Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Recommended Posts

Публикувано

Нещо бързо и вкусно, а пък колко е диетично..

IMG_0164.jpg

  • Отговори 1,6k
  • Created
  • Последен отговор

Топ автори в тази тема

  • The Shaman

    349

  • johnnybravo

    346

  • Alxx®

    89

  • pepo1919

    50

Публикувано

Много е вкусен :smile: Арабите му казват просто, кодрит кадир.

Явно ислямизацията е засегнала и имената на десертите :)

Сега се разрових и се оказа, че в белият свят на въпросният десерт му казват Chocoflan или Chocolate Flan Cake, а тези новите "европейци" му казват кодрит кадир :)

Публикувано

Няма да спорим от къде идват корените му:)

Публикувано

Предполагам, че коментарът ти е намек, че корените му са някъде из талибанските дебри, но не е така ;)

History of Flan

Първите крем карамели са ги хапвали древните римляни.

Публикувано

Не споря, най-малко за крема:)

Публикувано

ОК, темата с карамелите я затваряме :)

Сега един вкусен и ефектен хляб:

23_zpsszdkrknr.jpg

Продукти:

500 гр. пресято брашно.

1 ч.л. сол.

1 ч.л. захар.

2 ч.л. суха мая.

300 мл. топла вода.

Билките за мазане са:

2 с.л. зехтин.

2 скилидки чесън.

нарязани пресни билки - мащерка, розмарин. (може да се добавят чубрица, риган и каквото ви е по вкуса.)

сушени домати.

Първо си правя едно тесто “майка” от водата, маята, захарта и 200 гр. от брашното. Разбърквам с миксера и оставям да втаса 30 минути във фурната, която съм загрял на 50ºC.

2_zpssqzbcjdq.jpg

1_zpszqknxzbt.jpg

3_zpsx0kxx4xz.jpg

4_zps7m2mymxa.jpg

5_zpsfcpbfs3d.jpg

6_zps8vvndycz.jpg

7_zpspbxdvlnc.jpg

След това добавям останалото брашно, към което съм добавил солта и миксирам докато стане еластично тесто. Понеже вече съм с планетаен миксер, месенето е в историята ;)

10_zpsibqyuhul.jpg

11_zpsdx1aap15.jpg

12_zpsgtdzzkvd.jpg

След като тестото е готово, отново оставям да втаса 30 минути във фурна на 50ºC. докато дублира обема си.

13_zpsaopp0bti.jpg

14_zps1ineb9ry.jpg

През това време нарязвам билките, сусшените домати и чесъна и ги смесвам със зехтина.

15_zpshz2d88qd.jpg

Разточвам една кора, върху която слагам сместа от билки и чесън.

16_zpspz8ln6ux.jpg

17_zpsbqenh11y.jpg

Режа на пет ленти, които слагам една върху друга, след което отново режа на пет равни парчета, които поставям във намазнена форма за печене.

18_zps6a86lggf.jpg

19_zpsm1ztgguk.jpg

20_zpsmvjjsk3z.jpg

Отново оставям да втаса 30 минути във фурна на 50ºC.

21_zpsnlayw480.jpg

след което изпичам в загрята на 200 градуса фурна на вентилатор за 10 минути, намалям на 155ºC, покривам с фолио за печене и чакам още 30 минути.

резултатът:

22_zpsn7tctjsb.jpg

23_zpsszdkrknr.jpg

24_zpskuicjywa.jpg

25_zpswkshhxtl.jpg

Публикувано

Номер 1 си просто. Децата ти и жена ти са най-глезените от кулинарна гледна точка, а и може би не само от кулинарна. Рецептите и страста с която ги правиш просто е върха. Респект!

Публикувано

Президент!

Публикувано

За президент не знам, но Джонибраво е достоен за член на журито в шоуто Мастършеф. :)

Публикувано

За Член на журито незнам, ама логичен въпрос - А защо не се запишеш за участие?

Публикувано

Не знам, може да е страх от излагация и куп други фактори :smile:

Иначе на мен ми е най-добре ди си готвя каквото ми се яде, а не каквото ми кажат :smile:

Днес попаднах на едно клипче с един десерт, който е подобен на този с крем карамела. Реших да се пробвам и сега го чакам да изстине. Къщата ухае прекрасно, след вчерашното обгазяване с чесновия хляб :smile:

Продукти:

100 гр. Черен шоколад или кувертюр.

150 гр. Масло

7 яйца

150 гр. Захар

100 гр. Брашно

25 гр. Какао на прах

1 чаена лъжичка бакпулвер

400 мл. Прясно мляко.

400 гр. Подсладено кондензирано мляко

200 гр. Крема сирене на стайна температура.

IMG_1424_zps0rlyxvon.jpg

Първо намазнявам формата, в която ще се пече десерта. Използвах меко масло, защото тези форми, които са с тефлоново покритие не задържат олиото или зехтина. Другият вариант е да се използва спрей с мазнина.

IMG_1429_zpsmeot0es5.jpg

Пускам фурната на 170ºC да загрява.

В една купа смесвам шоколадовия кувертюр с маслото и ги разтапям за една минута в микровълновата. Нарязвам маслото на кубчета, защото може да гръмне и да се разнесе по цялата фурна :smile:

IMG_1426_zpssjk2v8yn.jpg

IMG_1428_zpsykozzxqk.jpg

IMG_1432_zpspvojrv9o.jpg

През това време в купата на миксера разбивам три яйца със 150 гр. захар и добавих малко екстракт от ванилия.

IMG_1431_zpsql3z6z8h.jpg

IMG_1433_zps93i0ngmh.jpg

След като се разбият добре яйцата и захарта, към тях добавям кувертюра със шоколада. В друга купа пресявам брашното, какаото и бакпулвера, след което ги добавям към сместа в миксера.

IMG_1439_zps6ypev2o2.jpg

IMG_1435_zps3ne4ycan.jpg

IMG_1436_zpsmi4belje.jpg

IMG_1437_zpsyhgzkffy.jpg

IMG_1442_zpswedgeate.jpg

Получената смес слагам във формата за печене. Жена ми опита от сместа и каза, че ще е разхищение да я печем :smile: Беше много вкусна!

IMG_1443_zpszrych3ih.jpg

IMG_1445_zps9jcbixxy.jpg

Измивам си басана и отново го вкарвам в действие :smile:

Слагам 4 яйца, кондензираното мляко, прясното мляко и кремата сирене.

IMG_1447_zps7ohoz1fk.jpg

IMG_1448_zpsh2oc1vqb.jpg

IMG_1449_zpspelescjl.jpg

Разбивам всичко много добре и изливам върху шоколадовата смес.

IMG_1450_zpszjipdnqg.jpg

IMG_1452_zpsb98egh6t.jpg

Слагам формата за печене в една тава, в която наливам топла вода за водна баня.

IMG_1455_zpskfwfuuyo.jpg

Още при наливането на водата, шоколадовата смес изплува на повърхноста.

IMG_1456_zpsi83v3uhr.jpg

Покрих с фолио за печене и вкарах в предварително загрятата фурна на 170ºC. Печенето трае 90 минути.

IMG_1457_zpsudy69n02.jpg

Резултатът преди обръщането :smile:

IMG_1458_zpsysmshtzd.jpg

Надявам се после да има какво да снимам и да не се получи някое произведение на Пикасо :smile:

Стана супер! :smile:

Следващият път бих добавил малко кафе в сместа или да си направя някакъв сос, с който да залея.

IMG_1469_zpsj4fj1jd9.jpg

IMG_1473_zpst1iec4b3.jpg

Публикувано

Не знам, може да е страх от излагация и куп други фактори :smile:

Опааааа, ама ти си точно за мен (не в оня смисъл).

Ставам ти един мениджър и до 6 месеца си най-известния кулинар в БГ.

А притеснението от излагация и провал ще го излекуваме по най-елегантния начин:

Правим три групи по 7-8 човека от форума и всеки ден различно жури ще те инспектира.

Това включва от времето докато готвиш до времето за консумация - всичко ще е както го описваш със снимки във форума, но там ще е пред 2 камери и ще се предава в специализиран канал в тубата за останалите форумни членове, които не присъстват на място.

Критики, обсъждания, въпроси от публиката и зрителите - всичко това ще е в реално време и пред тези 2-3 часа ще си разпънат на кръст.

Вервай ми, че накрая като стъпиш в студио в ТВ ще ти се струва, че готвиш в домашни условия без хора около теб. :biggrin:

А и в крайна сметка хората трябва да се убедят, че изкушенията от тези снимки във форума са твое произведение, а не на жена ти. :cool:

А?

Кажи само кога започваме, че чувам примляскването на всичко живо, наобикалящо темата и ги "виждам" как доволно потриват ръце.

Публикувано

Записах се първи за " журе ". Вече премлясквам и ми текат лигите :)

Публикувано

Аз може ли да съм във всички групи на жутито? Обещавам да съм безкомпромисен, да опитам всичко приготвено пред камерите, а след снимките да изям! Ще пиша рецептите и ще ги публикувам на страницата на канала в тубата. Ще измия съдовете, ако няма миална ;)

Публикувано

А и в крайна сметка хората трябва да се убедят, че изкушенията от тези снимки във форума са твое произведение, а не на жена ти. :cool:

Жена ми се включва в готвенето само с по една питка за коледа и великден, но с новият миксер мисля, че и тези включвания ще отпаднат :smile:

За миенето има миялна машина. За готвенето имам повече техника отколкото повечето ресторанти. Последният път с агнето се събрахме 15-16 човека и имаше място за още :smile: Фурната ми побира цели агнета, големи риби и всякакви големи твари :smile:

Зимата ми е доста скучен сезон и основно се разнообразявам като готвя разни неща.

Публикувано

Аз съм готов да се "жертвам" с +10кг телесна маса :tooth:

:cl02:

Публикувано

Между другото, ако се запишеш - тогава шеф Виктор Ангелов ще види съвършенство в чинията ;)

Публикувано

Предполагам, че всички са се наяли в този късен час :smile:

Пускам рецепта и снимки на един T-Bone стек, който ми влиза в топ класацията за говеждо месо :smile:

14_zpsbiricbxl.jpg

Първо подсушавам стековете.

1_zpsk5ziep2a.jpg

1_zpsxfg4nxou.jpg

2_zpsi7kuvkqm.jpg

После ги намазвам с масло и добавям няколко стръка мащерка. Може да се използва и предварително овкусено билково масло.

3_zpsdmha2s1d.jpg

След това вакуумирам и слагам в Sous Vide за 2:50 часа, температура на водата 56ºC.

4_zpskofnsa2w.jpg

5_zpsej3weveo.jpg

6_zpsgjm9nzbg.jpg

На този скрийншот пише 59ºC, но за мидиъм ми трябваха 56ºC :smile:

7_zpsvsfxbwxp.png

8_zpsd8xnhwqz.jpg

Понеже при мен няма да се сервират веднага, аз охлаждам стековете, за да прекратя процеса на готвене, след което прибирам в хладилника до вечерта :smile:

9_zps2fe2b3aj.jpg

Следвашата стъпка е стековете да бъдат подсушени отново и да им се организира коричка :smile:

Ако се сервират на момента, може да прескочите момента с охлаждането.

Начините са два, единият е с подходяща газова горелка, след което се намазва с масло.

10_zpsljdeub2q.jpg

11_zpssgu5lkrw.jpg

Другият е в тиган с масло и мащерка да се врътне от двете страни, колкото да хване коричка.

12_zpsvsxlxvhp.jpg

Солта и пипера се слагат след процедурата с водата, малко преди да мине през тигана или горелката.

На практика месото е сготвено още в Sous Vide и няма нужда да се готви допълнително.

Гарнитурата е от едни много лесни картофи, които режа на едри парчета, слагам в малка тенджера, добавям сол, черен пипер, копър, масло, бяло вино и малко вода. Слагам ги на силен котлон, след като заври водата намалям от 10-та на 6-та степен и оставям да къкрят под капак докато картофите станат готови. Сосът им стават убиец!

15_zpsxnx8ap3r.jpg

Резултатът:

13_zpsqogbgtce.jpg

14_zpsbiricbxl.jpg

16_zpsymewte1f.jpg

17_zpsww9hqsm8.jpg

Публикувано

Ти не си човек!

Публикувано

Аз за тва отваряне ще те помоля да направиш едно кратко видео другия път като го правиш че нещо не мога да го схвана(четох ти стария пост) :smile:

done! ;)

Публикувано

Супер си Джони. Благодарности. :)

Публикувано (редактирано)

done! ;)

Аз отварям риба по същия начин, само че с ножа от корема по коста направо действам, после до опашката и накрая с пинсетата. Резултата е същия . На 1.5+ ( а и на по-малка ) фирата е почти никаква .

Редактирано от kawabiker
Публикувано

Именно при големите риби е по-голяма вероятността да дадеш повече фира при директен разрез, защото гръбнака е доста издаден и няма как да обереш месото, което е зад чупката на прешлените.

Тази снимка я извадих от нета, не знам каква е рибата, но става ясно за какво говоря. 2013-05-12%20at%2011-50-58.jpg

Реално острието ти ше се плъзга по издадената част и дори на направиш разреза под ъгъл, пак ще остане месо по скелета.

Тук направих една скица, в която ясно се вижда чупката, за която говоря.

fish-bone-from-ocean-isle-2012%202_zpss66xp9dn.jpg

Публикувано

Аз режа коста директно и това което остане го вадя с пинсетата .

Публикувано

Един съвсем елементарен чийзкейк, защото ми се ядеше сладичко:

6099b6bd86fa3cc8a31e34259bfe1f93.jpg

Рецептата е лесна и не е скъпа: един пакет бисквити, едно пакетче масло 125гр за блата, бисквитите се натрошават и смесват с разтопеното масло, като сместа се изсипва и притиска във форма с подвижен борд,не много силно, за да не стане после на камък, а просто оформяйки блата и се оставя в хладника. За крема три пакетчета сирене крема, една заквасена сметана 400 гр и 120гр захар, слага се и 1 ванилия и кората и сока на един лимон (2 лъжици), но аз не сложих, всичко се обърква добре и се изсипва върху блата, заравнява се и се оставя няколко часа да стегне в хладилника, а после отгоре се залива със сладко по желание, аз сложих от боровинки.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...