Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Recommended Posts

Публикувано (редактирано)

Коледен "Щолен" koleden_6tolen_63620_8639283.jpg

50 г мая

1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко

500 г брашно

3/4 ч.ч. (150 г) захар

2 праха ванилия

кората от 1 лимон

щипка сол

1 ч.л. смлян кориандър

5-6 бр. карамфилчета

1 ч.л. (5 г) индийско орехче

350 г масло

2-3 бр. зелени смокини от сладко

50-60 г желирани или коктейлни череши

300 г стафиди

ром

1 с.л. нишесте или брашно

сладко от портокалови или лимонови корички

150 г бадеми

пудра захар

Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. 250 г от маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая. Топейки ръцете си в разтопеното, но не горещо масло, се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час. Добре отцедените смокини от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Сместват се със стафидите (предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно или нишесте, за да не залепват). Добавят се ситно нарязаните портокалови или лимонови корички от сладко (или лимонови резенки), както и обелените и едро натрошени бадемови ядки. Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средноголеми форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладкишът е добре опечен. Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца. Сервира се нарязан на филии, обилно поръсен с пудра захар.

Редактирано от foxy
  • Отговори 1,6k
  • Created
  • Последен отговор

Топ автори в тази тема

  • The Shaman

    349

  • johnnybravo

    346

  • Alxx®

    89

  • pepo1919

    50

Публикувано

Аз миналата седмица направих малко освинване с рибка ;)

53e41762-d3f8-bda9.jpg53e41762-d416-5b8a.jpg53e41762-d426-bcd7.jpg53e41762-d439-b617.jpg53e41762-d449-50f4.jpg

Разбрах, че предела ми е три лаврака ;)

53e41762-d47d-73af.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Публикувано

Направо си се Орибил :smile:

Публикувано

Рибата е хубаво нещо.

Ето това ме чакаше днес вкъщи - зарганчета.

Снимката не е актуалната, понеже нямаше време да снимам, но изглеждаше нещо такова.

:tooth:

2259308903_c429927233.jpg

Публикувано

Зарганката я мачкам много!

Добре че не е актуална снимката, че за 55 минути съм в Бургас :)

В неделя съм засичал :tooth:

Публикувано

Малко по-рано от тавата пиши. :tooth:

Публикувано

Още докато е в морето :tooth:

Публикувано

Сега малко трудно, чак на пролет, но тогава е много сух и изтормозен от зимния глад ;) Есенният зарган е най-добре, с мазнинка в корема. Задължително черноморски!!!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Публикувано

Аз предварително им беля обвивката, така скаридата се запечатва и ароматите и се запазват. След като ги обеля, винаги ги измивам и оставам да се изцедят, но остава малко течност в главата. Когато ги сложа в тигана, тази течност помага процеса да се превърне в задушаване а не пържене.

Иначе рецептата е доста лесна и бърза:

Загрявам тигана, слагам мазнина, нарязан чесън, скариди, сол, черен пипер и бяло вино. Можете да добавите и други подправки, но не прекалявайте. ;)

В какво се състои процеса по задушаване? Слага ли се капак на тигана или просто при пърженето в мазнината се има в предвид, че се задушават? Тъй като съм пишман готвач, а решихме да експериментираме, ни е нужна малко помощ. :) И освен това, горе-долу колко време се пържат в тигана? Благодарско!

Публикувано

Аз им слагам капак през първите 2-3 минути, за да се готвят и тези, които са отгоре. Не е фатално ако не им сложиш капак, просто ги бъркай периодично.

Аз сега боднах едно 13 килограмово животно във фурната :smile:

Пуйката е охладена и домашна :smile:

img0548gi.jpgimg0553ha.jpg

Напълнил съм пуйката с плънка от зехтин, моркови, пресен лук, дроб, воденичка, сърце, гъби, ориз, джоджен и бульон.

Зелето съм го направил като първо съм запържил месото на два свински джолана и три сурови суджука, вадя ги, задушавам зелето в същата мазнина, слагам червен пипер и 2-3 дафинови листа. Слагам всичко в една тава, заварям мръвките, забождам пуйката в средата, намазвам я със смес от зехтин, сол и червен пипер, покривам я с нарязан бекон. Завивам тавата с алуминиево фолио, слагам в загрята фурна за 30 мин, намалям фурната на 180 градуса и чакам 4 часа :smile:

edit: С това смятам да почерпя довечера персонала :)

  • 2 седмици по-късно...
Публикувано

Пълнено пиле /специалитет/

-----------------------

Продукти:

1 средно голямо пиле, 400 г свинско месо, 2-3 картофа, 3 моркова, 6 домата, 5-6 скилидки чесън, 3 глави лук, 10 маслини, 2 супени лъжици стафиди, 2 супени лъжици доматени пюре, 2 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка сол, черен пипер.

Приготвяне:

Свинското месо се сварява и нарязва на малки парченца. Картофите, морковите и лукът, доматите и чесънът се нарязват на ситно и се задушават 15 мин., добавят се малко вода и доматеното пюре и всичко се смесва с маслото, маслините (без костилките) и стафидите. Посолява се и се задушава още 10 минути. Сместа се слага вътре в пилето, залива се с бульона и се пече в умерена фурна 1 час.

  • 2 седмици по-късно...
Публикувано

Хубаво е ама това пържено...

Публикувано

Охлювчета

--------------------------------

recepta-za-oxluvsheta-300x225.jpg

Необходими продукти:

-----------------------------

1 яйце

1 ч.ч. прясно мляко

1/2 п. мая

Брашно

1 ч.ч. орехи – счукани

3 с.л. захар

За сиропа:

2 ч.ч. захар

4 ч.ч. вода

От яйцето, маята, прясното мляко и брашното се меси тесто ( брашно се слага колкото поеме – около 3 ч.ч.).

Омесеното тесто се разделя на 3 топки, като всяка топка се разточва с дебелина 1,5 – 2 см. Листа се маже с олио или маргарин и се поръсва с предварително объркани в съд 3 лъжици захар и орехите. След това се навива на руло – не много стегнато. Рулото се реже на къгове с дебелина 2 см. и така нарязаните охлювчета се редят в предварително намазнена тава.

Оставят се да втасат около час и се пекат за 20 минути във фурна докато се позачервят отгоре.

Изваждат се и се оставят да изстинат.

През това време се вари сиропа от захар и вода.

Когато охлювите изстинат се заливат със захарния сироп.

Готови са за консумация след като по – голяма част от сиропа се попие от охлювите.

Публикувано

... като всяка топка се разточва с дебелина 1,5 – 2 см. ...

Не е ли малко дебелко това???

Публикувано

Имала е предвид, широчината на лентите.

  • 2 седмици по-късно...
Публикувано (редактирано)

МЕКСИКАНСКО ПИЛЕ С ОРИЗ

---------------------------------------------------------------------------------

00013358.jpg

Пригответе си пикантна вечеря! :wub:

Необходими продукти:

1 кг обезкостени пилешки гърди, без кожа, нарязани на кубчета

Тако подправка (или смесете чесън, кимион, лют червен пипер, чили на прах), на вкус

сол и черен пипер

2 супени лъжици олио

1 чаша ориз

1 чаша доматен сос, подлютен

1 чаена чаша вода

нарязан магданоз (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Смесете пилето с подправките.

2. В тиган с капак загрейте олиото и добавете пилето. Разбърквайте от време на време, докато пилето промени цвета си.

3. Изсипете вътре ориза и разбъркайте добре. Добавете соса и водата.

4. Оставете да заври и намалете котлона. Сложете капака и оставете да къкри за около 20 минути.

5. По желание, сервирайте с нарязан магданоз.

Редактирано от foxy
Публикувано

ТОРТА "ТИРАМИСУ"

----------------------------

/ в домашни условия/

Досега не бях приготвяла Тирамису, защото съществуват толкова много рецепти, че накрая се обърквам и не мога да разбера коя се доближава най-много до оригиналната рецепта. Не знам дали изобщо съществува такава, но поне разбрах кои са основните и най-важни съставки за едно истинско италианско Тирамису.

На първо място това е сиренето маскарпоне - без маскарпоне, няма Тирамису. На второ място слагам крем Забайон, приготвен от жълтъци и захар, и разбира се бишкоти , потопени в силно еспресо.

Кое прави десерта Тирамису толкова популярен и вкусен по един особен начин?

Според мен това е италианското вино Марсала. Произвежда се в района на град Марсала в район Сицилия в Италия. Това вино спада към категорията подсилени вина, защото в него допълнително се добавя алкохол. То е сладко, но и силно и има характерен вкус и аромат.

Продукти:

  • 4 големи жълтъка
  • 100 гр. захар
  • 120 мл. вино Марсала
  • 400 гр. маскарпоне
  • 250 мл. течна сладка сметана
  • 270 гр. бишкоти (20-24 бр.)
  • какао на прах за поръсване

За бишкотите:

  • 150 мл. силно кафе
  • 2 суп. лъж. захар
  • 100 мл. вино Марсала

Прави се силно кафе, по възможност еспресо. Докато е топло в него се разтваря захарта и се оставя да изстине.Добавя се виното и се оставя на страна.

За крема Забайон жълтъците се разбиват със захарта с миксер, докато побелеят. Слагат се в подходящ съд за водна баня.На котлона се слага тенджера с вода, оставя се да заври. Купата с жълтъците се слага над водата.Към жълтъците се добавя виното Марсала. Разбъркват се непрекъснато с шпатула, докато кремът се сгъсти.В различните рецепти е обозначено различно време, при мен сгъстяването отне 17 минути.След като кремът Забайон е готов, купата се маха от водната баня и веднага се слага в по-голям съд със студена вода. Кремът продължава да се разбърква, докато се охлади. Оставя се на страна.

В отделна купа се разбива маскарпонето с миксер.Към него се добавя охладеният крем Забайон. Разбърква се с шпатула.Накрая се добавя гъсто разбитата сметана.

Приготвя се тава от йенско стъкло или друга подходяща тава с приблизителни размери 29×18 см.Половината бишкоти се потапят за кратко в студеното кафе с Марсала, една по една.Нареждат се на дъното на тавата.Върху тях се разпределя половината крем, като се притиска леко с шпатула за да запълни всички празнини.Процедурата се повтаря с останалата половина бишкоти.Най-отгоре се разпределя останалият крем и се заглажда.Съдът се покрива с прозрачно фолио. Десерта се слага в хладилник за най-малко 4 часа. Преди да се сервира се поръсва обилно с какао, през ситна цедка. Разрязва се на квадрати.

p1130127.jpg

Публикувано

Браво!!!

Наистина няма такова животно като оригинална рецепта за тирамису, както за салата цезар и още куп популярни ястия. Единствено бих допълнил, че тирамисуто може да се подреди и в чаши, така си спестявате мъките по изваждането на първото парче от тавата.

tiramisu-chocolat.jpg

Другото, което аз правя е, да сложа в кафето ликьор Tia Maria, марсалата в кремът си остава, но на мястото на сметаната слагам разбити на сняг белтъци. Аз използвам марсалата и за една много приятна рецепта с пилешко месо, марсала, сметана, каперси, аншуа и моцарела, звучи като манджа с грозде, но утре смятам да си направя и ще споделя рецептата :smile:

img0039ni.jpg

Публикувано

Аз се страхувам да използвам разбитите белтъци /и изобщо яйца без топлинна обработка/ ,защото рискът от заразяване със салмонелоза е голям. Но съм съгласна за това,че виното Марсала е незаменимо при готвене/ особено на пилешко месо/. :smile:

Публикувано

Все едно слушам жена ми за яйцата :D

Публикувано

Ако яйцата са със салмонела, тя е основно в жълтъка, а водната баня едва ли е достатъчна за да се убие бактерията.

edit: Малко е трудно да правиш десерти без сурови яйца :)

Публикувано

Салмонела има и в белтъка, просто в жълтъка се унищожава по-трудно,защото се намира във вътрешността/при топлинна обработка на цяло яйце,разбира се/. Ако жълтъка е отделен,това не е толкова трудно, защото салмонелата умира при 60 градуса за 20 мин. :smile:

Публикувано

Пиле Марсала:

Взимате една пилешка гърда, с остър нож я изтънявате, след което я разделяте на две филета:

img0141er.jpgimg0142md.jpg

Приготвяте си половин скилидка чесън и я нарязвате на много ситно, две шайби моцарела, две филенца аншуа, 25-30гр. масло, 7-8 каперса, готварска сметана и бутилка с вино Марсала.

img0144kq.jpg

Овкусявате пилето с малко сол и пипер, след което го запържвате леко в тиган с малко мазнина.

img0145n.jpg

След около 2-3 минути обръщате филетата и слагате от горната страна шайбите моцарела, аншуата и каперсите. Аншуата и каперсите можете да ги сложите и след като залеете със сос, така става по-красиво. :)

img0146ol.jpg

Изчаквате още 2-3 минути и вадите филетата в чиния.

img0147hkf.jpg

В същият тиган слагате маслото, добавяте чесън и гасите с виното марсала, след което добавяте сметана, овкусявате отново със сол и пипер.

img0149iz.jpgimg0150zp.jpg

С полученият сос заливате филетата и сервирате, гледайте да не ви се сгъсти много. Ако случайно го изпуснете и се сгъсти много, добавете още малко сметана. ;)

Гледайте всичко да ви е подръка, защото ако изгорите чесънът, ще прецакате цялата рецепта.

Препоръчвам да се сервира с бяло вино, макар и да не е типично за сезона.

Публикувано

Johnnybravo, Изпревари ме за пилето Марсала! :biggrin:

Има и друг вариант на рецептата, в която ястието се приготвя от същите продукти на фурна.

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...