Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Nokia затъва още по-дълбоко


BulgarianSS

Recommended Posts

0000137655-article.jpg

Финландският концерн отчeтe загуба от 1,4 млрд. евро при спад от 19% в приходите от продажби за второто тримесечие на годишна база

„Боледуващият“ финландски производител на мобилни телефони Nokia разширява през второто тримесечие значително загубата си. Загубата за вторите три месеца на годината достигна 1,4 млрд. евро, заяви в четвъртък финландската компания, цитирана от Financial Times.

По този начин дефицитът нараства спрямо същото тримесечие на миналата година с повече от 1 млрд. евро. През първото тримесечие на 2012 г. Nokia отчете загуба от 929 млн. евро.

На годишна база приходите са намалели с 18,7 процента до 7,54 милиарда евро. На тримесечна база обаче продажбите поемат нагоре. В оперативния бизнес Nokia отчита загуба от 826 млн. евро. Цената на акциите на Nokia се повиши рязко, независимо от милиардната загуба – с 11 процента.

Особено болезнени са все по-спадащите продажби в бизнеса със смартфони: тук продажбите са намалели с 39% до 10,2 млн. броя. В това число обаче влизат четири милиона броя смартфони от новата серия Lumia с операционната система на Microsoft Windows Phone.

Едва в началото на седмицата компанията обяви, че ще намали двойно цената на своя модел – флагман Lumia 900 в САЩ. С тази акция производителят, който я представя като нормална бизнес стратегия, а не отчаяна стъпка, иска да се опита да наложи Lumia на пазара. На пазара на смартфони обаче Nokia е далеч зад конкурентите си Apple и Samsung.

Едва преди три месеца Nokia пусна смартфона на пазара. При пускането на апарата в търговията стана ясно, че устройството има софтуерен бъг. „Беше открит проблем с управлението на паметта, който в някои случаи води до загуба на връзка с данни“, казаха директорът на смартфон подразделението на Nokia Джо Харлоу и шефът на щатското подразделение на компанията Крис Уебър. След софтуерната повреда и нарастващата критика обаче въодушевлението бързо отмина.

Малко вдъхновяващи продажби, а към това трябва да се добавят и предупрежденията от страна на големите рейтингови агенции. Всичко това натисна силно курса на акциите. През миналата седмица акциите поевтиняха до най-ниското си ниво от 16 години насам.

През юни пък Nokia обяви, че ще съкрати 10 000 работни места в целия свят. Анализатори критикуват опитите на компанията да печели пазарен дял на всяка цена и предупреждават, че по този начин компанията направо „изгаря“ и без това малкото налични пари в брой.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление вземат все грешни решения, но все пак Нокия си е Нокия. Надявам се някой ден пак да се радвам на някой модел.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Наскоро ми изпадна на една Nokia Lumia 710, и въпреки че се води по-ниския клас телефон, сравнено с Lumia 800, останах изключително приятно изненадан от работата с телефона и бързината. Няма такова "животно". :smile: Колкото и приложения да има отворени, анимациите са гладки все едно телефонът е след рестарт, като скролваш нагоре-надолу по менютата няма и частичка забавяне. Изобщо няма да споменавам, че има изключително много малки детайли, които са 1:1 изкопирани от iOS (в добрия смисъл), но са така направени, че не се набиват на очи, благодарение на което изключително лесно и бързо свикнах с интерфейса и начина на работа на телефона. Има 2 неща, които ме подразниха от основните функции на телефона и не знам дали е само за Нокиа или всички Windows Phone телефони, но за да запалиш дисплея след като си заключил телефона, задължително трябва да цъкнеш Power бутона, не става с натискане на който и да е от другите бутони. Второто нещо е, че хардуерния бутон за Search единственото, което прави е да те прати в Bing сърч. След като му "турих" отключен ROM естествено имаше опция да се промени функционалността. Въпреки всичко според мен щеше да е много по-добре ако бяха имплементирали функционалност като при Андроид - като натиснеш Search докато си в някое приложение, да търси в рамките на това приложение, а пък вече ако го натискаш от Хоум скрийна, да ти стартира Бинг. Просто използването на хардуерния бутон е изключително ограничено и дори е безпредметно наличието му с тази функционалност. Но този телефон ме убеди, че Nokia, за да се завърнат, са поели по правилния път. Просто трябва да си възвърнат доверието на хората и заклетите им фенове. И Майкрософт трябва да спрат да се правят на интересни с тея ъпдейти, които ги пускат за телефони, които те си решат (на произволен принцип). :smile:

П.П. В началото и аз си помислих, че да се обвържат с Windows Phone е грешка, но сега съм на напълно противоположното мнение и съвсем не смятам, че решението е грешно. :)

Редактирано от orbitalen
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът пред тях е да накарат зомбитата да опитат продукта им, не само да мелят: андроид и айфон. Писал съм - пробвах и ме впечатли, просто нямам нужда от втори смартфон. Иначе, след като не понасям андрешко - изборът е ясен ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами нищо чудно да се върнат накрая към това с което са почнали бизнеса си преди много години, не помня само тоалетна хартия ли беше или амбалажна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не бяха ли започнали от автомобилни гуми?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тцъ. Воденица на река Нокиа, после дървен материал, телефонни кабели и т.н...Гумите ги отделиха преди 10-тина год. в отделна фирма - Nokian.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Що бе, имат готини телефончета с фенерчета едно друго... :biggrin: За втори, трети, четвърти телефон винаги ще се ползват...

Редактирано от tonygti
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...