D sensingTime-of-Flight (ToF)/LiDAR, used on the rear of newer iPhones and iPads, measures how long emitted light takes to bounce back. It works better at longer range.Stereo cameras estimate depth from two viewpoints, like human eyes.Structured light (TrueDepth) is very precise at short range, which suits faces, but doesn't work well at distance or in strong direct sunlight, since sunlight contains a lot of IR that can wash out the dots.
Публикувано Четвъртък в 12:365 дни В случая говорим за едно и също нещо с обща идея за сензора, както е казал и @kal1ch По-важният извод с който се почна дискусията е че хардуера на Макбук в момента не позволява сигурно отключване с лице. Това е.
Публикувано Четвъртък в 12:545 дни ... но позволява ноч-а да се използва като Dynamic Island и да показва обратна връзка или информация. Поне в гореспоменатото приложение.
Публикувано Четвъртък в 13:335 дни преди 55 минути, robot написа:В случая говорим за едно и също нещо с обща идея за сензора, както е казал и @kal1chАми не нищо подобно не е твърдял. Точно обратното, но после гемини бил го коригирал :-)
Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате