koksibg Публикувано Юли 18, 2016 Публикувано Юли 18, 2016 Хареса ми първото изречение. Страхотно е. Цитирай
Asen_77 Публикувано Юли 19, 2016 Публикувано Юли 19, 2016 Като консуматор и рибар, няма ли вече подходящи улови за показване? Не си ли влизал за риба тази година? Цитирай
johnnybravo Публикувано Юли 19, 2016 Публикувано Юли 19, 2016 Имах проблеми с едното коляно и бях на сух док за няколко месеца Сега закърпихме износената става с малко инжекции, прахчета и хапове. Надявам се скоро да се развихря и във водата, но в нашето море трудно може да се хване нещо атрактивно. Пролетната сбирка с каяците в Гърция беше супер, но рибките бяха малко. Там се записах с един лефер и дежурните паламуд и туна. За късмет на всички бях поръчал на гръцките домакини две агнета и едно козле. Ето и животните (да ме прощават веганите) Имаше и кукуреци, които са направени от мариновани агнешки дреболи на шиш, върху които се навиват мариновани чревца. При печенето на агнето има тънкост, за която не знаех, защото нямам никакъв опит в чеверметата Огъня се разпределя под плешката и бутчетата, така не се изсушава коремната част, която е много тънка. Тук правя тест на готовото агне, което можеше да се обезкости само ако го бяхме разтръскали Sent from my iPhone using Tapatalk 5 Цитирай
miro1972 Публикувано Юли 19, 2016 Публикувано Юли 19, 2016 Ооооххх кукуреци в Гърция! Потекоха ми лигите. Цитирай
johnnybravo Публикувано Юли 19, 2016 Публикувано Юли 19, 2016 Тази вечер празнуваме юбилей на един приятел, менюто е 100% морско Sent from my iPhone using Tapatalk 9 Цитирай
aserrr Публикувано Август 15, 2016 Публикувано Август 15, 2016 Sent from my iPhone using Tapatalk 4 Цитирай
johnnybravo Публикувано Август 15, 2016 Публикувано Август 15, 2016 Ние сме на имен ден на жена ми Чакаме морските гадости Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Цитирай
johnnybravo Публикувано Август 15, 2016 Публикувано Август 15, 2016 Sent from my iPhone using Tapatalk 5 Цитирай
koksibg Публикувано Август 28, 2016 Публикувано Август 28, 2016 Master Chefs Johnny ни по забрави в тази тема. Малко да повдигна темата с един вкусен стартер. Брускети помодороBruschetta Pomodoro. Продукти:Домати сорт ПомодороФранзелаБосилекЗехтин2/3 скелидки чесънДоматите (в моя случай са два домата) се нарязват на купчета и се добавя малко нарязан босилек и чеснова паста. Може чесъна да се замени с чеснов зехтин ако имате, аз нямам и ползвах чесън. След това франзелата се нарязва на филии под ъгъл и се препичат в тостера но съвсем малко(колкото да се затоплят)Вземаме една чиния слагаме на дъното зехтин доста отгоре франзелата все едно да се потопи върху зехтиново канапе отгоре франзелата върху нея нарязаните домати и най отгоре по 2/3 листа босилек и пак малко зехтин поръсваме. Става много вкусно. Майд ин Итали. Днес не мога да спра да ги ям. Препоръчвам. 7 Цитирай
Monro Публикувано Септември 28, 2016 Публикувано Септември 28, 2016 вие лятото не ядете ли бе? Покажете нещо за идея... 1 Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 7, 2016 Публикувано Ноември 7, 2016 Аз лятото съм на място, където ми готвят Иначе вчера един приятел ми донесе няколко литра мляко от неговата ферма и сега подквасвам. Взех си йогурт мейкър, но бурканчетата побират около 2.5 л. Остана ми около литър мляко, което вече бях заквасил и не ми се хвърляше. Напълних една тенджера с топла вода и пуснах в действие новият ми SousVide 2 часа на 44-45 °C.Удобното на този уред е, че не заема никакво място, има дисплей, който показва температурата в момента и най-важното, има перка, която върти водата. Така температурата на водата е еднаква на дъното и на повърхноста на тенджерата.Sent from my iPhone using Tapatalk 3 Цитирай
koksibg Публикувано Ноември 7, 2016 Публикувано Ноември 7, 2016 Супер. Може ли малко инфо/линк на този уред. Sent from my iPhone using Tapatalk Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 7, 2016 Публикувано Ноември 7, 2016 Това е описание на тази техника на готвене: Sous VideУредът си го купих от немския Amazon.Melissa Sous Vide Niedrigtemperaturgarer Stick Garer bis 19 Liter 800 Watt 2 Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 11, 2016 Публикувано Ноември 11, 2016 Днес направих една гръцка мусака, която е много вкусна и няма нищо общо с нашата Това са всичките снимки, ще има още една в чинията Иначе рецептата не е трудна, но се цапа доста 3-4 патладжана около килограм се нарязват на ленти по 7-8 мм. Слагат се в тенджера с вода и малко сол и седят там около 15-20 мин. Аз сложих една чиния върху ппарчетата, за да ги държи във водата.През това време си приготвих:Една глава лук, нарязана на ситно.Кайма 500гр. Настъргани домати 600гр.Карамфил 2 цветчетаКанела една пръчкаБяло вино 100мл.Магданоз 1/2 връзка.Лука го задушавам в зехтин и след 3-4 минути добавям каймата. Бъркам с дървена лъжица и раздробявам бучките, които се получават (има хитрина като се сложи малко вода, но аз не го правя )Добавям виното, доматите, карамфила и канелата. Финално добавям магданоза и овкусявам със сол и черен пипер, намалям котлона и оставям на тих огън, докато "остане на мазнина". През това време изваждам патладжаните от водата и подсушавам с кухненска хартия. Нареждам ги в тава, която съм намазал с малко зехтин. Слагам малко сол и мажа със зехтин отгоре. Печа около 20 мин. на 200 градуса.Приготвям един бърз бешамел:В една касерола слагам и загрявам 30 гр. масло, две с.л. зехтин. Когато са загреят, добавям 40 гр. брашно и бъркам докато си промени малко цвета, но не го изпускайте да потъмнее. Изсипвам 500 мл. прясно мляко постепенно, като бъркам постоянно с тел докато се сгъсти. Овкусявам със сол, бял пипер и настъргано индийско орехче. Аз настъргах около 2/3 от едно орехче. Това се прави по вкуса на всеки.Остана сглобката Намазвам една малка тавичка със зехтин и нареждам половината патладжани, поръсвам с 50 гр. настъргано жълто сирене. За цялата процедура са нужни 150 гр. Аз смесих 75 гр. пармезан и 75 гр. кашкавал. Следващия слой е соса от доматите и каймата. Задължително се изкарват карамфила и канелата! Редят се останалите патладжани, поръсват се още 50 гр. сирене, залива се с бешамела и се добавят последните 50 гр. сирене. Пече се на 180 градуса за 35-40 минути.Sent from my iPhone using Tapatalk 9 Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 11, 2016 Публикувано Ноември 11, 2016 Sent from my iPad using Tapatalk 9 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 17, 2016 Публикувано Декември 17, 2016 Утре смятам да се развихря малко със собствен улов Sent from my iPhone using Tapatalk 5 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 18, 2016 Публикувано Декември 18, 2016 Ето няколко от нещата, които приготвих тази вечер. Утре ще пусна и рецептите плюс малко хитрини за по-вкусен резултат ПаеляСкариди темпураДип от авокадо и манго:Групър в сол:Веян паламуд:Печен октопод:Sent from my iPhone using Tapatalk 10 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 20, 2016 Публикувано Декември 20, 2016 Започвам с продуктите за паелята: Ориз за паеля, който е значително по-къс от обикновения. Лук Чесън Червена чушка Домати Артишок Сол Черен пипер Пушен червен пипер Шафран! Грах (в суматохата забравих да го сложа ) Магданоз Аз добавям и една подправка Paellero, която е специално за паеля, в нея има и шафран, но аз си слагам допълнително, защото дава доста специфичен аромат на ястието. Пилешки бульон Пилешко или заешко месо Скариди Калмари Октопод Месо от омар Миди с черупки и ядки Мидите, които използвах бяха новозеландски зеленоусти. Много са месести и са чудесни както на вкус, така и за декорация. Първо запържвам пилешкото (или заешко) месо в малко зехтин: Изваждам пилешкото и добавям морските дарове, с изключение на калмарите и ядките от миди, защото калмарите ще станат гумени, а мидите ще се разпаднат. Вадя морските дарове и в същия тиган слагам лука, чесъна и червената чушка, малко по-късно и артишока. Добавям ориза, след това добавям и пушения червен пипер Следват доматите, като изплаквам буркана с малко бяло вино. Добавя се пилешкия бульон, в който можете да разтворите паелерото и шафрана. Декорирате с едри скариди и мидите с черупки и оставяте на котлона на не много висока температура (аз бях на 7 от 10 спетен) При желание можете и да запечете, но не е задължително Лимоните се сервират отделно, за да може всеки да си слага по свой вкус. Умишлено не съм дал мерки, защото това до голяма степен зависи от размера на тигана 5 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 20, 2016 Публикувано Декември 20, 2016 Сега останалата част от менюто Обичайния печен октопод Собственоръчно уловения групър в сол Панирани скариди с Темпура: Обелвам скаридите и им отстранявам червото и изтъргвам най-задната част на перките, в която се съдържа доста вода. Измивам ги добре със студена вода Подсушавам ги добре със кухненска хартия: Следва така нареченото разтягане, при което се късат всички вени и жили, така скаридата става изключително крехка и изглежда доста по-дълга Първо се нацепва коремната част на скаридата като наденица: После скаридата се обръща с корема надолу и с двата палеца и двата покачалеца се стиска от опаката към главата, като при тази процедура се чува едно специфично пукане. На снимката съм показал само с едната ръка, защото с другата снимам, но се прави с две ръце Разликата между обработена и необработена скарида: Това е панировката темпура: Първо забърквам едно яйце, малко сол, бял пипер и към тях добавям от брашното, след което добавям ледено студена вода и бъркам. Целта е да се получи смес, която е с гъстота малко по-малка от смес за палчинки. После овалвам скаридите в неразбъркана панировка темпура. След което ги топя в течната панировка. В лявата част се виждат бучките лед. Пържат се в много гореща мазнина, за предпочитане царевично олио, но става и с обикновено Готовите скариди се изваждат върху кухненска хартия, която да попие част от мазнината. За гарнитура направих един импровизиран сос от манго, авокадо, скилидка чесън, сол, сок от лайм, малко чили и зехтин. Получи се нещо много вкусно Следващото мезе беше веян паламуд: Имаше и други мезета, но те бяха готови 7 Цитирай
koksibg Публикувано Декември 20, 2016 Публикувано Декември 20, 2016 Страшен си. Паелятя ще я направя но ще "съкратя" някой от морските деликатеси. Обичам риба но с морските деликатесите нещо не мога да се "разбера". А рибата в сол да кажеш как се приготвя че тази техника не ми е позната. Sent from my iPhone using Tapatalk Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 20, 2016 Публикувано Декември 20, 2016 Паламуда се изчиства много добре и се обезкървява в студена вода за 24 часа, като водата се сменя през 3-4 часа. После рибата се заравя в морска сол, корема също се пълни със сол. След седем дни се измива от солта и се оставя за няколко дни да се вее на терасата. Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Цитирай
johnnybravo Публикувано Януари 5, 2017 Публикувано Януари 5, 2017 Цялото семейство се обзаведохме с нови дъски за филетиране на риба Sent from my iPhone using Tapatalk 9 Цитирай
Monro Публикувано Януари 5, 2017 Публикувано Януари 5, 2017 А да видим какво се случва с храната която остава ? Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.