baronbg Публикувано Ноември 24, 2015 Публикувано Ноември 24, 2015 (редактирано) Ужас, спирам да чета! Редактирано Ноември 24, 2015 от baronbg 1 Цитирай
baronbg Публикувано Ноември 25, 2015 Публикувано Ноември 25, 2015 Хареса ми. Само коледния и великденския постя. Sent from my iPhone using Tapatalk Цитирай
The Shaman Публикувано Ноември 25, 2015 Публикувано Ноември 25, 2015 Е то сега е коледния де 1 Цитирай
baronbg Публикувано Ноември 26, 2015 Публикувано Ноември 26, 2015 Хаххааха. Само датите са различни. Как си? Sent from my iPhone using Tapatalk Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 26, 2015 Публикувано Ноември 26, 2015 Гога, ще има и повече материал за родопски калмари 4 Цитирай
koksibg Публикувано Ноември 26, 2015 Публикувано Ноември 26, 2015 Чиабата сандвич. Приготвянето е една питка чиабата, моцарела, съндрай томато(сушени домати на слънце) и Парма хам. След слагане на моцарелата е добре да се сложи сол и черен пипер Sent from my iPhone using Tapatalk 8 Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 27, 2015 Публикувано Ноември 27, 2015 Вчера пак имахме две дами на гости и двете фенки на морската храна Менюто беше подобно на предното, но с лек тунинг Печен лаврак ~3кг. Скариди Sous Vide, направени на тиган с вино, зехтин, чесън, шафран, сол, пипер и малко копър. Миди Сен Жак Октопод Калмари Дроб от треска Домашна лакерда Тартар от риба тон Салати Сирена Пълнена тиква. Този път съм снимал повече елементи от приготвянето Хубаво е рибата и морските дарове да се измиват добре, след което да се отцеждат, някои меса е добре и да се подсушават. Старателно се премахват люспите на рибата. Една от тънките части - обезкостяването. Първо изкарвам коремните кости от месото, но без да ги късам, остават си закачени за гръбначната кост. Това става най лесно с къс и остър нож. След това разцепвам внимателно задната част на рибата, като минавам от двете страни на аналната перка. Стремите се да плъзгате ножа плътно по гръбначната кост. Когато стигнете до опаката, прекъснете последният прешлен и отделяте гръбнака от месото докато стигнете до главата. Там отново се прекъсва последният прешлен и сте почти готови Аз се старая да давам колкото е по-малко фира Следва отстраняването на страничните кости, които са около 10-12. Най-лесно става с помощта на щипки за кости, но при едрите риби става и с пръсти За да си улесня живота, обвивам тавата, в която ще се пече рибата с алуминиево фолио, което намазвам със зехтин. Осолявам гърба на рибата и я слагам да легне в тавата. Осолявам рибата от вътрешната страна и намазвам със зехтин. Слагате във фурна с вентилатор на 200-210 градуса. Тази риба стана перфектна за точно 15 минути. Салатата овкусих с балсамов оцет, сол, зехтин и добавих редуциран балсамов оцет с малини. Скаридите през вакуум и после Sous VIde за 25 минути на 54ºC. Горещ тиган и подправките на една ръка разстояние Загряване на зехтина, добавя се ситно нарязан чесън, скаридите, шафранът, виното, сол, пипер и на финалът преди да извадите малко копър. Тартара от риба тон. Бърз поглед към масата да видя дали всичко е ОК Мидите сен жак ги минавам през зехтин и после на сух тиган. Същото се случва с октопода, скаридите и калмарите. Преди да сервирам заливам със сос от загрят зехтин, риган и лимон. Тиквата я поръсвам със захат от вътрешната страна. В една купа нарязвам на кубчета круша, ябълка, дюля и добавям една чаена лъжица канела, 2-3 супени лъжици мед, шепа орехи и 3-4 парченца карамфил, след което заливам с няколко лъжици портокалов сок. Разбърквам и обратно в тиквата Печенето по рецепта е дадено един час на 200ºC под фолио и после 30 минути на 180ºC без фолио, но тази се оказа корава и и трябваше още един допълнителен час на 180ºC. 13 Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 27, 2015 Публикувано Ноември 27, 2015 За предпочитане са тези, които си падат по морска храна Цитирай
koksibg Публикувано Ноември 28, 2015 Публикувано Ноември 28, 2015 (редактирано) По назад в темата постнах сандвич чиабата със съндрай томато(sundry tomato) който е с по натрапчив(зимен) вкус. Сега чиабата сандвич с различен вкус свеж, лек и сочен. Продукти-една питка чиабата, моцарела, домати и песто. Нареждаме моцарелата и посоляваме със сол и черен пипер. Сега и обелваме половин домат, може и цял зависи колко е голям. Моя беше голям. Нарязваме домата на шайби и ги поставяме отгоре. Сега е ред на пестото. Поставяме 4-5 чаени лъжички или според вашия вкус. Пестото го правих в хаванчето. Малко "предозирах" с пармезана и стана по светло. Сега на скаричката. И резултата Пече се в около 10минути. През това време моцарелата се разтапя и питката става с много хрупкава коричка. Sent from my iPhone using Tapatalk Редактирано Ноември 28, 2015 от koksibg 9 Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 28, 2015 Публикувано Ноември 28, 2015 Много се кефя, когато видя някой да си прави пестото сам и да не купува готовите боклуци от магазини като LIDL, Kaufland или някакви подобни вериги. 4 Цитирай
The Shaman Публикувано Ноември 28, 2015 Публикувано Ноември 28, 2015 Сега остава да кажете и точната рецепта, щото аз съм пробвал много, но на нищо не приличаше?! Цитирай
koksibg Публикувано Ноември 28, 2015 Публикувано Ноември 28, 2015 (редактирано) Аз ползвах тази рецепта - •Чесън 1-2 скилидки, •Базил- 3-4стръка •Кедрови ядки( Pine nuts да не вземеш Peanuts което е фъстък) аз ги полу запекох на тиган като потъмнеят се махат. Полузапечени. - 50гр. •Пармезан(Parmigiano-Reddiagano или Sardo сирене)- 50гр. •Сол •Олио (ако няма го съхраняваш в хладилник за бърза консумация сложи Зехтин) - 150мл. Аз те съветвам да слагаш от всичко на око. Аз слагах по грамаж и ми стана по светло. Sent from my iPhone using Tapatalk Едит: А и това всичкото в хаванче го счукваш или в нутри булит/пасатор Редактирано Ноември 28, 2015 от koksibg Цитирай
The Shaman Публикувано Ноември 28, 2015 Публикувано Ноември 28, 2015 Аз имах предвид точния грамаж, иначе знам какво съдържа Цитирай
johnnybravo Публикувано Ноември 28, 2015 Публикувано Ноември 28, 2015 Аз сега пробвах един тиквен пай, който ми е влязъл в главата и от няколко дни ме тормози. Първо нарязвам тиквата на малки парчета, след което я запичам върху хартия за печене. (30 минути на 200ºC) През това време си замесвам тестото за подложката. 300 гр. брашно, което минавам през сито. 100 гр. пудра захар. 200 гр. краве масло. няколко капки екстракт от ванилия. Едно яйце. Смесвам брашното и захарта, след което добавям маслото и мачкам на ръка, докато се получи твърдо тесто, добавям ванилията, след което слагам и яйцето. Меся докато се поеме яйцето и прибирам в хладилника да стегне. После взимам една форма за пай, в която разнасям тестото по дъното и стените и го набождам на няколко места с вилица, за да не се надува. Пече се окло 20 минути на 180ºC, след което се маже с разбит белтък. Плънката приготвям от три яйца, 200 мл. течна сметана и една кутия кондензирано мляко от подсладеното. Нахвърлям парченцата тиква върху подложката и заливам със сместа. Пече се около час на 125ºC Ето и резултата. Сега го оставих да се охлажда, а утре преди сервиране, всяко парче ще получи лъжичка кафява захар и ще бъде опълено с горелката като крем брюле edit: Шамане, наистина е най-добре на око, защото всеки използва пестото за различни цели. Аз моето го правя малко по-рядко (слагам повече зехтин) защото го държа в една бутилка за дресинг от тези: и често го използвам за украса. Иначе другото което правя е да слагам солта след като съм забъркал всичко и съм опитал как е на вкус, защото някой път пармезанът е достатъчен. 5 Цитирай
koksibg Публикувано Ноември 28, 2015 Публикувано Ноември 28, 2015 @The Shaman СОРИ. Погледни сега поста ми сложих грамове. Изтрий после поста ми. Sent from my iPhone using Tapatalk Цитирай
The Shaman Публикувано Ноември 29, 2015 Публикувано Ноември 29, 2015 Мерси Кокси. Джони, и аз все на око пробвам, но така и не мога да го уцеля, да ми хареса Цитирай
inutero Публикувано Ноември 29, 2015 Публикувано Ноември 29, 2015 Да се похваля с новата придобивка. Sent from my iPhone using Tapatalk 8 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 1, 2015 Публикувано Декември 1, 2015 Ето и финалния тунинг на тиквения пай Тъй като доста бързо беше изяден, днес се наложи да направя още един пай, но реших да направя малко корекции Първо - добавих захар към тиквата. Направих значително по-тънък блат, а от тестото, което ми остана, направих няколко бисквитки Към млечно-яйчената смес добавих 250гр. сметана вместо 200гр. Стана доста по-приятен на външен вид 9 Цитирай
The Shaman Публикувано Декември 1, 2015 Публикувано Декември 1, 2015 А ако се замени захарта с мед и се добави малко канела към тиквата, става чудесен коледен пай 1 Цитирай
The Shaman Публикувано Декември 4, 2015 Публикувано Декември 4, 2015 Добър сборник се оказа 1 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 7, 2015 Публикувано Декември 7, 2015 Едно бавно Осо Буко с орзо Близо десет часа по-късно... 11 Цитирай
johnnybravo Публикувано Декември 12, 2015 Публикувано Декември 12, 2015 Очертава се още един тежък обяд с приятели Днес и утре приготовления, в неделя съществената част Най-бавно става десерта - Amareti di grapa. Минавам през блендера 200гр. белени бадеми. Добавям 500 гр. захар. Един по един два белтъка. Сместа слагам в един пош Шприцовам в тава върху хартия за печене. Поръсвам обилно с пудра захар следва 12 часа покой на стайна температура Утре ще се добавят тунингите към амаретите. __________________________________________________________________________________________________________________________ 12 часа по-късно... Всичките бисквити се стискат с четири пръста. Слагат се във фурна на 200ºC. за 4-5 минути. Трябва да станат златисти. Сега са оставени да се охлаждат. По-късно ще направя топчици от маслен крем, върху които ще залепя бисквитките и след това ще потопя долната част в черен шоколад. _______________________________________________________________________________________________________________________ Сагата продължава В 250 мл. мляко слагате сърцевината на една шушулка ванилия, след което слагате на котлона да кипне. През това време отделяте два жълтъка и към тях добавяте две супени лъжици захар и една супена лъжица брашно, след което разбърквате добре с тел. Към жълтъците добавяте горещото мляко, като бъркате постоянно. Връщате на котлона и бъркате до сгъстяване и вадите на терасата да изстива В една купа се смесват 250 гр. масло и 60 грама пудра захар, след което с миксер се правят на крем, към който добавяте и охладения крем от терасата Разбърквате двата крема и слагате в пош. Отново върху хартия за печене правите малки топчици, като се стремите да са същата бройка като бисквитите. Върху всяко кремче, залепяте бисквита. Слагат се във фризера да стегне маслото, след което се разстопява около 300 гр. тъмен шоколад, в който се потапя долната част с масления крем и отново се нареждат върху хартия за печене. Готовите амарети изглеждат така: Хубаво е да останат няколко часа на студено, след което се атакуват Другото, което успях да отметна тази вечер е една агнешка дроб сарма и няколко кошнички от пармезан. Аз слагам към 10 връзки пресен лук, 5-6 моркова, 2 големи връзки джоджен, една връзка магданоз, гъби около един килограм, ориз 500гр. и агнешки комплект (бялдроб, черен дроб, сърце и момици) Наложи ми се да шетам на три котлона Стана умопомрачителна, жена ми ме посъветва да я патентовам На финалът боднах и агнето да се пече около 10-11 часа. Първо си купих по-голяма тава, защото гастронорм 1:1 ми идва малко малка Долната е новата, горната е старата Измих хубаво агнето отвътре и отвън, след което обелих картофи, които наръсих със сол и ги мушнах в агнето, като добавих и малко масло. Намазах агнето със смес от зехтин, червен пипер, много сол и лимон. Отстрани сложих лук нарязан на едро, цели скилидки чесън, моркови, дафинов лист, мащерка и розмарин. Добавих малко бяло вино и вода, след което покрих с алуминиево фолио и боднах във фурната на 250ºC за 30 минути, след което намалих на 125ºC и оставих до утре. Използвах свободните котлони и направих кошничките от пармезан. Винаги използвайте пармезан, който вие сте настъргали, защото готовият се прави от корите на пармезана, които нормалните хора изхвърлят Загрявам тиган за палачинки и си приготвям още един нормален тиган, който съм напълнил със студена вода. Когато тигана за палачинки е достатъчно загрят, слагам настъргания пармезан и чакам да се разтопи, след което слагам тигана за палачинки в тигана с водата, за да го охладя. Вадя "палачинката" и я поставям върху една чаша или малка купа, за да приеме формата на кошничка. Когато се охладят ги слагам в една чиния. Утре ще бъдат напълнени с прошуто и чери. 15 Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.