ThUnDeR Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 Кажете нещо по-интересно за гъши дроб? @nikitobet: напиши си рецептата за мидите да я пробваме. Цитирай
The Shaman Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 Естествено който знае да дава Мойте миди са само месото, без черупки. @ThUnDeR, гъшия дроб ми е любим само и единствено на фурна. Просто го слагаш в тавата и печеш. Малко се стопява ама... Става перфектно щото той си е мазничък и с пържене става много тежко. На скара също не е зле... Цитирай
nikitobet Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 (редактирано) От миди само ядки зависи дали искаш да си направиш салатка или основно, например нещо като миди с ориз на фурна. Аз се придържам към традиционната салата миди с бял, зелен и червен лук. Просто и ефектно. Малко сок от лимон и зехтин и е напълно готова. Сол и черен пипер - на вкус. Малко в хладилника. Много добре се връзва да сложиш за украса (а и за изконсумирване) обезкостени маслинки и кисела краставичка, на тънички ленти. Францизите имат персилай - това е накълцан чесън, смесен с накълцан магданоз и полят със зехтин. Връзва се страхотно на мидите. Супер за салата. Гледах една рецепта на мосю Жак Пепен, само че той използваше черупки за подложки, половинки - с ядката вътре. Наряза средното на една филия хляб на ситно, но не не трохи, наръзи леко захтин за да не изгори хлябчето. Запече на силна фурна забързо ... Това съм го правил, много е готино. При мен в ресторанта най-много се харчат "миди с черупка", среден размер заради ядката. Правят се по следния начин. Измиваш да речем 1.5кг миди със студена вода набързо, през това време ги оглеждаш хубаво за отворени. Ако намериш такива - в кофата. На дъното на една тенджерка слагаш малко захтин, чаша бяло вино, ако се наложи може и малко водичка макар че те ще си пуснат, затоляш и слагаш мидите. Захлупваш с капак и внимаваш да не ти кипне. Като се отворят леко слагаш босилек и пресен копър. Разбъркваш периодично за да се разнесат подправките, капака да си стои. Продължаваш да вариш, имай предвид че напълно отворени не значи задължително напълно готови. Сол на вкус. Като опция, ако обичаш можеш да сложиш малко пресован чесън най, ама най-накрая, като спреш огъня. Като сервираш с решетъчна лъжица бъркаш ама най-отдолу, за да се е равномерно бульончето. Това набързо, ако се наложи ще пиша пак Редактирано Февруари 24, 2010 от nikitobet Цитирай
ThUnDeR Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 @The Shaman: аз или на фурна с бяло вино, моркови и лук го правя или на тиган с ябълки, но ми е писнал вече така. Искам нещо по-различно Цитирай
The Shaman Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 Мдааа. С ябълката се връзва перфектно... @nikitobet, май ще ми трябва мезе за водката, та ще спретна една саладка Цитирай
Pe6o666 Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 Шамане, аз това лято правех по 2 начина, едните с черупките, пукаха се да ги ядат клиентите.Ако приемаш и други рецепти ще ти напиша. На мен черупките нещо не ми харесват! Много хрупат :rolling: Шегичка де :mrgreen: Много обичам раци, особенно като има формула 1. Малиии, колко бира изпиват. За тях нещо специфично, за по-голям кеф дали има и да е без копър че....? Цитирай
nikitobet Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 Сега да не ми дърпате ушите дето си едитнах поста . Цитирай
Pe6o666 Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 Няма, ако почерпиш като ти се изсипем на iPhone среща през лятото :mrgreen: Цитирай
nikitobet Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 @pe6o666 Ето ти и жокер да ме намериш по-лесно Ако искаш ще ти напиша една класика за раци с бира по-късно. Цитирай
The Shaman Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 Красиво местенце. Аз в крайна сметка си приготвих една яхнийка. Мидите с чесън и два вида кромид, задушени в тигана с зехтин После прибавих малко домати, подправки и дафинов лист. Сега ще видим какво се получи. Добре мирише. Наздраве. Цитирай
Pe6o666 Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 Лелеее, супер яко Само да почне сезона-там съм! Ей го Несебър къде е. За рачетата, пиши като имаш муза :mrgreen: пп. The Shaman, наздраве брат!!! Цитирай
goce kostadinov Публикувано Февруари 24, 2010 Автор Публикувано Февруари 24, 2010 Доматен бульон с миди Съставки: 100 г мидени ядки , 1 кг домати , 1 голям морков , 1 малка глава лук , 3–4 с. л. зехтин , 2–3 скилидки чесън , 1 връзка дръжки от магданоз , 1 ч. л. мащерка , 1 стрък босилек , 1 ч. л. сол за кротоните: 3 филии стар хляб , 6–7 с. л. олио , 1 малка зелена чушка , 5–6 листа магданоз , 2–3 листа босилек , 1 ч. л. с Приготвяне: Морковът се реже през средата, след това надлъжно и още веднъж на половина. Запича се в сух тиган, докато започне да се карамелизира, слагат се зехтинът, едро нарязаният лук и скилидките чесън, след което се разбърква и се похлупва за 1/2 минута. Добавят се едро нарязаните домати, накълцаните стебла магданоз и солта и се оставя да ври на тих огън под капак 15–20 минути.Свареният бульон се прецежда през цедка, като леко се намачква, за да се изцеди сосът. Добавят се мидените ядки, нарязаните мащерка, листа босилек и магданоз, бульонът се кипва отново и е готов за сервиране. Кротоните се приготвят, като чушката се реже на съвсем ситни кубчета и се запържва в олиото заедно с листата магданоз и босилека за около 1/2 минута.Олиото от запържените чушки и подправки се прецежда, посолява се и се прехвърля в тавичка с нарязания на малки кубчета хляб. Рабърква се и се пече 10 минути на силно загрята фурна. Сервира се като предястие с изпечените кротони. ---------- Post added at 21:15 ---------- Previous post was at 21:08 ---------- А за гъши дроб. моята рецепта е; нарязан на филий до 1 см. посолявам панирам добре в брашно.в нагорешен тиган със малко зехтин изпичам като обръщам от двете страни. след изваждането. карамелизирам няколко резана (кръгчета от ананас консерва ако нямам пресен.) със малко сок от компота. изваждам на чиния отгоре гъшият дроб да легне на канапенцето и в същият тиган затоплям горски плодове замразени, и темперирам върху гъшият дроб или слагам в малка сосиера. ---------- Post added at 21:17 ---------- Previous post was at 21:15 ---------- но миди на черупки най добре ги правя със паста спагети канелони. талятели. стават убиец. 1 Цитирай
nikitobet Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 Гоце, голям фен съм ти. Жив и здрав. Цитирай
kawabiker Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 Гоце , паста с миди, с доматен сос ли я правиш ако не тайна ? Цитирай
tonygti Публикувано Февруари 24, 2010 Публикувано Февруари 24, 2010 nikitobet това е в стария град нали? Ако не се лъжа преди 2-3 години ходих в тоя ресторант. Цитирай
goce kostadinov Публикувано Февруари 25, 2010 Автор Публикувано Февруари 25, 2010 (редактирано) Може и сметана. Редактирано Февруари 25, 2010 от Sladichuk® Цитирай
goce kostadinov Публикувано Май 2, 2010 Автор Публикувано Май 2, 2010 Утре 3 май в 12.30 някой да свали клипа от бнт с поредното ми предаване . моля ВИ. Цитирай
The Shaman Публикувано Май 2, 2010 Публикувано Май 2, 2010 Гоце, брат, тоя Ути много те хареса Цитирай
cvalio Публикувано Май 2, 2010 Публикувано Май 2, 2010 Нормално е да харесваш учителя си :clap 2: Наздраве Гоце !:mrgreen: Цитирай
goce kostadinov Публикувано Май 3, 2010 Автор Публикувано Май 3, 2010 Никой ли не го свали днешното ........! Цитирай
The Shaman Публикувано Май 3, 2010 Публикувано Май 3, 2010 Още го няма. Има от днес само как прави хляб. Цитирай
cvalio Публикувано Юни 21, 2010 Публикувано Юни 21, 2010 Това си е живо предизвикателство !:mrgreen: Добре, че е било за обяд, иначе щеше да видиш атака Ама недей така де ..... Цитирай
tonygti Публикувано Юли 24, 2010 Публикувано Юли 24, 2010 Браво бе, скоро може и при Ути да те видим... Цитирай
apomarinov Публикувано Юли 27, 2010 Публикувано Юли 27, 2010 Мале неолее, като дойде време да идвам да слагаме четворката гледай да си стъкмил нещо такова Цитирай
Alxx® Публикувано Юли 27, 2010 Публикувано Юли 27, 2010 Държелив ти е стомахът? Или си мазохист? :rolling: Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.