Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Кулинарна тема (за чревоугодници)


goce kostadinov

Recommended Posts

  • Отговори 1,6k
  • Created
  • Последен отговор

Топ автори в тази тема

  • The Shaman

    349

  • johnnybravo

    346

  • Alxx®

    89

  • pepo1919

    50

Капрезе - Домати, моцарела и сос песто. ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Стига сте дразнили, бре, преди малко хапнах пиле на жар, а сега, като гледам тия пройзведения на кулинарното изкуство....пак съм гладен....:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Печен свински джолан с хрупкава коричка

--------------------------------------------------------------

‎2 бр свински джолан

300 гр гъби

200 гр бекон

1/3 буркан кисели краставички

200 гр кашкавал

2 бр дафинов лист

черен пипер

червен пипер

сол

Двата джолана (цели) се сваряват в тенджера под налягане - сипва се около 300 мл вода, затваря се и се вари 90 мин. Свареният джолан се обезкостява и се прехвърля в тавичка. Добавят се гъбите,нарязания на ивички бекон. Поръсва се сол, черен и червен пипер и дафиновите листа. Сипва се малко от бульона. Добавят се нарязаните кисели краставички, наръсва се с настърган кашкавал и се пече до златист цвят.

1382777-retseptite-svinski-dzholan-fantaziya-wider.png?1326617437

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пикантно телешко

-----------------------------------------------------------

pikantno-teleshko.jpg?1327509158

Продукти:

2 глави кромид лук,

парче сланина с кожата

1 к.ч. коняк

2 ч.ч. бульон от кубче

малко олио за пържене

2 ч.ч. червено вино

парче сланина за шпиковане

1 ч.л. черен пипер

1 ч.л. сол

1 кг. телешко месо

2 „гвоздейчета“ карамфил

2 дафинови листа

2 щипки захар

0,5 ч.л. джинджифил

0,5 ч.л. индийско орехче

0,5 ч.л. майоран

0,5 ч.л. мащерка

малко брашно

Натриваме месото със сол и черен пипер, шпиковаме го със сланина и го оставяме за няколко часа в червеното вино, като го обръщаме няколко пъти.

Подсушаваме го, нарязваме го и го запържваме от всички страни в горещата мазнина.

Доливаме постепенно червеното вино, бульона и коняка, добавяме няколко парчета сланина с кожата, нарязания на едро лук, карамфила, дафиновите листа. Поръсваме със захарта, джинджифила, индийското орехче, сухите мащерка и майоран.

Задушаваме месото на слаб огън.

Прецеждаме соса, посоляваме, ако е необходимо и го стягаме с малко брашно.

Ястието гарнираме със ситно нарязан магданоз.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На foxy и johnnybravo отивам на гости без да се замисля. Това което правят ме кара да си мисля, че не съм червоугодник.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Обожавам панкейкс... Гоце, дай някаква изпитана рецепта бре?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

200 гр брашно,2 яйца, 2 суп.лъжици захар. 2 суп. л. олио 2 гр бакпулвер, 150 гр.мляко, 20 ягоди,ванилия,сол половин ч. лъж. за дресинга сок половин лимон, 50 грама вода 100гр ягоди, 30 гр. захар, нарязаните ягоди на филиики се слагат по три или четри филиики когато сложиш тестото със чарпака в тигана намазан с масло, и после обръщаш за да се запекат . А отделно си правиш дресинга, може и със кленов сироп за 10 лева шишенцето в по добрите магазини.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ДА и с черпака в средата като за мекица, сещаш се нали.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ей, не сте хора, да знаете!

Отивам да си спретна нещо вкусно, че ми дойде в повече слюноотделянето, четейки тук... :wink2:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Някой може ли да даде добра рецепта за пилешко с къри и ориз? Нещо от сорта на Тикка Масала.. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

О даааа :) въпреки, че точно с тая комбинация продукти ще намериш поне 200 рецепти (90% от тях индийски) :)

Та от години правя това (около 2 порции):

1637-1.jpg

1 парче пилешко филе (около 200 гр.)

125 гр. ориз (лично аз предпочитам Басмати)

1 малка глава лук

1 скилидка чесън

1 лимон

мед

сол

3 ч.л. къри

2 ч.л. млян бял пипер

масло

2 с. л. заквасена сметана

Нарязваш филето на малки кубчета. Смесваш нарязания лук, пресовния чесън, сока на лимона и една лъжица мед (за да угасиш лимона) и с тая марината заливаш нарязаното филе. Оставяш около 30 час да се маринова. След това в малка тенджера с масло на дъното мяташ пилето (заедно със марината, лук, чесън ...) като закъри, намаляш котлона и слагаш кърито, белия пипер, сметаната и бъркаш здраво. през това време слагаш по-голяма тенджера с подсолена вода и мяташ ориза вътре и намаляш котлона на пилето да си се сгъстява. Като е готов ориза слагаш едно тиганче с масло и изсипваш вътре прецедения ориз с малко бял пипер и бъркаш, докато се запържи леко ориза и си готов.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пиле с къри и ориз

--------------------------

Продукти:

пилешко филе-500-600гр

200гр.ориз

1зелена чушка

1червена чушка

1 глава лук

2 скилидки чесън

100гр гъби

1 морков

1 кубче пилешки бульон

къри люто-1с.л.

соев сос

черен пипер и сол

Пилешкото се се натрива с къри и малко сол и се оставя да престои за половин час със соевия сос.Нарязва се на късчета. Всички зеленчуци се нарязват на ситно.

Лукът се запържва с сгорещената мазнина, след което се добавят и останалите зеленчуци и подправките. Запържваме за около минута и добавяме и пилешкото месо,като бъркаме непрекъснато .Когато месото леко се зачерви , прибавяме ориза, пържим още 2-3 мин и наливаме 600мл вряла вода. Намаляваме котлона на тих огън и добавяме и кубчето бульон, стрито на прах. След около 20 мин ястието е готово. Поднасяме поръсено с магданоз.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пиле Къри

Пилешки гърди

Ест.

кг

0,200

Лук

Кромид

кг

0,020

Ябълка

Пр.

кг

0,020

Моркови

Бланширани

кг

0,010

Целина

Пр.

кг

0,010

Вино

Бяло

л

0,000

Домати

Конс.

кг

0,000

Къри

Ест.

кг

0,003

Сол

Ест.

кг

0,002

Пипер

Бял

кг

0,001

Сметана

Течна

л

0,100

Магданоз

Ест.

кг

0,003

Ориз

варен

кг

0,200

Краве масло

Ест

кг

0,100

Вегета

ест

кг

0,030

Тегло на 1 порц.:370гр.

Нарязваме пилешкото филе на жулиени, задушаваме с лука, морковите, целината и ябълките.Прибавяме подправките и сметаната, като слагаме кърито в малка купа слагаме ориза с вегета и краве масло и затопляме на микровелето. Слагаме в средата на голямото плато и във формата на венец слагаме готовото пилешко, като поръсваме с магданоз

снимката немога да кача. дава ми грешка 413.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Домашна торта с плодове

----------------------------------------

Domashna-torta.jpg

Продукти за 3 блата:

--------------------------

6 яйца

1 чаша захар

1 ½ чаша брашно

1 ½ пак. бакпулвер

1-2 ванилии

Можете да си купите и готови блатове, но този си го бива!

Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците, брашното, бакпулвера и ванилията се разбиват с миксер до хомогенна пухкава смес. Прибавят се бавно белтъците като се разбъркват с вилица или силиконова шпатула. Сместа се разделя на три и се печа в намаслената и набрашнена форма, в която се поставя тортата. Моята форма е 25 см. в диаметър.

ЗА КРЕМА:

1 голяма заквасена сметана

1 крема сирене (125 г.)

1 сладкарска сметана (малка)

1 чаша пудра захар

( може да сложите в крема ½ желатин, за да го стегне)

Крема сиренето се разбива заедно с пудрата захар, добавя се заквасената сметана. Отделно се бие сладкарската сметана, като се внимава да не стане „на масло”. Смесват се всички продукти и се бъркат до хомогенна смес.

След като блатовете изстинат, се намазват със сладко по избор. Подходящи са боровинки, малини, капини и др

Върху сладкото се нанася крема. За украса най-отгоре се поставят плодове и може да се желира със сока от един компот, смесен с два набъбнали желатина. Накрая тортата де изстудява в хладилник.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Една постна мусака със соева кайма:

1. Соевата кайма се накисва 1:1 с врял зеленчуков бульон.

img58x.jpg

2. Запдушават се лук и моркови:

img57d.jpg

3. Нарязвате 3-4 картофа на кубчета:

img59z.jpg

4. След като са омекнали лукът и морковите, добавяте две скилидки ситно нарязан чесън и "каймата"

img60f.jpg

5. Всичко се запържва и се добавят картофите:

img61f.jpg

6. Добавят се малко ситно нарязани домати, може от консерва. Сол и черен пипер на вкус. :smile:

img62c.jpg

7. Изсипвате получената смес в тавичка и добавяте малко вода, след което за капак нареждате няколко шайби домат:

img63v.jpg

Пече се около 30 минути, но това зависи от фурната и от това, колко сте държали "каймата" в тигана. :smile:

Финала не съм го снимал, защото оскверних гозбата преди да я документирам ;)

А сега малко и за душата :smile:

Пресни калмари на плоча: (Днес ги донесоха от Гърция)

img74f.jpg

img73.jpg

Калмарите се изчистват и се осоляват, намазват се с малко зехтин и се мятат на плочата. Ако сте в домашни условия, може да използвате тефлонов тиган. След като са готови калмарите, в същият тиган загрявате малко зехтин, добавяте мащерка и риган, гасите с лимон и бяло вино, оставяте да се сгъсти. По желание можете да добавите малко сол и пипер. Финално можете да залеете и с малко зехтин и босилек :)

На втората снимка се вижда още една чиния, в която има задушен спанак с малко зеленчуков бульон, зехтин сол и пипер. След като спанакът се сложи в чинията, настъргва се едно яйце и около 100 гр. сирене, след което се залива с млечен сос, в който има кисело мляко, горчица, сол и черен пипер. Не мирише много добре заради яйцата, но вкусът е уникален. :smile:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Johny,каква горчица ползваш(мои познати внасят,една от най-добрите на пазара),ако искаш и на ЛС!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не съм интересен като клиент за горчицата, но ако се предлага на дребно бих си взел някой друг буркан :smile:. Горчицата рядко присъства в рецептите, които са ни в менютата. При предварителна поръчка правим един много приятен ростбиф, където телешкото бонфиле се маринова с черен пипер, сол и горчица, запържва се в тиган, колкото да хване коричка от всички страни и се запича за десетина минути в гореща фурна.

img0150e.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...