matsan Публикувано Октомври 6, 2013 Публикувано Октомври 6, 2013 Ми то половината тема е с негови ястия. ) Цитирай
BulgarianSS Публикувано Октомври 6, 2013 Публикувано Октомври 6, 2013 Джони,мисля че на следващото събиране на форума ти ще си ни готвача Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Цитирай
hgeorgiev Публикувано Октомври 6, 2013 Публикувано Октомври 6, 2013 ДжониБраво: уникален! И аз се имам за килинар, ама ти си напред и най вече в страни няма как да те догони човек. В момента съм в процес на "Странджанско Дядо". След около 15-тина дни, ако резултата е добър - ще споделя 1 Цитирай
Alxx® Публикувано Октомври 6, 2013 Публикувано Октомври 6, 2013 Аз ще се отбележа скромно, само с готовата снимка. Телешка кайма с черен пипер, сушен риган и разбит в блендер кромид. Забърквате с вегета натюр(например) и оставяте да престои няколко часа в хладилника. Увивате на руло в тънки филета бекон. Печете 35 минути в обикновенна фурна на 200ºC, като преди последните пет, добавих смес от лют червен пипер, куркума и къри. 5 Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 3, 2013 Публикувано Ноември 3, 2013 Това е от тази вечер, след няколко дни ще добавя още няколко вечери от престоят ми в Холандия Дива ципура и див лаврак: Няколко миди coquilles st jacques, овкусени със сол, пипер и малко зехтин: Запичат се леко: Филетирам рибата: Микс от няколко вида салати, рукола, спанак, чери, авокадо и моцарела за канапе на мидите и няколко филета риба. Може да се добави малко сос от тавата, тунингован с малко зехтин, лимон и черен пипер. Sent from my iPhone using Tapatalk Телешки стекове, овкусени със сол, пипер и зехтин, запичат се на сух тиган: Обезкостено агнешко бутче: Мариновам го с каша приготвена от сол, червен пипер, черен пипер, горчица, зехтин и лимон. В тавата добавям малко вода, няколко скилидки чесън, дафинов лист, глава лук нарязана на 4, розмарин, мащерка, зехтин, масло и картофи. 30 минути на 250 градуса, след което намалям на 170 за още 4 часа. Агнешки котлетчета: Добавям бира, сол, черен пипер, розмарин, мащерка и зехтин. Ето и две предложения за хляб Питка "маргаритка" И любимите ми питки със сирене по рецепта от майка ми, изпълнението е на жена ми В една голяма купа се разбъркват 600 грама брашно, една чаена лъжица сода (в Холандия не намерихме сода в нито един супер и заместихме с едно пакетче и половина балпулвер - станаха прекрасни ) една чаена лъжица сол и 300-400 грама натрошено сирене. В друг съд се рабъркват четири яйца и кофичка кисело мляко. Разбърканите мляко и яйца се добарят към другата смес и се разбъркват с лъжица. В една тава се разтопява масло, в което се овалват питките: Печенето става на 185 градуса на вентилатор за ~25-30 минути. 9 Цитирай
algor Публикувано Ноември 4, 2013 Публикувано Ноември 4, 2013 Винаги ми е било трудно да отделям желтъците от белтъците и в това видео показват елементарен и много ефективен метод, който може всеки да ползва. http://vitaminl.tv/video/183?ref=fbs 5 Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 5, 2013 Публикувано Ноември 5, 2013 Ето оригинала: Yolk Egg Separator 2 Цитирай
matsan Публикувано Ноември 5, 2013 Публикувано Ноември 5, 2013 Джони ,не знам за кой път го казвам(мисля) ,но си страхотен готвач! Само ми е интересно откъде намери кисело мляко в Холандия? Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 5, 2013 Публикувано Ноември 5, 2013 Важна част от готвенето е правилното подбиране на продуктите. Кисело мляко има по всички супери в различни варианти - плодови ванилови и натурални. Не е по-лошо от нашето, дори при едно от био млеката напипвам една кисела жилка, която при нас се изгуби преди години. Има една голяма верига от супери, в които има всичко: Albert Heijn, имат и доставка по домовете. Там има дори Българско кисело мляко: Уредът, който е в дясно от киселото мляко е портативен баркод четец за селф чек. Минаваш по рафтовете, вчимаш каквото си искаш и го маркираш преди да го вкараш в количката. На излизане от магазина има едни уреди, които приличат на банкомати, там поставяте четеца, машината извлича данните за пазара и си плащате с кредитна карта. Пести се ужасно много време от чакане по опашки на касите. Рибният пазар в центъра на Амстердам също е много приятно място, където може да се намери вскичко. В пресечките около него има турски и марокански магазини, които са заредени със стоки по наш вкус Още няколко бързи вечери: Октопод +3 кг. Задължително се измива много добре и се маха човката, която има в центъра, аз му махам и очите. Вода, чаша червено вино, бахар, черен пипер и дафинов лист: Ври до момента, в който омекне по ваш вкус: Финал Писия: Сол, пипер, зехтин, малко вода на дъното и в гореща фурна на 220 градуса около 20 минути: Тартар от риба тон, за него съм давал рецепта: И една бърза паеля 7 Цитирай
matsan Публикувано Ноември 5, 2013 Публикувано Ноември 5, 2013 Пазарувал съм по този начин във верига мазагини в Швеция и наистина е страшно бързо,удобно ,а и да не говорим ,че във всеки един момент знаеш колко ти е сметката.Колкото до липсата на киселата жилка - причини много.Най - главните: след като стане киселото мляко повечето млекопроизводители го пастьоризират ,за да му вдигнат срока на годност(това естествено убива повечето бактерии),слагат сухо мляко,купуват евтини бактериални закваски от чужбина!!!! Поради тези и други причини повечето марки кисело мляко продаващо се в милата ни родина не са ТИПИЧНИ (от което много ме боли - ебати и държавата сме). По тази е ред други причини ,след около месец фирмата ми пуска традиционна закваска за домашно кисело мляко на пазара. Кутия с 2 сашета ,които са достатъчни за приготвянето на 6 литра мляко. Иначе ще е около 3-3.50 лева в магазините. За съфорумци от Пловдив и минаващи покрай Пловдив -безплатно. Не си правя реклама и не е това целта на поста ми ! Ако админите преценят да го изтрият. 7 Цитирай
Alxx® Публикувано Ноември 5, 2013 Публикувано Ноември 5, 2013 Няма да го трием Най - много да ти станем абонати. Цитирай
matsan Публикувано Ноември 5, 2013 Публикувано Ноември 5, 2013 (редактирано) Няма проблеми . Джони,за втори път постваш рецептата за октопода.За колко време става?Мен са ме учили ,че октопод се вари на слаб огън под капак с чаша бяло вино или оцет(иначе се втърдявал). По този начин октопода доста се смалява ,но направо се топи в устата.Проблемът е ,че става доста бавно така - 3-4 часа. После някъде прочетох,че в Испания се варял в морска вода!!! А сега де. Редактирано Ноември 5, 2013 от matsan Цитирай
The Shaman Публикувано Ноември 5, 2013 Публикувано Ноември 5, 2013 Аз съм "около" Пловдив а и можем да направим бартер 1 Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 5, 2013 Публикувано Ноември 5, 2013 Този беше 3.2 кг и го мъчих около 1:15h беше станал супер крехък, но винаги е различно, трябва да се пробва. Sent from my iPhone using Tapatalk Цитирай
miro1972 Публикувано Ноември 6, 2013 Публикувано Ноември 6, 2013 Този беше 3.2 кг и го мъчих около 1:15h беше станал супер крехък, но винаги е различно, трябва да се пробва.Sent from my iPhone using Tapatalk Тази вечер пробвах рецептата на Джони, само ,че в торба за печене с чаша червено вино ,бахар,дафинов лист,сол,зехтин. За 1.5ч стана мозък и страхотно вкусен! 1 Цитирай
MI6O Публикувано Ноември 6, 2013 Публикувано Ноември 6, 2013 (редактирано) Колкото и жестоко да прозвучи, не знам дали е истина, но съм чувал, че октоподът се удря в плоска повърхност до смърт и след това се готви на тих огън за да бъде крехък. Някой знае ли дали е истина? Редактирано Ноември 6, 2013 от MI6O Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 6, 2013 Публикувано Ноември 6, 2013 В Гърция постоянно виждам някой да блъска октопод в скалите, но съм повече от сигурен, че този, който купуваме от магазините не е блъскан никъде Гърците имат няколко начина за приготвяне, единият е без варене. Сушът го и го чакат да "узрее", след което се пече. Стои доста по-жилав, но и доста по ароматен. Предполагам, че при този метод биенето е задължително, иначе си е поредния варварски ритуал. За питките също казват, че за да станат пухкави и хубави, трябва да се бият в плота, но не е точно така Жена ми прави страхотни питки само с миксер и на финала за 4-5 минути замесване на ръка. Ето няколко нейни творения, които вече съм пускал: Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Цитирай
The Shaman Публикувано Ноември 7, 2013 Публикувано Ноември 7, 2013 "Бие" се по-скоро тестото за козунак Цитирай
matsan Публикувано Ноември 7, 2013 Публикувано Ноември 7, 2013 "Бие" се и се оставя ,докато му изтекат соковете,иначе не ставал хубав - поне така ми е казвал бай грък. Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 7, 2013 Публикувано Ноември 7, 2013 Това с биенето се прави веднага, след като е уловен октопода. Тези, които са купени от борса или магазин, едва ли са блъскани в скалите и пак стават хубави. Жестоко се съмнявам, че всички в Гърция си ловят сами октоподите До момента разлика във вкуса съм намирал единствено заради технологията на готвене, не заради начина на убиване. Това е едно от нещата, които ям и приготвям доста често, включително и днес Шамане, това с бадемите е козунак, който не е блъскан и пак се вдигна и стана перфектен. При него има доста месене, съчетано с вкарване на масло в тестото, месиш, разточваш, мажеш с масло, пак месиш и така до припадък 1 Цитирай
The Shaman Публикувано Ноември 7, 2013 Публикувано Ноември 7, 2013 За конците се бие(не казвам, че е задължително), не за вдигането Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 9, 2013 Публикувано Ноември 9, 2013 Този имаше конци, шупли и каквото се сетиш. Самите конци са именно многобройните пластове масло и тесто, месене му е майката! Sent from my iPhone using Tapatalk На пазара имаше истински бейби калмари, не като нашите гиганти Приготвят се като пържена цаца - сол, брашно и в тигана! Много вкусни и много вредни Кратко видео от вчерашната вечеря на Холандска земя. Трябваше да повторя доста от нещата, защото имаше нови гости, които не бяха опитвали старите гозби За утре съм планувал Особуко Ето и рецептата: Овкусявате месото със сол и черен пипер: Брашно и към тигана, в който има зехтин и масло: Запържвам до златисто от двете страни: Готовите мръвки поемат към слоу кукъра Една чаша бяло вино в тигана да изпарим алкохола и отново към слоу кукъра: Нарязвате един стръг целина, един средно голям морков, един домат, глава червен лук и малко чесън и ги слагате при месото: Слагате около 350 гр. доматено пюре (не от гъстото) 3/4 чаена чаша пилешки бульон: Мащерка и розмарин на вкус: Добре е за 10 часа на "Slow", но нямам толкова време и го сложих за 6 часа на "Hi" Ако нямате слоу кукър, може всичко да мине през тигана и да се задуши, после за няколко часа във фурна под капак или с алуминиево фолио. Sent from my iPhone using Tapatalk Финалът: Лъжичката е за костния мозък: 10 минути по-късно Месото се топеше като мозък, ароматът не може да се опише Sent from my iPhone using Tapatalk 13 Цитирай
djokando Публикувано Ноември 10, 2013 Публикувано Ноември 10, 2013 Днес си взех бейби октоподчета и утре ще ги пробвам ... Предполагам се готвят също като големите...но ако има някакъв пиниз,който трябва да знам ще съм ви благодарен да сподеките ) Цитирай
The Shaman Публикувано Ноември 11, 2013 Публикувано Ноември 11, 2013 Към Пловдив нямаш ли път пак? Ще намерим преснички Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.