Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Кулинарна тема (за чревоугодници)


goce kostadinov

Recommended Posts

Ужас, спирам да чета!

Редактирано от baronbg
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 1,6k
  • Created
  • Последен отговор

Топ автори в тази тема

  • The Shaman

    349

  • johnnybravo

    346

  • Alxx®

    89

  • pepo1919

    50

Хареса ми. Само коледния и великденския постя.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хаххааха. Само датите са различни. Как си?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic:

Гога, ще има и повече материал за родопски калмари :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Чиабата сандвич.

Приготвянето е една питка чиабата, моцарела, съндрай томато(сушени домати на слънце) и Парма хам.

91f95d88a216bbb045ca64693cc982a0.jpg

0afd53345b720af081cd0933b9d7c93d.jpg

c10cc3d3c0d3a74c41c23277f7cc94b8.jpg

a5b1f2b6ce3e851e40f89ab2d3a92506.jpg

390c12cbfface929cce06658e3785e2c.jpg

След слагане на моцарелата е добре да се сложи сол и черен пипер

03bf6b886d6ef18156739d82be557699.jpg

57dd0fdd0ed66fd24662bc988533088b.jpg

8b6e4df277f7ff68c27009123b3a1a98.jpg

f3faace5853e40925589222d747bfcba.jpg

c9f3161cd8ee90d15670e36a24aa3c20.jpg

387f8f83d72e695f95921f2f94b12dcf.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вчера пак имахме две дами на гости и двете фенки на морската храна :smile:

Менюто беше подобно на предното, но с лек тунинг :smile:

Печен лаврак ~3кг.

Скариди Sous Vide, направени на тиган с вино, зехтин, чесън, шафран, сол, пипер и малко копър.

Миди Сен Жак

Октопод

Калмари

Дроб от треска

Домашна лакерда

Тартар от риба тон

Салати

Сирена

Пълнена тиква.

Този път съм снимал повече елементи от приготвянето :smile:

Хубаво е рибата и морските дарове да се измиват добре, след което да се отцеждат, някои меса е добре и да се подсушават.

1_zps2t7d52lt.jpg

Старателно се премахват люспите на рибата.

2_zpssxjwfrsb.jpg

Една от тънките части - обезкостяването. Първо изкарвам коремните кости от месото, но без да ги късам, остават си закачени за гръбначната кост. Това става най лесно с къс и остър нож. След това разцепвам внимателно задната част на рибата, като минавам от двете страни на аналната перка. Стремите се да плъзгате ножа плътно по гръбначната кост. Когато стигнете до опаката, прекъснете последният прешлен и отделяте гръбнака от месото докато стигнете до главата. Там отново се прекъсва последният прешлен и сте почти готови :smile:

3_zpsqstjms43.jpg

Аз се старая да давам колкото е по-малко фира :smile:

4_zps643lo41i.jpg

Следва отстраняването на страничните кости, които са около 10-12. Най-лесно става с помощта на щипки за кости, но при едрите риби става и с пръсти :smile:

6_zpsywz7gvdt.jpg

5_zpsxb51rs6g.jpg

За да си улесня живота, обвивам тавата, в която ще се пече рибата с алуминиево фолио, което намазвам със зехтин.

7_zpswvp7quyy.jpg

Осолявам гърба на рибата и я слагам да легне в тавата.

8_zpsaufql8j8.jpg

Осолявам рибата от вътрешната страна и намазвам със зехтин.

9_zpsi3pjbyab.jpg

Слагате във фурна с вентилатор на 200-210 градуса.

10_zpssbo46nkv.jpg

Тази риба стана перфектна за точно 15 минути.

11_zpsb7pgyzqd.jpg

Салатата овкусих с балсамов оцет, сол, зехтин и добавих редуциран балсамов оцет с малини.

12_zpsypkzyrtd.jpg

Скаридите през вакуум и после Sous VIde за 25 минути на 54ºC.

13_zpssjw6ispu.jpg

Горещ тиган и подправките на една ръка разстояние :smile:

16_zpsl7y91nwd.jpg

Загряване на зехтина, добавя се ситно нарязан чесън, скаридите, шафранът, виното, сол, пипер и на финалът преди да извадите малко копър.

17_zpsuu3mgp2a.jpg

Тартара от риба тон.

22_zpsttiywcao.jpg

23_zpsjjllo4hb.jpg

Бърз поглед към масата да видя дали всичко е ОК :smile:

24_zpssv7ag5hp.jpg

21_zpsgfpmsh66.jpg

Мидите сен жак ги минавам през зехтин и после на сух тиган. Същото се случва с октопода, скаридите и калмарите.

20_zpsr4hcmzou.jpg

25_zpsm3ydgbig.jpg

Преди да сервирам заливам със сос от загрят зехтин, риган и лимон.

26_zpsu92hjr43.jpg

Тиквата я поръсвам със захат от вътрешната страна.

27_zpsvzt0icb7.jpg

В една купа нарязвам на кубчета круша, ябълка, дюля и добавям една чаена лъжица канела, 2-3 супени лъжици мед, шепа орехи и 3-4 парченца карамфил, след което заливам с няколко лъжици портокалов сок.

28_zpsjcick8gj.jpg

30_zpswjgnmp8z.jpg

Разбърквам и обратно в тиквата :smile:

33_zpsqzpmzphn.jpg

Печенето по рецепта е дадено един час на 200ºC под фолио и после 30 минути на 180ºC без фолио, но тази се оказа корава и и трябваше още един допълнителен час на 180ºC.

34_zpsgpccizlu.jpg

35_zpsqylpgw4j.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За предпочитане са тези, които си падат по морска храна :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По назад в темата постнах сандвич чиабата със съндрай томато(sundry tomato) който е с по натрапчив(зимен) вкус.

Сега чиабата сандвич с различен вкус свеж, лек и сочен.

Продукти-една питка чиабата, моцарела, домати и песто.

Нареждаме моцарелата и посоляваме със сол и черен пипер.

c0b411712d9b56b00ce343a5c23b0f3f.jpg

Сега и обелваме половин домат, може и цял зависи колко е голям. Моя беше голям.

3793ae4c2b941d22e298555154cf8f49.jpg

93e3a592dbb6dfd793774b8813710836.jpg

Нарязваме домата на шайби и ги поставяме отгоре.

2d816224dcbd2248bd5df52cc675e595.jpg

Сега е ред на пестото. Поставяме 4-5 чаени лъжички или според вашия вкус. :)

6a148008bc7702bf1eec612558a67d4c.jpg

Пестото го правих в хаванчето. Малко "предозирах" с пармезана и стана по светло.

c475f9a6f28be225328f52cffe15c5e7.jpg

ea3d7665372e0abf22e82a62c3f816ac.jpg

Сега на скаричката.

6ce6aad810f02045d2bc194dc090c9a7.jpg

И резултата

374f76e33499f82e813f4552a9e5bc52.jpg

Пече се в около 10минути. През това време моцарелата се разтапя и питката става с много хрупкава коричка. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Редактирано от koksibg
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много се кефя, когато видя някой да си прави пестото сам и да не купува готовите боклуци от магазини като LIDL, Kaufland или някакви подобни вериги.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сега остава да кажете и точната рецепта, щото аз съм пробвал много, но на нищо не приличаше?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвах тази рецепта -

•Чесън 1-2 скилидки,

•Базил- 3-4стръка

•Кедрови ядки( Pine nuts да не вземеш Peanuts което е фъстък) аз ги полу запекох на тиган като потъмнеят се махат. Полузапечени. - 50гр.

•Пармезан(Parmigiano-Reddiagano или Sardo сирене)- 50гр.

•Сол

•Олио (ако няма го съхраняваш в хладилник за бърза консумация сложи Зехтин) - 150мл.

Аз те съветвам да слагаш от всичко на око. Аз слагах по грамаж и ми стана по светло.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Едит:

А и това всичкото в хаванче го счукваш или в нутри булит/пасатор

:)

Редактирано от koksibg
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз имах предвид точния грамаж, иначе знам какво съдържа :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз сега пробвах един тиквен пай, който ми е влязъл в главата и от няколко дни ме тормози.

Първо нарязвам тиквата на малки парчета, след което я запичам върху хартия за печене. (30 минути на 200ºC)

2450_zps8lfuiz2e.jpg

През това време си замесвам тестото за подложката.

300 гр. брашно, което минавам през сито.

100 гр. пудра захар.

200 гр. краве масло.

няколко капки екстракт от ванилия.

Едно яйце.

Смесвам брашното и захарта, след което добавям маслото и мачкам на ръка, докато се получи твърдо тесто, добавям ванилията, след което слагам и яйцето. Меся докато се поеме яйцето и прибирам в хладилника да стегне.

2451_zpsgumn3wca.jpg

2452_zpsig0ukm6l.jpg

2453_zpsnnhcvnpq.jpg

2454_zpshf2nnfoi.jpg

2457_zpsd51zwb9f.jpg

После взимам една форма за пай, в която разнасям тестото по дъното и стените и го набождам на няколко места с вилица, за да не се надува.

2458_zpsd8yfe8cm.jpg

2459_zpsx1gxpjks.jpg

Пече се окло 20 минути на 180ºC, след което се маже с разбит белтък.

2462_zpspfpdkfjm.jpg

Плънката приготвям от три яйца, 200 мл. течна сметана и една кутия кондензирано мляко от подсладеното.

2461_zps0fjth3ls.jpg

Нахвърлям парченцата тиква върху подложката и заливам със сместа.

2463_zpsckc6rzld.jpg

2465_zpsxkh4h2bd.jpg

Пече се около час на 125ºC

Ето и резултата.

2469_zpsgnruhuzd.jpg

Сега го оставих да се охлажда, а утре преди сервиране, всяко парче ще получи лъжичка кафява захар и ще бъде опълено с горелката като крем брюле :)

edit: Шамане, наистина е най-добре на око, защото всеки използва пестото за различни цели. Аз моето го правя малко по-рядко (слагам повече зехтин) защото го държа в една бутилка за дресинг от тези:

thumb3_1288774302_182.jpg

и често го използвам за украса.

Иначе другото което правя е да слагам солта след като съм забъркал всичко и съм опитал как е на вкус, защото някой път пармезанът е достатъчен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@The Shaman

СОРИ.

Погледни сега поста ми сложих грамове.

Изтрий после поста ми.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мерси Кокси. Джони, и аз все на око пробвам, но така и не мога да го уцеля, да ми хареса :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето и финалния тунинг на тиквения пай :)

2479_zpssq4t1dke.jpg

2480_zpslp0hvwso.jpg

2484_zpsya4ftwy5.jpg

2488_zpsezwuv32m.jpg

Тъй като доста бързо беше изяден, днес се наложи да направя още един пай, но реших да направя малко корекции :)

Първо - добавих захар към тиквата.

1_zpsb5gyq8w6.jpg

Направих значително по-тънък блат, а от тестото, което ми остана, направих няколко бисквитки :)

2_zpsm2nbxmec.jpg

10_zpsgzci2r2n.jpg

Към млечно-яйчената смес добавих 250гр. сметана вместо 200гр.

3_zpsxzs3htli.jpg

4_zpstimebvcc.jpg

Стана доста по-приятен на външен вид :)

5_zpsc7losxvt.jpg

6_zps6speiepb.jpg

7_zpsxcvqq8gf.jpg

9_zpsn04gaqma.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А ако се замени захарта с мед и се добави малко канела към тиквата, става чудесен коледен пай :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Едно бавно Осо Буко с орзо :smile:

IMG_0801_zpszjmy090c.jpg

IMG_0802_zpspamunvjz.jpg

Близо десет часа по-късно...

FullSizeRender%202_zpsklvqu5f0.jpg

FullSizeRender%207_zpsftofx1jc.jpg

FullSizeRender%203_zpswbtprw5j.jpg

FullSizeRender_zpst2cxx87n.jpg

FullSizeRender%205_zps246asuc7.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Очертава се още един тежък обяд с приятели :smile:

Днес и утре приготовления, в неделя съществената част :smile:

IMG_0880_zpss8vzgtnm.jpg

IMG_0886_zpsndfpb0ve.jpg

Най-бавно става десерта - Amareti di grapa.

Минавам през блендера 200гр. белени бадеми.

IMG_0888_zpsog4wy5be.jpg

Добавям 500 гр. захар.

IMG_0889_zpsua9i5pon.jpg

Един по един два белтъка.

IMG_0890_zpsdatoh0yj.jpg

IMG_0891_zps9jadslte.jpg

Сместа слагам в един пош

IMG_0893_zpsmlzbfolh.jpg

Шприцовам в тава върху хартия за печене.

IMG_0895_zpsxpwti7xb.jpg

Поръсвам обилно с пудра захар

IMG_0899_zpsh5tgyjwq.jpg

следва 12 часа покой на стайна температура :smile:

Утре ще се добавят тунингите към амаретите.

__________________________________________________________________________________________________________________________

12 часа по-късно...

Всичките бисквити се стискат с четири пръста.

IMG_0902_zps7tg6akyu.jpg

Слагат се във фурна на 200ºC. за 4-5 минути. Трябва да станат златисти.

IMG_0903_zpsi1rei8jb.jpg

Сега са оставени да се охлаждат. По-късно ще направя топчици от маслен крем, върху които ще залепя бисквитките и след това ще потопя долната част в черен шоколад.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Сагата продължава :)

В 250 мл. мляко слагате сърцевината на една шушулка ванилия, след което слагате на котлона да кипне.

IMG_0907_zpsznnfqlyz.jpg

През това време отделяте два жълтъка и към тях добавяте две супени лъжици захар и една супена лъжица брашно, след което разбърквате добре с тел.

IMG_0911_zpsjju0nokl.jpg

IMG_0912_zpsluk1ctgy.jpg

IMG_0913_zps2eo3h5tt.jpg

Към жълтъците добавяте горещото мляко, като бъркате постоянно.

IMG_0914_zpsem9aqgot.jpg

Връщате на котлона и бъркате до сгъстяване и вадите на терасата да изстива :)

IMG_0915_zpszswxba4m.jpg

В една купа се смесват 250 гр. масло и 60 грама пудра захар, след което с миксер се правят на крем, към който добавяте и охладения крем от терасата :)

IMG_0916_zpsowzz4fsk.jpg

IMG_0918_zpswawl1p2b.jpg

IMG_0919_zps3rvium5b.jpg

Разбърквате двата крема и слагате в пош.

IMG_0921_zpsusr9w5zq.jpg

Отново върху хартия за печене правите малки топчици, като се стремите да са същата бройка като бисквитите. Върху всяко кремче, залепяте бисквита.

IMG_0922_zpssp6erdrv.jpg

Слагат се във фризера да стегне маслото, след което се разстопява около 300 гр. тъмен шоколад, в който се потапя долната част с масления крем и отново се нареждат върху хартия за печене.

IMG_0935_zpsrszt8pnc.jpg

Готовите амарети изглеждат така:

IMG_0937_zpsuvhyssdn.jpg

Хубаво е да останат няколко часа на студено, след което се атакуват :)

Другото, което успях да отметна тази вечер е една агнешка дроб сарма и няколко кошнички от пармезан.

Аз слагам към 10 връзки пресен лук, 5-6 моркова, 2 големи връзки джоджен, една връзка магданоз, гъби около един килограм, ориз 500гр. и агнешки комплект (бялдроб, черен дроб, сърце и момици)

IMG_0923_zpsoofpvmxn.jpg

Наложи ми се да шетам на три котлона :)

IMG_0925_zpstkm7qs1m.jpg

Стана умопомрачителна, жена ми ме посъветва да я патентовам :)

IMG_0926_zpsqnlbngam.jpg

На финалът боднах и агнето да се пече около 10-11 часа.

Първо си купих по-голяма тава, защото гастронорм 1:1 ми идва малко малка :)

Долната е новата, горната е старата :)

IMG_0905_zpsxkggskoe.jpg

Измих хубаво агнето отвътре и отвън, след което обелих картофи, които наръсих със сол и ги мушнах в агнето, като добавих и малко масло.

IMG_0929_zpsf1nohds7.jpg

Намазах агнето със смес от зехтин, червен пипер, много сол и лимон. Отстрани сложих лук нарязан на едро, цели скилидки чесън, моркови, дафинов лист, мащерка и розмарин. Добавих малко бяло вино и вода, след което покрих с алуминиево фолио и боднах във фурната на 250ºC за 30 минути, след което намалих на 125ºC и оставих до утре.

IMG_0930_zpsx66q0gsx.jpg

IMG_0931_zpswpppv1gq.jpg

Използвах свободните котлони и направих кошничките от пармезан.

Винаги използвайте пармезан, който вие сте настъргали, защото готовият се прави от корите на пармезана, които нормалните хора изхвърлят :)

IMG_0938_zpsm1uy8utj.jpg

Загрявам тиган за палачинки и си приготвям още един нормален тиган, който съм напълнил със студена вода. Когато тигана за палачинки е достатъчно загрят, слагам настъргания пармезан и чакам да се разтопи, след което слагам тигана за палачинки в тигана с водата, за да го охладя. Вадя "палачинката" и я поставям върху една чаша или малка купа, за да приеме формата на кошничка.

IMG_0940_zps2nfdiv2r.jpg

IMG_0943_zpskn8qhkor.jpg

Когато се охладят ги слагам в една чиния.

IMG_0944_zps5nvjevem.jpg

Утре ще бъдат напълнени с прошуто и чери. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...