Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

За всички, които чакат отключен 3GS / 4 / 4S / 5 от Глобул


drank

Recommended Posts

Здравейте,

Днес бях в един от магазините на Германос за да се уговоря с управителя да ми запази 2 бройки 3GS, когато се появят. Естествено ги исках без програма - отключени. Управителя ми каза, че от Глобул са им наредили да не продават iPhone-и без програма към тях, т.е. не е възможно да се вземе с опцията отключване до 72 часа. На въпроса ми защо е така, той отговори, че причината е малкото бройки. Аз го попитах - "А защо с 3G нямаше такива ограничения?", той каза, че защото тогава е нямало проблеми с бройките.

Естествено аз споменах, че според мен това е незаконно и че Глобул са длъжни при поискване от страна на клиента да ги отключват, но той каза - "Такива са заповедите, нищо не мога да направя". Не исках да му вдигам скандал, защото при него ме прати общ приятел и човека ми правеше услуга. Явно така са ги наплашили от Глобул, че дори и на свои хора не могат да направят услуга.

Единственият начин, каза той, да се отключи е да се вземе с предплатена карта и тогава може да се отключи в рамките на 72 часа, но картата е 5 лв. на месец и след 1 година мога да се откажа от нея, т.е. в крайна сметка един iPhone 3GS 16GB излиза на цена 1149 + 5 x 12 = 1209 лв. Казах си "Какво пък толкова, ще дам 60 лв. повече, но поне ще ми е отключен" и се съгласих на тази схема. Той ми взе телефона и каза че до следобяд ще ми се обади.

Обади ми се след 5 минути и каза, че дори и тази схема е невъзможна и че от Глобул са му казали, че ако ги продаде по този начин ще му ги удържат на него.

Изводът е - Глобул умишлено задържат продажбата на отключени (без договор) телефони и измислят всякакви обяснения ("вече е капариран", "а, току що го взеха", "нямаме в наличност" и т.н.) само да не продават без договор. Вероятните причини са малкото поръчани бройки или дъмпинга на цените.

Има ли някой юрист във форума, който да помогне с казуса?

Може пък Глобул и да имат право да си определят политиката на продажби по този начин, не знам. Все пак на сайта на Apple е показано, че в България могат да се продават и отключени.

Поздрави,

Драго

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Звъниш на 0700 111 22 и подаваш сигнал.

http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewd&group_id=12&document_id=19

1. Посочва се фирма, седалище и адрес на търговеца, срещу когото се подава жалбата.

2. Възможни причини: недоставяне на поръчана стока или обещана услуга; забавяне на доставката; доставеното е с по-ниско качество или различно от уговореното; предоставяне на невярна информация; неравноправни договорни условия; едностранна промяна или прекратяване на договора и пр.

3. Дата на възникване на спора, същност на спора; търговски обект или друго място на сключване на сделката; вид на придобитата стока или услуга; цена, други oбстоятелства по случая.

4. Възможни искания: доставка на стоката, предоставяне на услугата, поправка на стоката, заменяне на стоката с нова, намаление на цената, връщане на заплатените суми срещу получаване на продадената стока, предоставяне на допълнителна информация, премахване на неравноправните клаузи oт договора и др.

5. Прилагат се копия от документите, с които разполага потребителя: договор, фактура, касова бележка, гаранционна карта, документи от сервиз и др.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В случая няма нарушение по смисъла на действащите в БГ закони. Но разбира се, нека се опита да си потърси правата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

След като са обявили, че го продават без договор, нямат право да не ти го продадат ако го имат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Подвеждаща реклама може би ? На листчето където им е тестовата бройка си пише много ясно какви са опциите за закупуване на телефона от Глобул. На сайта им също пише, че в 61 специално обозначени магазини може да се закупи Iphone 3g и 3gs.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нелоялна търговска практика (в случая - заблуждаваща реклама) е възможен вариант, но не съм виждал такава реклама в медия или листовка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

file.php?id=322

Със карти на други мобилни оператори т.н. Ако неможе да се закупи с този вариант или да си сменят всичките листовчици или да си търпят последствията за подвеждаща реклама.

В англия хората съдят за една реклама, в която се показва как някакъв говори с телефона под вода. Е човек се е пробвал и естествено не се е получило и естествено е осъдил компанията, която е направила рекламата. Тука в България "щом не са ти взели пари не ни занимавай".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това не е реклама, това е ценоразпис вътре в магазина.

Както и да е. Всеки, който смята, че са му нарушени потребителските права да пуска жалба.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И понеже всичко написано на него е точно, като ги попитаме за Iphone 3gs 16 или 32гб с опция за отключване ти казват, че имат :Wink:;) От ясно по ясно е, че Глобул не са коректни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Този ценоразпис се разпространява и на листовки, не знам как у мен попадна една, но и там ясно пише 1149 лв с карти на други оператори :Wink:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Категорично е налице подвеждаща реклама, само че подобни дела са доста хлъзгави, и предвид материалният инерес (цента на иска, въз основа на която се опрделят дължимите държ.такси и разноските по делото), никой няма да се ангажира да се изръси няколко пъти повече, за да води дела с неизвестен изход и да троши нерви за чест и слава...

Акообаче решиш да ги съдиш, въпросната листовка е безспорно доказателство, ако можеш да докажеш, че се разпространява от Глобул.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Съвет: Поискай да си купиш със най-задължаващия договор. Когато ти приготвят "твоя" си телефон и остава да подпишеш договора и да платиш "си промени" мнението и поискай да го купиш без договор. Ако тогава ти откажат вече е друго :Wink: тичай до Комисията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изпровано, вчера звънях в двата магазина на Глобул Плевен и ми казаха да се обадя пак в петък или събота. Дори брат ми накарах във Варна да го пробва на място, да отиде в магазина и да го поиска с договор, но вече го мотаят ден за ден - " Елате в петък, елате в понеделник, елате във Вторник..."

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ама то досега няма случай, в който да извадят телефона пред теб и да не искат да ти го продадат без договор. Просто ти казват, че няма налични бройки и край по въпроса. Никой не може да се оплаче където и да е било, че нямат бройки. Отделен е въпроса дали лъжат, но и затова пак не може да се оплачеш...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

много умно от тяхна страна

хората се тълпят да купуват

те по всякакъв начин ги режат

но най вероятно немогат да направят доставка и затова е така

иначе имат налични 3G

и го предлагат масово него

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Водафон - Гърция също нямат наличности. Нормално е. Месец август е и всички по света са отпуска.

Както е и нормално, ако получат две бройки, първо да ги продадат на клиенти с договор.

Предполагам, че в края на месец септември ще има за всеки :Wink:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мовистар Испания също нямат бройки, чакали се септември. И със и без договор - нямат. Я им дойде един - два, я нито един и - "обадете се пак в петък".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

:lol:;) Ех този петък, във всички страни е "деня на доставка". От Варненски магазин на Глобул също ми казаха в петък да проверя пак. Дано да е този петък, а не след 3 седмици петъка.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам, че в края на месец септември ще има за всеки :lol:

Няма да имат. Или поне не на тези цени.

Въпросната промоция преминава адски успешно в повечето страни в Европа. И може да се каже, че почти никой не е очаквал огромния интерес към 3GS.

След като премине промоцията ще има бройки разбира се, но цената ще е съвсем друга. В момента всички фирми извън Глобул продават тези модели на цена 1400-1800 лева. Но тези, които са под 1600 знаете ли какво правят? Някой им взима 2-3-4 бройки от Глобул на цена около 1000 лева и те после си ги продават с горницата.

Тарикатстко, нали?

Мен също ме молиха да взема 2-3 бройки, но аз извън тези 3, които взех за мен и колеги, други не съм взимал. Е, няма да спомена от кои фирми, защото не това е целта.

Иначе по въпроса за подвеждащите реклами да ви кажа, че не са такива. Всеки от операторите при дадена промоция си има определени бройки, които са за свободна продажба, други са с договори, трети с предплатени услуги и почие. И тук не визирам само айфони, а и всички останали марки като Нокиа, Самсунг и т.н.

В случая имат определени бройки айфони за бизнес абонати, за свободна продажба, за предплатени услуги, за абонаментни планове и т.н. Когато едните бройки се изчерпат малко е мудна системата, за да се вземат от другите.

При мен беше същата работа - тогава имаха за свободна продажба, но чаках близо 10-ина дни да им докарат в склада бройки за бизнес клиенти. И казаха ден четвъртък (примерно) и наистина в четвъртък привечер отидох и ги взех.

Хайде спирам с писането, че доста дълго стана.

Да, опитайте да си потърсите правата, но в случая не знам дали ще е основателно. Все пак не съм адвокат, а такъв би казал най-точно дали има смисъл и основание.

Успех! :thumbup:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цената няма да стане по-висока със сигурност. Не се наблюдава такава практика при продукт на Apple, обикновено даже пада цената, защото следващата година излиза новият модел :lol:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Незнам кой какви далавери прави но невярвам цената да се промени. Тя е такава за отключени телефони на всякъде където се продават такива в Европа. Другото нещо което мога да кажа, е че разликата от корпоративни и не корпоративни е в това че са различни складовете и ако в корпоративният няма наличен немога да ти дадат от този на магазина примерно. Разлика в цената нямаше и например моите телефони, 3 на брой за мен и 2-ма приятели, дойдоха за с договор но това на практика няма значение защото локалния магазин получава само телефоните а картите и всичко друго ги има налични и се активират с необходимата програма за минути ако се вземат с договор или просто се пуска молба и се продават свободно. Друг е въпрос ако самия консултант нежелае да ти ги продаде свободно понеже получава дивиденти за сключени договори и най-вероятно имат и таргети за Iphone.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цената няма да стане по-висока със сигурност. Не се наблюдава такава практика при продукт на Apple, обикновено даже пада цената, защото следващата година излиза новият модел ;)

Може. Няма да споря, ама хич даже.

Всъщност забравих да спомена, че написаното е лично мое мнение. А дали бъркам - то ще се чуе и види. :lol:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък не мога да разбера защо не си купите с договор? Хваща ви се 1109лв. и в края на тунела пак получавате отключен телефон.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Причината, че сме абонати на друг мобилен оператор вижда ли ти се достатъчно основателна? Както и като съм в чужбина искам да си слагам местни предплатени карти.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...