Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Кулинарна тема (за чревоугодници)


goce kostadinov

Recommended Posts

Евала, ето още едно десертче от мен smile.gif

Еклери:

200мл. Вода.

dsc01192r.jpg

125мл. Прясно мляко.

dsc01193i.jpg

100гр. Краве масло.

dsc01194s.jpg

150гр. Брашно (Хубаво е да се пресее)

dsc01190d.jpg

Смесват се водата, млякото и маслото и се добавят:

Една чаена лъжица захар без връх.

dsc01195o.jpg

Половин чаена лъжица сол.

dsc01196jb.jpg

Слагат се на котлона и когато всичко заври, добавя се брашното (изсипва се наведнъж, няма страшно за бучки smile.gif ) и се бърка с дървена лъжица.

dsc01197wd.jpgdsc01198p.jpgdsc01199.jpg

Бърка се докато се получи хомогенна смес.

dsc01200kl.jpg

Взимат се 4 яйца (Препоръчвам да са бели яйца на ЕТ Ангелов)

dsc01201pt.jpg

Добавят се едно и се бърка докато се поеме от тестото.

dsc01202p.jpg

Така четири пъти smile.gif

Взимате хартия за печене и покривате дъното на тавата. Ако няма хартия, може да се намаже дъното на тавата с масло и да се поръси с брашно.

dsc01203fl.jpg

Можете да напълните цялата смес в един пош като този в ляво на снимката, може да оформите еклерите и само с една чаена лъжичка.

dsc01204.jpg

Правите малки топки с размера на орех и ги раздалечавате, защото тестото ще се надуе smile.gif

dsc01205in.jpgdsc01206ta.jpgdsc01207n.jpg

Вкарвате тавата в предварително загрята фурна на 225 градуса.

dsc01208n.jpg

Изчаква се да се надуят еклерите и да добият леко златист цвят.

dsc01209w.jpg

Намалете фурната на 100 градуса и изчакайте 20 минути. (Темпериране)

През тези 20 минути можете да си приготвите крем за пълнежа.

Взимате един литър мляко и го разделяте на две части ~ три към едно smile.gif

dsc01210u.jpg

В по-голямата част от млякото добавяте една чаена чаша захар и две ванилии.

dsc01211d.jpgdsc01213f.jpg

В по-малката част добавяте една чаена чаша брашно (Отново е добре да е пресято smile.gif ) и бъркате, глезльовците могат да използват миксер smile.gif

dsc01212l.jpg

Слагате млякото, което е със захарта и ванилията на котлона и когато заври, добавяте другата част, която е с брашното и бъркате. Важно е да се сипва плавно и не наведнъж.

dsc01214h.jpg

Когато се сгъсти достатъчно, дърпате от котлона и добавяте 100-120 грама краве масло и бъркате докато се разтопи.

dsc01215z.jpg

Когато вече са изтекли 20-те минути, извадете еклерите от фурната.

dsc01216n.jpg

С един нож за хляб разцепете всички еклери на две, без да режете до края.

dsc01217r.jpg

Изчаквате крема да се стегне малко и започвате да пълните еклерите със супена лъжица.

dsc01218t.jpgdsc01219f.jpg

Обръщате еклера и го разклащате за да се разнесе крем по горния капак на еклера.

dsc01220x.jpg

Нареждате ги в едно плато и изнасяте на терасата за 20-30 минути да се охладят.

dsc01221.jpg

Добър апетит!!!

smile.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 1,6k
  • Created
  • Последен отговор

Топ автори в тази тема

  • The Shaman

    349

  • johnnybravo

    346

  • Alxx®

    89

  • pepo1919

    50

Останаха само 5 :)

бяхме трима възрастни и едно хлапе :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Млечно теленце с картови:

dsc01179x.jpg

Много е хубаво това теленце но е бич за човека, трябва да се яде не повече от един два пъти на годината.причината, наситено е с млечна киселина.която много пречи особено податливи към подагра.така че леко с това.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще го приемем като отмъщението на телето :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За рецепта няма проблем, но искам да е придружена от снимков материал. :)

Днес може да спретна един, само трябва да изтичам за бишкоти и масло.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Взимаме 200гр. бишкоти (препоръчвам Savoiardi и да се избягват марки като Clever и Aro ;) )

42597418.jpg

Натрошавате ги на трохи с блендер или ги стривате на ръка.

32046943.jpg

Взимате 50-60 грама СУРОВИ ядки, в случая съм се спрял на орех и бадем и ги запичате в един тиган, след което ги натрошавате.

87348919.jpg15566170.jpg75684658.jpg

Приготвяте си 100гр. краве масло (хубаво е да е на стайна температура).

68805461.jpg

Смесвате в един съд натрошените бишкоти, ядки, маслото, един жълтък и добавяте 20-30мл. ликьор Amaretto.

77261534.jpg15395098.jpg

Омесвате на ръка всичко, докато се получи твърдо тесто.

97833494.jpg

Взимате един ринг за печене и му покривате дъното с хартия за печене.

84854695.jpg

Слагате тестото и с ръка го размазвате по цялото дъно на ринга.

58836462.jpg44914796.jpg

Разделяте 7 жълтъка и 5 белтъка в два различни съда.

32681663.jpg

Пресявате 350гр. пудра захар.

36731114.jpg

Добавяте захарта към жълтъците и бъркате до припадък, докато се получи твърда пяна.

95755200.jpg

Към разбитите жълтъци се добавят 760гр. крема сирене (това са 4+ кутии :), рецептата е с Rama Creme Bonjour, но то се изгуби от пазара. Можете да го заместите с това от снимката или с Cream Cheese Philadelphia)

58830619.jpg

Добавят се 200гр. заквасена сметана.

96102977.jpg

Настъргана кора от един лимон.

21068198.jpg

20-30мл. ликьор Cointreau.

62720030.jpg

Бъркате с миксера на 1-ва степен.

37699193.jpg

Заебавате тази смес и разбивате белтъците, докато станат на сняг.

14669739.jpg41724715.jpg

Добавяте белтъците към другата смес.

45391875.jpg

Бъркате с дървена или пластмасова лъжица, разбирачите бъркаме с голи ръце :)

82147034.jpg

Изсипвате крема във формата.

33125644.jpg

Вкарвате формата във предварително загряна фурна на 160 градуса.

52815676.jpg

Печете 55 минути (След първия опит ще си прецените дали тези цифри се отнасят за вашата фурна)

21491246.jpg

Изваждате Cheesecake на терасата да се охлажда.

След 60-70 минути може и повече, когато вече се е охладил, разбивате едно бурканче със сладко от ягоди и го размазвате отгоре. (Можете да си направите сами сладко от ягоди и да го сгъстите с малко желатин.)

28795689.jpg80375559.jpg

Махате ринга и атакувате :)

45112310.jpg

Bon Appetit...

По-късно ще пусна снимка на готовия Cheesecake, защото ако вдигна ринга преди да се е охладил, десерта може да стане на палачинка :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз след малко ще се включа с една неделна баница със сирене :)

Иначе и на фронта с вината мога да се включа :)

Ето три мои любими български червени вина

Тера Тангра Рото.

dsc01284iv.jpg

dsc01286gd.jpg

Енира.

dsc01283q.jpg

Солитер Еленово.

dsc01285pn.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето я и баницата :)

Първо си разтопете ~100гр. краве масло.

dsc01271b.jpg

Нарежете на малки кубчета или натрошете на ръка ~400гр. краве сирене (Маджаров е добър избор :) )

dsc01272m.jpg

Разбийте две яйца в малка купичка (щипка сол ще ви помогне да ги разбиете по-добре)

dsc01273r.jpg

Пригответе си една тава, в която ще редите баницата, разтопеното масло, сиренето и яйцата.

dsc01274ah.jpg

На дъното на тавата разнесете ~3 супени лъжици от маслото.

dsc01275a.jpg

Сложете 3 кори, малко сирене, една лъжица масло и една лъжица от разбитите яйца. Следващите редове слагайте по същия начин, но само корите да са 2.

dsc01276f.jpg

Когато е наредена, нарежете я на парчета и разнесете останалото масло по краищата.

dsc01277vn.jpg

Разбийте 3 яйца и добавете 300мл. газирана вода.

dsc01278a.jpg

С готовата смес залейте нарязаната баница.

dsc01279jz.jpg

С нож или вилица повдигнете краищата за да влезне от сместа на всякъде. Накрая я разклатете малко за да се разнесе равномерно.

dsc01280gm.jpg

Вкарвате баницата в предварително загряна фурна на ~225 градуса.

dsc01281d.jpg

След ~25 минути е готова :)

dsc01287q.jpg

Извадете баницата и я поръсете с малко вода.

dsc01288ih.jpg

Покрийте я с 1-2 кърпи да се задуши.

dsc01289u.jpg

Режете и сервирате, препоръчително с айран или кисело мляко :)

dsc01290u.jpgdsc01291n.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Супер изглежда рибето, другия път да хванеш още по-голяма, но тогава ще трябва да я донесеш в моята фурна (90см.) :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мани... Почнахме във фурната на майка ми и го довършихме в на сестра ми... Мъка :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Уфффф, човек комплекси придобива от вас... Пък и направо линията отива на кино, само като гледа снимките, представям си, ако трябва и да консумира..... :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това ястие го наречете както ви харесва :)

Омесвате тесто, по избрана от вас рецепта, но без мая... Намират подходящи купички (гювечета)

и го разтелвате в тях за да приеме формата им. Отделно си направете капачета.

Запичате го леко и вадите тестото във формата на тестени гювечета...

imagehaq.jpg

Сварявяте телешко шкембе а в един тиган задушавате гъби, свинско бонфиле и пилешко филе.

imageafj.jpg

След като са готови ги напълвате в тестените купички и запичате във фурна за кратко.

Чукате им по едно яйце и настъргвате кашкавал... Да ви е сладко :)

imagexsl.jpg

imagepbh.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Един бърз разказ с картинки как да си обезкостим лаврак или ципура :)

1. За целта ви трябват подходящи ножове и щипка :)

dsc01317w.jpgdsc01318l0.jpg

Горния е за сваляне на кожата, средния за филетиране и отдолу е щипката.

2. Рибките, на които предварително сте махнали люспите.

dsc01319r.jpg

3. Дъска (За да не ви мърда дъската, можете да сложите една гъба за бърсане на маса под дъската.)

dsc01320g.jpg

4. Прекарвате ножа САМО през задната част на лаврака, НЕ през цялата дължина!!!

dsc01321z.jpg

5. С върха на ножа правите разрез до главата на рибата. (разрезът да е ~5-7мм)

dsc013220.jpg

6. Правите разрез зад хрилете докато стигнете средната кост на рибата.

dsc01323j.jpg

7. Започвате леко с върха на ножа да отделяте месото от средната кост на рибата.

dsc01324h.jpg

8. Съшата процедура и покрай ребрата на рибата.

dsc01325xu.jpg

9. Същите стъпки от другата страна на рибата.

dsc01326i.jpgdsc01327x.jpgdsc01328q0.jpg

10. Отделяте си месото.

dsc01329e.jpgdsc01333l.jpg

11. За да разберете дали сте се справили добре, вдигнете остатъците от рибата срещу светлина и вижте дали прозира. :)

dsc013380.jpg

12. Сега влиза в употреба щипката, с която вадите костите, които са останали във филето. С червени точки съм отбелязал къде се намират.

dsc013342.jpg

13. Можете да си разделите филето на две части.

dsc01340ts.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тартар от риба тон

dsc01341zm.jpgdsc01343h.jpgdsc013440.jpgdsc01345s.jpgdsc01347qz.jpg

в компанията на дроб от треска, пушена сьомга, пушена пастърва, домашна лакерда от сьомга и паламуд.

dsc01349k.jpg

Лаврак с лимон и девисил. (слагайте малко девисил, защото ароматът му е силен и се натрапва)

dsc01351xt.jpg

Слага се малко зехтин и вода в тавата и се пече 30-35 минути на загрята фурна.

dsc01352t0.jpgdsc01355v.jpgdsc01356qi.jpg

Сваля се кожата.

dsc01357d.jpg

Разцепват се филетата, за да може да се извадят и малките кости.

dsc01358z.jpg

С една шпатула или щипка сервирате.

dsc01359s.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Много набързо, от снощи:

Сладководна сьомга от Била(около 2кг), замразени зеленчуци, цял лимон(всъщност два), универсална подправка Kotanyi, чесън и соев сос.

Задушавате за 3-4 мин. зеленчуците в малко зехтин( в масло е по-гот, ама...), нарязвате на шайби чесъна и единия лимон.

Почиствате сьомгата, овкусявате я с Kotanyi(сушени зеленчуци), нарязвате отстрани разрези, успоредни на ребрата(не много дълбоки) и изцеждате голяма част от лимона в тях, после пълните разрезите с шайбите чесън. Оставяте да престои 20 - тина минути с подправките, пълните я със задушените леко зеленчуци и полагате лимоновите шайби върху тях. Зашивате рибата и печете в предварително загрята до около 180 градуса фурна, в продължение на 25-30 минути(зависи от фурната :) ). Като стане готова - оставяте малко да изстине, отваряте и овкусявате със соевия сос. Да ви е сладко!

post-226-032968800 1293278760_thumb.jpg post-226-029880500 1293285697_thumb.jpg post-226-052102600 1293278774_thumb.jpg post-226-025385100 1293278785_thumb.jpg

П.П. Колко Джак изпи тая риба, не е истина :tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...