Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Google закрива iGoogle и още четири предложения


BulgarianSS

Recommended Posts

Google отново планира да затвори повече или по-малко познати услуги, включително iGoogle, Google Mini, Google Video, Google Talk Chatback и приложението за търсене за Symbian. Мярката е част от започналото през миналата есен "Пролетно почистване", съобщиха от компанията в блога си. По този начин вече са затворени или слети 30 продукта.

iGoogle бе създаден през 2005 г. и представлява персонализация на началната страница в комбинация с RSS четец и Widget платформа. Нейните предимства са били изчерпани с течение на времето заради навлизането на нови приложения за браузъри и мобилни устройства, пише Google.

Потребителите имат 16 месеца време, за да преминат към тези нови приложения, преди онлайн концернът да „дръпне щепсела“ на iGoogle на 1-и ноември 2013 г.

С Google Mini на 31-и юли компанията ще прекрати и алианса си за търсене за хардуер за малки и средни компании, който бе представен през 2005 г. Днес с Google Search Appliance, Google Site Search и Google Commerce Search имало значително по-добри алтернативи. Съществуващи клиенти обаче ще могат да разчитат на техническа помощ, като Google ще предостави детайли скоро.

С Google Video компанията погребва и своята първа платформа за видео хостинг. Още от май 2009 г. потребителите нямаха възможност да качват видеа. На 20-и август Google ще пренесе цялото все още налично съдържание в частни канали на YouTube. И видеа, които са по-дълги от 15 минути (обичайния лимит за потребители на Youtube), ще бъдат пренесени, уверява Google.

Google Talk Chatback е уиджет за текстови съобщения, които могат да се вграждат от разработчиците в различни сайтове. В бъдеще този инструмент ще бъде заместен от Meebo, който бе придобит от Google в началото на юни.

Google ще закрие и приложението си за търсене за смартфони със Symbian. Компанията препоръчва на онези, които са ползвали апликацията, да преминат към уеб търсене.

„Закриването на продукти и услуги винаги е свързано с тежки решения, но ние винаги обмисляме доста дълбоко всяко решение и какво би означавало то за нашите потребители“, пише в официалния корпоративен блог Мат Айхнър, генерален директор в подразделението Global Enterprise Search. Но това е и единственият начин компанията да се концентрира върху нови техники, които да улеснят живота на потребителите.

Едва през април компанията закри няколко онлайн услуги и предложения. Сред тях са Googly Sync за Blackberry, уеббазираният клиент за Google Talk и версията за Linux на Picasa.

Преди година един от основателите на компанията и сегашен изпълнителен директор Лари Пейдж заяви по повод новата социална мрежа Google+, че концернът възнамерява “да опрости и подреди” своята продуктова линия. През следващите години Google възнамерявала да се фокусира върху проекти, които се разглеждат като ключови за компанията.

Не за първи път Google закрива свои проекти, включително и такива, които се ползват с голяма популярност. През юни 2011 г. компанията обяви планове за прекратяване на Google Health и Google PowerMeter – два проекта, които някога се разглеждаха като доста амбициозни.

С помощта на стартиралата през май 2008 г. Google Health потребителите можеха да съхраняват в глобалната мрежа свои медицински данни (информация за здравно състояние, рецепти и т.н.) и да предоставят достъп до тази информация на други лица.

Идеята на лансираната през 2009 г. Google PowerMeter беше да се предостави инструмент, с помощта на който потребителите да могат да следят потреблението на електроенергия в своя дом от всяка точка с връзка към интернет. Google PowerMeter ще бъде спрян на 16 септември.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Какво се получи? Microsoft мисли, че е най-добре софтуера и хардуера да са замислени заедно, а Google решиха да опростяват и подреждат своята продуктова линия. Досега никоя компания не се беше сещала за това. :huh:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Те микрософт просто копират,предполагам знаеш кой е първоизточника на тази тяхна "идея".

Опростяването иначе в повечето случаи ще е плюс за Google - поддържат един куп услуги.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма лошо, gorgior, ама номера е да се сетиш преди да имаш 8000 скапани продукта, които да не можеш да поддържаш адекватно. Например MS печелят само от Windows и Office. От почти всяко друго подразделение са на загуба. Google можеше да се поучи от тях много по-рано. А що се отнася до оптимизацията на продуктовата линия също е добър ход, но е кофти да плюеш в лицето на тоя, който ти е показал правия път. На колко години е Google и на колко са Microsoft и една друга компания, чието име няма да споменавам, за да не започваме пак темата за зомбитата.

Извинете за арабската подредба на текста. Без да искам натиснах комбинация от клавиши и се обърна посоката на писане.

Редактирано от The Shaman
Има си опции за форматиране на текста.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хм... последно като чух, xbox е най-продаваната конзола в Щатите, а Kinect няма аналог. Също така, Azure е отлично облачно решение, а в бизнес средите Navision е силен конкурент на SAP. Да не говорим за инструментите им за разработка на софтуер, които са на най-високо ниво или за студиото им за игри, което пуска малко, но доста добри заглавия (Halo, anyone?). Та от кое точно подразделение са на загуба? Съвсем естествено е да имат слаби продукти (Apple не е като да нямат) и да се стараят да оптимизират продуктовата си линия, но Microsoft е огромна компания със стотици продукти и да кажеш, че печелят само от Windows и Office, защото ти като потребител ползваш само тях е несериозно.

И честно казано, аз не съм видял някой да плюе в лицето на "учителя" си - нито от Google, нито от Apple.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да преценяваш какво ползвам аз според това, което съм написал е меко казано смешно. Но няма проблем - психолози в този форум колкото искаш. Все пак съм съгласен, че формулировката не е правилна - "Майкрософт печели предимно от Уиндоус и Офис". Само преди няколко дни обявиха, че губят над 6 милиарда от онлайн бизнеса си. Да, xbox беше най-продаваната конзола в Щатите до онзи ден, когато Майкрософт отказаха да платят милиарди, за да постигнат споразумение по делата за нарушаване на патенти. Kinect няма аналог? А Wii Remote Plus и Playstation Move with Playstation Eye motion controller? Дори Атарито ми от преди 20 години имаше такъв контролер, естествено не толкова усъвършенстван. И все пак не съм казал, че Xbox и Kinect са лоши продукти, както впрочем изобщо не съм казал, че Майкрософт нямат добри продукти, а че не печелят от тях колкото би се очаквало. Преди колко години Halo беше хит? Май преди 5-6. Говориш за преходни продукти, които не носят растяща печалба. Да, бяха хитове и са добри, но колко печелят от тях? А въпроса беше точно в това, че след години някои компании достигат до изводи, които вече са били направени от други такива и в това няма нищо лошо, ама хайде да не задълбаваме темата кой от кого е "ял хляб", че навлизаме в други измерения.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нека да внесем няколко поправки...

1) Да, не е правилно да преценявам какво ползваш на базата на коментарите ти. Просто ми се стори, че ако беше достатъчно запознат с бизнеса на MS нямаше да ги правиш.

2) Преди няколко дни обявиха, че са загубили 6 милиарда от бизнеса си с реклами, което странно защо съвпада с цената на aquantive, които купиха преди 5 години. Така, че тази загуба е главно заради лошата покупка.

3) Xbox все още е най-продаваната конзола, не виждам как фактът, че не са сключили споразумение е променило това.

4) Да го кажа по друг начин, Kinect няма конкуренция, въпреки, че има аналози много.

5) Последният Halo е от края на 2011та и беше доста успешен. Но Halo е просто най-яркият пример, имат десетки други заглавия за xbox, които малко или много са успешни и носят стабилни приходи. И какво значи преходен продукт? Всички продукти са преходни и ако не се обновяват няма да носят растяща печалба.

6) Не всичко се измерва с печалба. iPhone носи 60-70% от приходите на Apple, но те продължават да работят по редица други продукти - Apple TV, примерно едва ли носи някаква печалба, но те си го развиват и както каза Кук, гледат къде ще ги отведе.

Всички големи компании имат няколко основни източника на приходи - за Google са рекламите, за Apple - iPhone, iPad, за Microsoft - Windows и Office. Но да разчиташ на няколко ключови продукта да те изхранват цял живот е доста рисково и всяка компания търси алтернативи. А оптимизирането на бизнеса и убиването на твърде неуспешните проекти не са го измислили от Apple. Пък и дори да го бяха измислили, какво очакваш? На пресконференцията на MS да излезе Балмър и да каже "като видяхме колко добре се справят Apple, решихме да посъкратим разни неуспешни проекти и да си правим собствен хардуер"?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Донякъде сте прави и двамата, всеки със своите аргументи. Излишно е да се дърляте кой е по-по-най :smile:

П.П. Офтопик си е, ама: най-печелившият дял в Епъл е iTunes Store, както и 30-те% от нещата в апстор, пасбуук(в бъдеще) и въобще онлайн продажбите. Аз му викам пари от въздуха.

Не е никак коректно сравнението с меките. Сферите на бизнес се застъпват само около устройствата, чрез които се продават въпросните неща. Бъдещето на гугъл е ясно, на епъл също. МС имат да мислят много по въпроса...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...