foxy Публикувано Декември 20, 2011 Публикувано Декември 20, 2011 (редактирано) Коледен "Щолен" 50 г мая 1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко 500 г брашно 3/4 ч.ч. (150 г) захар 2 праха ванилия кората от 1 лимон щипка сол 1 ч.л. смлян кориандър 5-6 бр. карамфилчета 1 ч.л. (5 г) индийско орехче 350 г масло 2-3 бр. зелени смокини от сладко 50-60 г желирани или коктейлни череши 300 г стафиди ром 1 с.л. нишесте или брашно сладко от портокалови или лимонови корички 150 г бадеми пудра захар Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. 250 г от маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая. Топейки ръцете си в разтопеното, но не горещо масло, се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час. Добре отцедените смокини от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Сместват се със стафидите (предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно или нишесте, за да не залепват). Добавят се ситно нарязаните портокалови или лимонови корички от сладко (или лимонови резенки), както и обелените и едро натрошени бадемови ядки. Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средноголеми форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладкишът е добре опечен. Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца. Сервира се нарязан на филии, обилно поръсен с пудра захар. Редактирано Декември 20, 2011 от foxy 5 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 20, 2011 Публикувано Декември 20, 2011 Аз миналата седмица направих малко освинване с рибка Разбрах, че предела ми е три лаврака Sent from my iPhone using Tapatalk 4 Цитирай
eek Публикувано Декември 20, 2011 Публикувано Декември 20, 2011 Рибата е хубаво нещо. Ето това ме чакаше днес вкъщи - зарганчета. Снимката не е актуалната, понеже нямаше време да снимам, но изглеждаше нещо такова. 1 Цитирай
Pe6o666 Публикувано Декември 20, 2011 Публикувано Декември 20, 2011 Зарганката я мачкам много! Добре че не е актуална снимката, че за 55 минути съм в Бургас В неделя съм засичал 1 Цитирай
eek Публикувано Декември 20, 2011 Публикувано Декември 20, 2011 Другия път ще пиша, като ги мятам в тавата 1 Цитирай
Grievous Публикувано Декември 20, 2011 Публикувано Декември 20, 2011 Малко по-рано от тавата пиши. 2 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 20, 2011 Публикувано Декември 20, 2011 Сега малко трудно, чак на пролет, но тогава е много сух и изтормозен от зимния глад Есенният зарган е най-добре, с мазнинка в корема. Задължително черноморски!!! Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Цитирай
orbitalen Публикувано Декември 25, 2011 Публикувано Декември 25, 2011 Аз предварително им беля обвивката, така скаридата се запечатва и ароматите и се запазват. След като ги обеля, винаги ги измивам и оставам да се изцедят, но остава малко течност в главата. Когато ги сложа в тигана, тази течност помага процеса да се превърне в задушаване а не пържене. Иначе рецептата е доста лесна и бърза: Загрявам тигана, слагам мазнина, нарязан чесън, скариди, сол, черен пипер и бяло вино. Можете да добавите и други подправки, но не прекалявайте. В какво се състои процеса по задушаване? Слага ли се капак на тигана или просто при пърженето в мазнината се има в предвид, че се задушават? Тъй като съм пишман готвач, а решихме да експериментираме, ни е нужна малко помощ. И освен това, горе-долу колко време се пържат в тигана? Благодарско! Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 25, 2011 Публикувано Декември 25, 2011 Аз им слагам капак през първите 2-3 минути, за да се готвят и тези, които са отгоре. Не е фатално ако не им сложиш капак, просто ги бъркай периодично. Аз сега боднах едно 13 килограмово животно във фурната Пуйката е охладена и домашна Напълнил съм пуйката с плънка от зехтин, моркови, пресен лук, дроб, воденичка, сърце, гъби, ориз, джоджен и бульон. Зелето съм го направил като първо съм запържил месото на два свински джолана и три сурови суджука, вадя ги, задушавам зелето в същата мазнина, слагам червен пипер и 2-3 дафинови листа. Слагам всичко в една тава, заварям мръвките, забождам пуйката в средата, намазвам я със смес от зехтин, сол и червен пипер, покривам я с нарязан бекон. Завивам тавата с алуминиево фолио, слагам в загрята фурна за 30 мин, намалям фурната на 180 градуса и чакам 4 часа edit: С това смятам да почерпя довечера персонала 9 Цитирай
foxy Публикувано Януари 4, 2012 Публикувано Януари 4, 2012 Пълнено пиле /специалитет/ ----------------------- Продукти: 1 средно голямо пиле, 400 г свинско месо, 2-3 картофа, 3 моркова, 6 домата, 5-6 скилидки чесън, 3 глави лук, 10 маслини, 2 супени лъжици стафиди, 2 супени лъжици доматени пюре, 2 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка сол, черен пипер. Приготвяне: Свинското месо се сварява и нарязва на малки парченца. Картофите, морковите и лукът, доматите и чесънът се нарязват на ситно и се задушават 15 мин., добавят се малко вода и доматеното пюре и всичко се смесва с маслото, маслините (без костилките) и стафидите. Посолява се и се задушава още 10 минути. Сместа се слага вътре в пилето, залива се с бульона и се пече в умерена фурна 1 час. 3 Цитирай
foxy Публикувано Януари 20, 2012 Публикувано Януари 20, 2012 Охлювчета -------------------------------- Необходими продукти: ----------------------------- 1 яйце 1 ч.ч. прясно мляко 1/2 п. мая Брашно 1 ч.ч. орехи – счукани 3 с.л. захар За сиропа: 2 ч.ч. захар 4 ч.ч. вода От яйцето, маята, прясното мляко и брашното се меси тесто ( брашно се слага колкото поеме – около 3 ч.ч.). Омесеното тесто се разделя на 3 топки, като всяка топка се разточва с дебелина 1,5 – 2 см. Листа се маже с олио или маргарин и се поръсва с предварително объркани в съд 3 лъжици захар и орехите. След това се навива на руло – не много стегнато. Рулото се реже на къгове с дебелина 2 см. и така нарязаните охлювчета се редят в предварително намазнена тава. Оставят се да втасат около час и се пекат за 20 минути във фурна докато се позачервят отгоре. Изваждат се и се оставят да изстинат. През това време се вари сиропа от захар и вода. Когато охлювите изстинат се заливат със захарния сироп. Готови са за консумация след като по – голяма част от сиропа се попие от охлювите. 5 Цитирай
adept Публикувано Януари 20, 2012 Публикувано Януари 20, 2012 ... като всяка топка се разточва с дебелина 1,5 – 2 см. ... Не е ли малко дебелко това??? 1 Цитирай
The Shaman Публикувано Януари 20, 2012 Публикувано Януари 20, 2012 Имала е предвид, широчината на лентите. 1 Цитирай
foxy Публикувано Януари 31, 2012 Публикувано Януари 31, 2012 (редактирано) МЕКСИКАНСКО ПИЛЕ С ОРИЗ --------------------------------------------------------------------------------- Пригответе си пикантна вечеря! Необходими продукти: 1 кг обезкостени пилешки гърди, без кожа, нарязани на кубчета Тако подправка (или смесете чесън, кимион, лют червен пипер, чили на прах), на вкус сол и черен пипер 2 супени лъжици олио 1 чаша ориз 1 чаша доматен сос, подлютен 1 чаена чаша вода нарязан магданоз (по желание) Начин на приготвяне: 1. Смесете пилето с подправките. 2. В тиган с капак загрейте олиото и добавете пилето. Разбърквайте от време на време, докато пилето промени цвета си. 3. Изсипете вътре ориза и разбъркайте добре. Добавете соса и водата. 4. Оставете да заври и намалете котлона. Сложете капака и оставете да къкри за около 20 минути. 5. По желание, сервирайте с нарязан магданоз. Редактирано Януари 31, 2012 от foxy 6 Цитирай
foxy Публикувано Февруари 6, 2012 Публикувано Февруари 6, 2012 ТОРТА "ТИРАМИСУ" ---------------------------- / в домашни условия/ Досега не бях приготвяла Тирамису, защото съществуват толкова много рецепти, че накрая се обърквам и не мога да разбера коя се доближава най-много до оригиналната рецепта. Не знам дали изобщо съществува такава, но поне разбрах кои са основните и най-важни съставки за едно истинско италианско Тирамису. На първо място това е сиренето маскарпоне - без маскарпоне, няма Тирамису. На второ място слагам крем Забайон, приготвен от жълтъци и захар, и разбира се бишкоти , потопени в силно еспресо. Кое прави десерта Тирамису толкова популярен и вкусен по един особен начин? Според мен това е италианското вино Марсала. Произвежда се в района на град Марсала в район Сицилия в Италия. Това вино спада към категорията подсилени вина, защото в него допълнително се добавя алкохол. То е сладко, но и силно и има характерен вкус и аромат. Продукти: 4 големи жълтъка 100 гр. захар 120 мл. вино Марсала 400 гр. маскарпоне 250 мл. течна сладка сметана 270 гр. бишкоти (20-24 бр.) какао на прах за поръсване За бишкотите: 150 мл. силно кафе 2 суп. лъж. захар 100 мл. вино Марсала Прави се силно кафе, по възможност еспресо. Докато е топло в него се разтваря захарта и се оставя да изстине.Добавя се виното и се оставя на страна. За крема Забайон жълтъците се разбиват със захарта с миксер, докато побелеят. Слагат се в подходящ съд за водна баня.На котлона се слага тенджера с вода, оставя се да заври. Купата с жълтъците се слага над водата.Към жълтъците се добавя виното Марсала. Разбъркват се непрекъснато с шпатула, докато кремът се сгъсти.В различните рецепти е обозначено различно време, при мен сгъстяването отне 17 минути.След като кремът Забайон е готов, купата се маха от водната баня и веднага се слага в по-голям съд със студена вода. Кремът продължава да се разбърква, докато се охлади. Оставя се на страна. В отделна купа се разбива маскарпонето с миксер.Към него се добавя охладеният крем Забайон. Разбърква се с шпатула.Накрая се добавя гъсто разбитата сметана. Приготвя се тава от йенско стъкло или друга подходяща тава с приблизителни размери 29×18 см.Половината бишкоти се потапят за кратко в студеното кафе с Марсала, една по една.Нареждат се на дъното на тавата.Върху тях се разпределя половината крем, като се притиска леко с шпатула за да запълни всички празнини.Процедурата се повтаря с останалата половина бишкоти.Най-отгоре се разпределя останалият крем и се заглажда.Съдът се покрива с прозрачно фолио. Десерта се слага в хладилник за най-малко 4 часа. Преди да се сервира се поръсва обилно с какао, през ситна цедка. Разрязва се на квадрати. 4 Цитирай
johnnybravo Публикувано Февруари 6, 2012 Публикувано Февруари 6, 2012 Браво!!! Наистина няма такова животно като оригинална рецепта за тирамису, както за салата цезар и още куп популярни ястия. Единствено бих допълнил, че тирамисуто може да се подреди и в чаши, така си спестявате мъките по изваждането на първото парче от тавата. Другото, което аз правя е, да сложа в кафето ликьор Tia Maria, марсалата в кремът си остава, но на мястото на сметаната слагам разбити на сняг белтъци. Аз използвам марсалата и за една много приятна рецепта с пилешко месо, марсала, сметана, каперси, аншуа и моцарела, звучи като манджа с грозде, но утре смятам да си направя и ще споделя рецептата 4 Цитирай
foxy Публикувано Февруари 7, 2012 Публикувано Февруари 7, 2012 Аз се страхувам да използвам разбитите белтъци /и изобщо яйца без топлинна обработка/ ,защото рискът от заразяване със салмонелоза е голям. Но съм съгласна за това,че виното Марсала е незаменимо при готвене/ особено на пилешко месо/. 1 Цитирай
The Shaman Публикувано Февруари 7, 2012 Публикувано Февруари 7, 2012 Все едно слушам жена ми за яйцата Цитирай
johnnybravo Публикувано Февруари 7, 2012 Публикувано Февруари 7, 2012 Ако яйцата са със салмонела, тя е основно в жълтъка, а водната баня едва ли е достатъчна за да се убие бактерията. edit: Малко е трудно да правиш десерти без сурови яйца Цитирай
foxy Публикувано Февруари 7, 2012 Публикувано Февруари 7, 2012 Салмонела има и в белтъка, просто в жълтъка се унищожава по-трудно,защото се намира във вътрешността/при топлинна обработка на цяло яйце,разбира се/. Ако жълтъка е отделен,това не е толкова трудно, защото салмонелата умира при 60 градуса за 20 мин. 1 Цитирай
johnnybravo Публикувано Февруари 7, 2012 Публикувано Февруари 7, 2012 Пиле Марсала: Взимате една пилешка гърда, с остър нож я изтънявате, след което я разделяте на две филета: Приготвяте си половин скилидка чесън и я нарязвате на много ситно, две шайби моцарела, две филенца аншуа, 25-30гр. масло, 7-8 каперса, готварска сметана и бутилка с вино Марсала. Овкусявате пилето с малко сол и пипер, след което го запържвате леко в тиган с малко мазнина. След около 2-3 минути обръщате филетата и слагате от горната страна шайбите моцарела, аншуата и каперсите. Аншуата и каперсите можете да ги сложите и след като залеете със сос, така става по-красиво. Изчаквате още 2-3 минути и вадите филетата в чиния. В същият тиган слагате маслото, добавяте чесън и гасите с виното марсала, след което добавяте сметана, овкусявате отново със сол и пипер. С полученият сос заливате филетата и сервирате, гледайте да не ви се сгъсти много. Ако случайно го изпуснете и се сгъсти много, добавете още малко сметана. Гледайте всичко да ви е подръка, защото ако изгорите чесънът, ще прецакате цялата рецепта. Препоръчвам да се сервира с бяло вино, макар и да не е типично за сезона. 4 Цитирай
foxy Публикувано Февруари 7, 2012 Публикувано Февруари 7, 2012 Johnnybravo, Изпревари ме за пилето Марсала! Има и друг вариант на рецептата, в която ястието се приготвя от същите продукти на фурна. Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.