baronbg Публикувано Декември 3, 2014 Публикувано Декември 3, 2014 Предполагам 1300-1500 $. Много съм любопитен, да опитам приготвено по този начин. Цитирай
adept Публикувано Декември 3, 2014 Публикувано Декември 3, 2014 (редактирано) Аз имам същите уреди (Steba V1, a вакуум машината ми е друга марка - CASO) и когато ги купувах бяха в тук в комплект и струваха общо около 250 евро. Храната в тях наистина става фантастична, но и аз като johnnybravo задължително "тунинговам" после Редактирано Декември 3, 2014 от adept Цитирай
inutero Публикувано Декември 3, 2014 Публикувано Декември 3, 2014 ял съм, супер крехко става всичко Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 4, 2014 Публикувано Декември 4, 2014 Аз си ги взех от amazon.de, защото там бяха най-изгодни към момента: 1. Steba SV 1 Precise "Sous-Vide Garer" Profi-Garmethode mit Vakuumierbeutel im Wasserbad - € 129.56 2. Foodsaver FSFSSL3840-050 Vertikales Vakuumiergerät - € 180.98 За транспорт използвам Gabco, които ме таксуват по 3.40 лв. на килограм от Германия и по 2.20 лв. на килограм от Англия. В България цените са малко по-различни Foodsaver 3840 - 499лв. Иначе в ресторанта само вакуум машината е около 7000лв. Тези са перфектни за домашни условия. Бях взел на баща ми една вакуум машина за стотина лева, която не ставаше за нищо. Други полезни джаджи за кухнята са бурканите на OXO Pop Containers: Аз си заредих една стена с тях Може да се използват с една ръка и се вакуумират за част от секундата, благодарение на механизма, който е в капачката им. Ето и днешната рибка Правя порции от рибата, която предварително съм филетирал и одрал. Вакуумирам със сол, пипер, мащерка и зехтин. Нагласям ваната на температура 47°C за 30 минути, след което слагам филетата. Използвам металната решетка, за да държи филетата на разстояние едно от друго. През тези 30 минути си приготвям картофите. Тях ги беля и нарязвам на едро, след което им добавям сол, черен пипер, копър, бяло вино, масло и вода. След като заври водата, намалям котлона и ги оставям под капак докато омекнат. Филетата вече са готови: Стандартния тунинг в тигана с масло и мащерка: Финалът: Жена ми не е много по рибата, но призна, че тази е невероятна Днес менюто беше заек, после ще пусна рецептата. 18 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 4, 2014 Публикувано Декември 4, 2014 Започвам с обезкостяването, като оставям бутчетата за друго ястие. От костите и бутчетата правя бульон, а месото от бутчетата с ориз. В един тиган слагам малко зехтин и чесън, към които добавям около 400 гр. спанак: В друг тиган в малко зехтин задушавам малко лук и чесън. Към тях добавям една кутия белени кестени. (има ги в Метро) Натрошавам ги с бъркалката и добавям малко животинска сметана: Добавям малко краве масло, сол, черен пипер и ги намачквам с лъжица за пюре. Разнасям равномерно изстиналият спанак върху филето от заека. Следващият слой е от пюрето от кестени. Използвам стреч фолио за равномерното разнасяне, защото пюрето е много лепкаво. Върху пюрето слагам бон филетата, които съм отделил по време на обезкостяването и завивам от двете външни страни към средата. Нареждам нарязано прошуто върху алуминиево фолио, което предварително съм намазал със зехтин. Поставям рулото от заека върху прошутото: С помощта на фолиото обвивам рулото с прошуто: Навивам няколко стегнати врътки с алуминиево фолио и оформям "бонбон", който запичам от всички страни в оребрен тиган. Слагам във фурна, която съм загрял на 200°C за ~20 минути. В друг съд съм сложил два сладки картофа за пюре, с което ще гарнирам. Докато се пече филето, в друг тиган разтапям масло с малко зехтин и задушавам гъби за соса, към които добавям малко бяло вино, сол и черен пипер: Добавям една чаша бульон от заешкото: Разстворил съм предварително една супена лъжица царевично нишесте в малко студена вода. Добавям нишестето към гъбите: На финала слагам няколко капки сметана за цвят: Изваждам сладките картофи от фурната, обелвам ги и ги намачквам с масло, сол и сметана. Финалът: 21 Цитирай
The Shaman Публикувано Декември 5, 2014 Публикувано Декември 5, 2014 И аз правих нещо подобно вчера, но по-набързичко 10 Цитирай
goce kostadinov Публикувано Декември 5, 2014 Автор Публикувано Декември 5, 2014 И аз ходих за риба, нищо че трудно ги съгласих да честваме никулден, че католици. Ама нейсе; 10 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 6, 2014 Публикувано Декември 6, 2014 Днес си правих треска по същият начин, по който правих и бакалярото. Друго си е с професионалната техника, зехтинът направо кипва от вакуума Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Цитирай
Asen_77 Публикувано Декември 6, 2014 Публикувано Декември 6, 2014 Топлинно ли ги вакумира? Затова ли се получава този ефект на кипване? Цитирай
Alxx® Публикувано Декември 6, 2014 Публикувано Декември 6, 2014 Ефектът е от срива в налягането То и Вили го е написал Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 6, 2014 Публикувано Декември 6, 2014 Не е топлинно, това се получава от разликата в налягането, но само при професионалните машини, пликовете си остават студени. При моята, която е вкъщи този ефект не се наблюдава, там си е само изсмукване на въздуха. Sent from my iPhone using Tapatalk Sent from my iPhone using Tapatalk 3 Цитирай
The Shaman Публикувано Декември 11, 2014 Публикувано Декември 11, 2014 Като си мерим вакум машините, ето и моята Имам и една лееко по-дребничка 6 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 11, 2014 Публикувано Декември 11, 2014 Тази май няма газ за съхранение в защитена среда Sent from my iPhone using Tapatalk Цитирай
The Shaman Публикувано Декември 11, 2014 Публикувано Декември 11, 2014 Има всичко. За това се използва, когато се използва де. На снимката е горе долу една трета от цялата линия. Трябва да видя къде сме складирали другата. Там всичко се вижда. Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 11, 2014 Публикувано Декември 11, 2014 Трябва да има една голяма бутилка с азот. Sent from my iPhone using Tapatalk Днес и утре съм решил да направя ястия, характерни за сезона Днес - Телешки кюфтета на скара. В каймата слагам сол, черен пипер, кимион, стар лук, който е настърган на дребно ренде и кисело мляко. От млякото е светлият цвят на каймата: Оставям каймата за 30-40 минути да поеме ароматите от подправките, след което оформям малки кюфтенца, които намазвам с малко зехтин. Слагам ги на сух грил тиган и запичам от двете страни: След като ги извадя от тигана ги слагам в чиния и им поставям по едно малко парченце масло отгоре: Резултатът е невероятен: Междувременно си маправих подготовка за утрешната вечеря Свински ребра - SousVide, довършени на тиган: Овкусявам ребрата със сол, черен пипер и кимион. Вакуумирам ги, като им добавям парче морков, шайба стар лук, мащерка и зехтин: Държах ги в уреда на 55°C за 2:30h, след което ги извадих и ги охладих в ледена вана за ~30 минути: Охлаждането се прави с цел да се прекъсне рязко процеса на затопляне и да се избегне развитието на лоши бактерии. Ако се готви на момента няма нужда да се охлажда, но в моят случай е задължително. Аз прибрах пликовете в хладилника, но ако искате, може да си направите заготовки и да ги приберете във фризера. Така процедират доста от ресторантите, но там използват шоково замразяване. Лукът и морковите, които са в торбичката също ще бъдат изпечени на грила, надявам се да се получи добре. Има рецепти, в които се съветва солта да се добави преди да се пече месото, но аз съм пробвал по двата начина и не намирам особена разлика. Хубаво е месото да се подсушава със салфетки преди да се метне в тигана 9 Цитирай
PanterA Публикувано Декември 13, 2014 Публикувано Декември 13, 2014 По рецептата на Johnnybravo, но с пълнеж от шоколад. Фантастично))) Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 15, 2014 Публикувано Декември 15, 2014 Ребрата си заминаха славно Днес бях до Метро и си харесах едни охладени бразилски Рибай Ролл стекове. Първа стъпка е да ги подсуша: След това им слагам черен пипер и краве масло: Минават през вакуум машината, като им добавям и клонче розмарин: 40 минути в Sous Vide на 52°C: Отново подсушаване: Добавяне на сол и намазване с малко зехтин: Запичане в грил тиган: Задължително с червено вино Стана уникално крехко и вкусно. Пюретата, с които съм гарнирал са от сладки и обикновени картофи, като към това от обикновените картофи, освен сметана, масло и сол съм добавил и малко сирене рокфор. 13 Цитирай
Asen_77 Публикувано Декември 16, 2014 Публикувано Декември 16, 2014 Направо ти се възхищавам, как с близнаци успяваш да намериш време за всички тези невероятни кулинарни красоти 1 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 16, 2014 Публикувано Декември 16, 2014 Когато има мерак, време се намира Тези рецепти са сравнително лесни и бързи, стига да имаш нужното оборудване. Сега по темата. За последните 10 дни се оказа, че са се събрали доста скелети от изядените рибки и реших да ги направя на супа. Получи се най-душманската рибена чорба, която съм правил Първо слагам главите и кокалите на ~20 циппури, няколко бакалярос и няколко лаврака в голяма тенджера под налягане, като към тях прибавям целина, морков, лук, зехтин, черен пипер, сол и вода. Хубаво е ако имате запазени глави от скариди или черупки от раци, да ги запържите в малко масло, да добавите малко коняк и да ги добавите към останалите неща. Това добавя много специфичен и приятен аромат към чорбата. След като заври, намалям котлона и чакам час и половина. На финала костите са дали всичко от себе си Прецеждам бульона и изхвърлям всичко. В този бульон слагам цели риби, в случая сьомга и ципура, които за 12-13 минути са готови за обезкостяване. Докато обезкостявате, в бульона добавяте картофи, селъри и морков. Когато зеленчуците омекнат, добавяте изчистената риба и девисил. Финалът: Наложи се да прибера малко супа в хладилника, защото сме малко хора и не се справихме от раз. Оказа се, че е станала пача от риба, можеше да се реже 10 Цитирай
inutero Публикувано Декември 16, 2014 Публикувано Декември 16, 2014 Това ще е по-хранително от Нацепин! 4 Цитирай
pepo1919 Публикувано Декември 16, 2014 Публикувано Декември 16, 2014 Джони,бразилското "минаваш" ли го с окрехкотителя или не е необходимо? Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 16, 2014 Публикувано Декември 16, 2014 Не съм го минавал, защото месото е доста крехко, а и тези 40 минути в Sous Vide му разказват играта Иначе окрехкотителя върши чудеса, ако мръвките са тегави. Sent from my iPhone using Tapatalk Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.